Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Diplomski sveučilišni studij Multimedija vaš je najbolji put u svijet dizajna i izrade videoigara

Objavljeno:

- dana

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin, otvoreni su upisi na diplomski sveučilišni studij Multimedija, a pročelnik Odjela za multimediju doc. art. Robert Geček istaknuo je značaj ovog diplomskog studija:

– Osim videoigara, nismo zapostavili ni ostala propulzivna područja u segmentu multimedije, tako da ćete na studiju Multimedije uz projektni i timski rad naučiti sve o AR/VR-u, umjetnoj inteligenciji, animaciji, 3D modeliranju, fotografiji, interaktivnim medijima, videu, zvuku i 3D printanju. Mnoge zanimljive stvari čut ćete i na ostalim redovnim, ali i izbornim kolegijima, te na taj način sami kreirate svoj put u budućnost. Na najbolji način iskusit ćete kako sve funkcionira u realnom sektoru uz mnogobrojna gostujuća predavanja vrhunskih stručnjaka – rekao je doc. art. Geček. Ujedno je dodao da Odjel Multimedije svake godine organizira Meet-up 3D&D (prvi govornik bio je Mate Rimac) na kojem se raspravlja o najnovijim trendovima u gaming industriji i multimediji. Tako su studenti ove godine iz prve ruke mogli čuti što rade „najveće face“ hrvatske gaming industrije, kao što je dvojac iz Croteama Davor Hunski i bivši student Multimedije Marijo Kotlar, koji su studentima prenijeli što je sve potrebno za uspjeh u gaming industriji. Na Sveučilištu Sjever gostovali su i zaposlenici Gamepiresa, tvorci hit-igre Scum, koji su razjasnili detalje oko izrade posebnih dijelova videoigara koji se ne mogu čuti nigdje drugdje. – Za iduću godinu pripremamo još više iznenađenja – poručuju iz Sjevera. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u najmoderniju računalnu opremu, studij Multimedije posjeduje vlastiti vrhunski studio za video-animaciju i fotografiju, a od jeseni će imati i moderan tonski studio u kojem će budući studenti kreirati svoje projekte. Tu su i drugi laboratoriji u kojima će svi koji upišu ovaj studij kreirati vlastite interaktivne sadržaje i osmišljavati nove projekte, uz koje će se profilirati u prave magistre inženjere multimedijske i grafičke tehnologije.

Svijet videoigara sve je prisutniji u našim životima, bilo u zabavnom ili edukacijskom smislu. Industrija videoigara postala je svjetski fenomen prestigavši filmsku industriju za više od 50 posto po prihodima.

Diplomski sveučilišni studij Multimedije svima će otvoriti sva vrata na koja pokucaju jer studenti koji završe taj studij pripremljeni su za tržište, sa stečenim znanjem na koje nitko neće moći odmahnuti glavom i ne zaposliti ih. – Suradnja s gospodarstvom najveći nam je prioritet te ćemo vas povezati s vodećim tvrtkama u području videoigara i multimedije jer svakodnevno komuniciramo s njima i znamo koje su kompetencije i ishodi vašeg učenja potrebni kako biste se uklopili u njihove strategije. Izvrsnu suradnju imamo i sa stranim sveučilištima u Engleskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Mariboru, Tajlandu i Brazilu, gdje ćete moći sudjelovati u razmjenama studenata, stjecati nova znanja i širiti svoje vidike. U idućoj akademskoj godini imat ćemo iznimnu čast ugostiti studente s najstarijeg švedskog sveučilišta Uppsala, s odjela Videoigara, koji će cijeli semestar provesti na razmjeni na mladom Sveučilištu Sjever – i to na Odjelu Multimedije. Pozdravljamo uvođenje srednjoškolskog programa „Tehničar za razvoj videoigara“ u Sisku i pozivamo sve učenike te srednje škole, naravno i ostalih, da nakon završetka nastave stjecati nove kompetencije iz multimedije i videoigara prvo na preddiplomskom studiju Multimedije, oblikovanja i primjene, a nakon završetka nastave na diplomskom studiju Multimedije – naglasio je pročelnik Robert Geček.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje