Povežite se s nama

Međimurje

U SKLADU S PRIRODOM Kolumna Silvije Kolar-Fodor: Vrtlarenje uz poštovanje života u biosustavu

Objavljeno:

- dana

Postoje mnoge različite tehnike biovrtlarstva, ali sve polaze od iste pretpostavke – vrtlarenja u skladu s prirodom, bez upotrebe pesticida, herbicida, mineralnih gnojiva, te uz poštovanje svog života u biosustavu.

Biovrtlarstvo ne znači povratak na davne tehnike vrtlarenja koje su se primjenjivale prije konvencionalne poljoprivrede, nego pronalazak novih načina kako uspostaviti ravnotežu u vrtu.

“Nebitne” vrste?

Sav život na zemlji, od najsitnijih bakterija do najvećih svjetskih sisavaca je povezan. Prema teoriji kaosa, pojednostavljeno, zamah krila leptira na jednoj strani svijeta može izazvati masovna uništenja na drugoj strani svijeta. Isto je tako i sa životom na Zemlji – ugroženost jedne “nebitne” vrste može izazvati masovni pomor druge vrste, za koju ni ne znamo u kakvoj je vezi s prvom vrstom.

Stoga je, osim uzgajanja vlastite hrane, biovrtlarstvo ponovno otkrivanje prirode. Konvencionalna nas poljoprivreda uči da postoje nametnici koji uništavaju naše bilje i da postoje korovi koji ometaju rast hrani i kradu joj prostor, hranjive tvari i vodu, da je tlo samo materija koju moramo preorati, u nju dodati hranjiva i posijati bilje. Uči nas da moramo voditi pravi rat protiv svega što želi rasti na tom području, osim onoga što mi želimo: da moramo ubiti sve što želi pojesti ono što smo si mi zasadili.

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” FOTO: Lucija Trupković

U prirodi nema podjele na korisne i nekorisne kukce, nema apsolutnog vlasništva nad određenim prostorima u kojima će rasti samo jedna jedina vrsta. U vrtu u kojem je uspostavljena ravnoteža, to jest, nema primjene kemije, postoji: 33 posto štetnih kukaca, 33 posto korisnih kukaca i 33 posto neutralnih. Divljaju samo površine na kojima su posijane monokulture i koje se tretiraju kemijskim sredstvima. Biovrtlarstvo pokušava pronaći nova rješenja i načine kako vrtlariti u skladu s prirodnim zakonima i procesima, a ne boriti se protiv prirode.

Masanobu Fukuoka, jedan od začetnika ovakvog načina poljoprivrede nazivao je to “nedjelatnom” metodom – metodom u kojoj većinu posla za vas odradi sama priroda.

Uspostava ravnoteže

U biovrtu nema monokultura. Štoviše, nema ni samo “korisnih” biljaka. Nema samo povrća. Nema borbe protiv “nametnika”, jer u prirodi postoji ravnoteža te se ona pokušava napraviti i u biovrtu. Nema borbe protiv “korova”, svaka biljka je korisna. I u ovakvom vrtu možete bez problema uzgojiti vlastito voće i povrće, ali i još više: uspostaviti prirodnu ravnotežu u kojoj nećete imati problema s najezdom “štetnika”, u kojoj neće biti velikih problema s bolestima biljaka.

I na kraju krajeva: ovo je sredina u kojoj možete istinski uživati!

www.biovrt.com

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje