Povežite se s nama

U fokusu

Čehok osniva povjerenstvo: bale i zamjena zemljišta rješavat će se u paketu

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u današnjem nastavku 19. sjednice Gradskog vijeća odlučio je kao predlagatelj povući s dnevnog reda točku o prijedlogu nagodbe između Grada Varaždina i T&H Investa, u sporovima proizašlim iz Ugovora o kupoprodaji i zamjeni zemljišta iz svibnja 2009. godine.

>>HDZ i SDP zajedno protiv razvoja poslovnih zona u Brezju i Jalkovcu!

>>ANKETA Varaždincima prekipjelo: “Maknite kamione iz Jalkovca i bale iz Brezja!“

Na ovaj potez gradonačelnik se odlučio nakon konzultacija s Damirom Habijanom, predsjednikom Gradskog vijeća, no dodao je da će se sporna točka uskoro vratiti na dnevni red, kada će vijećnici raspravljati o zbrinjavanju bala.

– Klub HDZ-a tražio je još informacija i dokumenata o nagodbi i smatra da se nagodba treba donijeti u paketu sa odlukama za zbrinjavanje bala. Mi ćemo im dati i dodatne informacije i dokumente i sada konačno donijeti odluku o njihovom zbrinjavanju – ističe gradonačelnik od kojeg doznajemo još neke detalje oko nastavka rješavanja problema s baliranim otpadom u Brezju i prometom u Biškupcu i Jalkovcu.

Naime, za gradsku vlast potreba za izgradnjom prometnica uopće nije sporna i ona je, smatra Čehok, jedan od glavnih razloga zašto treba okončati sporove.

– Mi smo primili u međuvremenu i peticiju poduzetnika aktivnih u zoni Jalkovec i ti ljudi razložno požuruju grad da što prije počne s izgradnjom. Isto tako to zahtijevaju i sami mještani, ne samo Jalkovca, nego i Biškupca, Poljane i južnoga dijela grada – pojasnio je gradonačelnik.

Grijesi Habuša i SDP-a

Na naše pitanje ima li kakve alternative postojećim prometnicama, odgovorio je da je Jugozapadna obilaznica grada Varaždina projektirana je davnih 90-tih godina.

– Tada je u Jalkovcu bio vojni poligon i u tim projektima izlaza Jalkovec nije bilo. Mi smo odmah po otvaranju zone, prvo u GUP-u s početka 2006. planirali taj izlaz te 2007. naručili idejne projekte čvora Jalkovec, dakle, to nikakve veze s T&H Investom nije moglo imati. Ugovorom o zamjeni, mi smo izvršili obvezu da osiguramo zemljište kako bi tvornica (MBO) bila što bliže samim balama. Time bismo uštedjeli na troškovima prijevoza i ujedno osigurali zemljište preko kojega ide pristupna prometnica u Jalkovcu. Bez toga nema rasterećenja ni za građane Jalkovca, Poljane, Črnca, Biškupca, Jalkovečke, Gospodarske itd., niti za poduzetnike – naglasio je Čehok.

Osvrnuo se i na nagomilane višegodišnje parnične postupke, čije nerješavanje značajno financijski opterećuje gradski proračun.

– U cijelom našem građanskom pravnom sustavu, sudovi nastoje što je moguće više mirno raščistiti sporove i potiču stranke da to učine. Ja ne vidim nijednu jedinu dobrobit od sudskih sporova što ih je započela bivša vlast, niti su okončani niti je grad bilo što postigao, osim što je skupo platio odvjetnike. Koji je primjerice smisao parničenja oko bala? Tvornica je tamo, koncesija je važeća, bale i dalje stoje dok imamo nad glavom tužbu koncesionara na 90 milijuna kuna, što je izravna posljedica SDP-ove politike. Da vam ne spominjem kako mjesečno imamo troškove zbog sporova Habuša i SDP-a koje su izgubili, osobito zbog prekomjernoga opterećivanja tuđih nekretnina – ukazuje gradonačelnik.

Na sjednici je najavio i formiranje nadstranačkog povjerenstva, kojem je cilj transparentno rješavanje največeg političkog i ekološkog problema u Gradu.

– Isključivi i jedini cilj povjerenstva jest praćenje pregovora sa Ministarstvom, Fondom i onima koji su ugovorne i koncesijske stranke gradu. Mi nećemo dopustiti da se događa ono što su radili Habuš i SDP, koji su se međusobno okrivljavali da se jedno govorilo na sastancima, drugo u dokumentima, treće na Vijeću. Mi još danas ne znamo što je Zmajlović rekao Habušu, što je Habuš rekao Zmajloviću, što su ovi prenosili direktoru Fonda i drugo. Vijeće ima pravo čuti svaku riječ u ovoj završnoj fazi pregovora. Stoga će u povjerenstvu biti predsjednici klubova i predstavnici stranaka ili lista u Vijeću, zamjenik Zlatan Avar i Damir Habijan predsjednik Gradskog vijeća – rekao je Čehok.

“Neće drugi raditi moj posao“

Potom je komentirao stav varaždinskog SDP-a, čiji vijećnici ne žele sudjelovati u radu povjerenstva, naglasivši da je „to stranka neodgovornih jeftinih politikanata…“

– Posljednji primjer je da su se ti likovi uopće odvažili doći na prosvjed biciklista, premda je upravo njihova vlast najodgovornija za lošu infrastrukturu. Ti vijećnici izravno postupaju protivno Statutu i dobroj političkoj praksi jer je uloga vijećnika, štoviše, njihova dužnost pratiti sve što se događa i prije i nakon odluka Gradskoga vijeća. Odluka o zbrinjavanju nije moja odluka jer ja nikada ne bih donio onakvu koncesiju, prema tome vijećnici SDP-a odbivši sudjelovati u radu povjerenstva nastoje samo zabašuriti činjenicu da su izravno odgovorni za lošu koncesiju. Da su odgovorniji, rekli bi sasvim suprotno i da, pratit ćemo pregovore kako bismo svi zajedno donijeli odluku kako se izvući iz svih sporova i konačno zbrinuti bale – uvjeren je gradonačelnik.

iako je predsjednik Vijeća Damir Habijan rekao da od gradonačelnika očekuje prijedlog rješenja, istodobno je poručio da HDZ nema namjeru podržati bilo kakav prijedlog rješenja. Podsjećamo, Habijan je izjavio da oni, koji su 12 godina bili dio problema, teško mogu dati rješenje. Gradonačelnik Ivan Čehok odgovara:

– Gospodinu Habijanu je sve dobro poznato, osobito dvije činjenice. Prvo, da ne može Čehok ponuditi rješenje mimo Vijeća, jer ni vijećnici moje liste ni ja osobno ništa s koncesijom nemamo. Dapače, upravo je Zlatan Avar, kao vijećnik, tražio da se ne čini ništa prije nego se osiguraju sredstva i da se ni pod koju cijenu ne dopusti da Piškornica ovdje radi regionalno smetlište. Drugo, sve te odluke 12 godina imaju svoje potpisnike. Pimjerice na odlukama kojima smo dobili 35 milijuna kuna, koje su kasnije Habušu uskraćene, potpisani su HDZ-ovi ministri i direktori Fonda… No, naravno, ja niti sam ikada niti ću sada tražiti od drugih da rade moj posao. Mi bismo bale već zbrinuli da nismo tražili mogućnost uključivanja Fonda i mirnoga raščišćavanja sporova – ističe gradonačelnik.

Kreditno zaduženje

O svim spomenutim problemima, Vijeće bi trebalo uskoro ponovno raspravljati, jer osim građana, nestrpljivi su i poduzetnici.

– Više vremena za otezanje konačnoga zbrinjavanja nemamo, mi ćemo pripremiti odluke, prva se odnosi na kreditno zaduženje, već smo razgovarali s nekim bankama. U sklopu toga vratit ćemo i točku o nagodbi kako bismo sišli sa slijepog kolosijeka. Mi ne možemo zbrinuti bale ni po ugovoru iz 2008. godine, ni po koncesiji ako se ne raščiste i vlasnički odnosi. To je posve jasno jer nam prometnica nema uporabnu dozvolu i mogli bismo biti dovedeni u položaj da uopće ne možemo izvršavati obveze – rezolutan je Čehok kojeg smo pitali i što će biti s većinom u Gradskom vijeću.

Naime, čini se da je s koalicijskim partnerom HDZ-om postignut dogovor, ali je tu i neizvjesna sudbina vijećnika Denisa Mladenovića.

– Mi smo imali čvrsti dogovor da će prve dvije godine predsjednika Vijeća dati HDZ, druge dvije moja lista. Bili smo spremni to HDZ-u prepustiti, nama nije stalo do koncentracije položaja unutar jedne liste. Došlo je do komunikacijskih nesporazuma, nadam  se da nije riječ o političkom taktiziranju i da će HDZ poštivati dogovore. Moji vijećnici zatražili su od Mladenovića vraćanje mandata jer ga je ostvario zahvaljujući listi, od njega bi bilo jedino pošteno da mandat vrati listi na kojoj je izabran. To je sve što ću o njemu za sada reći – zaključio je Ivan Čehok.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje