Povežite se s nama

Život i društvo

COOL ekipa mladih s invaliditetom obišla brojne muzeje, radionice…

Objavljeno:

- dana

Za 50 članova Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina proteklih je godinu i pol bilo jedno od najljepših razdoblja života. U okviru europskog projekta sudjelovali su na brojnim radionicama, posjećivali razna događanja…

– Najprije sam crtao sam, pa smo rezali kolaž i snimili video, a protekle mjesece najviše ću pamtiti po tome što sam naučio kako izraditi film. Svakako bi valjalo i druge članove uključiti i upoznati ih s aktivnostima kojima smo se i mi bavili – rekao je Antonio Kefelja, član Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, na završnoj konferenciji projekta „Budi COOLturan i pARTicipiraj“, koji je u proteklih 18 mjeseci proveden zahvaljujući sredstvima Europskoga socijalnog fonda.

Financiranje raznih aktivnosti

Naime, ovaj mladić jedan je od 50 članova Društva u dobi od 15 do 25 godina kojima su putem projekta vrijednog 670.000 kuna financirane razne aktivnosti – kulturno-umjetničke radionice, odlazak na brojne manifestacije, predstave, kinoprojekcije, u muzeje i slično, a velik doprinos ostvarenju svih zamisli dali su i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu te Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Novo kombi vozilo omogućava prijevoz članova Društva koji žive u ruralnim sredinama

– Provodile su se filmska, kazališna, likovna i glazbena radionica te smo omogućili sudionicima i njihovim pratnjama da posjećuju kulturno-umjetničke sadržaje u Varaždinu i okolici te u Zagrebu. Putem likovnih radionica nadopunjavali su svoja znanja i usvajali nova, radili su decoupage, sa staklom, glinom, temperama, tkaninom… Posebno sam ponosna što su uz vodstvo stručnog kadra HNK-a postavili predstavu „Budi COOL“, čija je premijera bila nedavno. Filmska radionica je rezultirala s dva filmića, dok je glazbena bila najveselija i najposvećenija – objasnila je voditeljica projekta Ivana Vincek Ribić, mag. soc. pol., i dodala:

– Uključili smo mlade u zajednicu i toj smo zajednici pokazali da mladi koji su marginalizirani itekako mogu i žele, ako im ostvarimo uvjete, sudjelovati u ovakvim oblicima aktivnosti – navela je.

Novi projekt?

Predsjednik Društva prof. Ivan Vujec posebno je zadovoljan što je ovim projektom nabavljeno kombi vozilo vrijedno 230.000 kuna, prilagođeno za prijevoz osoba u invalidskim kolicima, čime je sudjelovanje u projektnim aktivnostima bilo omogućeno i mladima iz najudaljenijih dijelova Županije.

– Uskoro će i novi projekti, sve u interesu naših članova. Kod nas u Društvu ne rade se projekti zbog samih projekata, već zbog ljudi, kojima pokazujemo na koji način ići dalje – zaključio je predsjednik Ivan Vujec.

Iako je „COOL ekipa“ bila pomalo tužna što druženje na projektnim aktivnostima prestaje, vjeruju da će uskoro naići neki novi projekt koji će uključiti što više članova najbrojnije udruge za osobe s invaliditetom na području Varaždinske županije.

Velika pomoć u prevladavanju poteškoća

Uz pomoć vrijednih volontera i asistenata u Društvu, mladi s invaliditetom lakše su obavljali razne aktivnosti. Jedan od onih koji svoje slobodno vrijeme izdvajaju kako bi pomogli drugima je i student Filip Blaguški iz Varaždina, koji već dvije godine radi kao asistent u Društvu.

– Sa svojim korisnikom sudjelovao sam u svim radionicama i bio mu pratitelj na svim događanjima. Mislim da je ovaj projekt bitan jer pomaže mladim ljudima i daje im onaj dio koji oni svojim invaliditetom možda gube; pritom mislim na nepristupačnost određenim društvenim događanjima – objasnio je Filip, dodavši da ovaj posao ima i druge prednosti.

– Ovo radim na pola radnog vremena, pa mogu lakše kombinirati posao s fakultetskim obvezama, a prednost je i to što imam i svoj novac – zaključuje.

Uskoro novi, veći prostor

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina smješteno je u Ulici kralja Petra Krešimira IV. u Varaždinu, na oko 60 četvornih metara.

Novih 65 četvornih metara prostora trebalo bi za mjesec dana biti otvoreno u Ulici Alojzija Stepinca u Varaždinu, naveo je predsjednik Društva Ivan Vujec.

– U bivšem Centru „Tomislav Špoljar“ u Graberju također smo preuzeli objekt od gradskog Crvenog križa za dnevni boravak, tu je dosta velika kvadratura, ali prostor smijemo koristiti samo do kraja godine. Imamo šansu da se razvijamo, vjerujemo da ćemo od 31. prosinca i dalje moći živjeti, djelovati i raditi u istom dnevnom boravku – istaknuo je predsjednik Društva, s željom da se njegova želja u potpunosti ostvari.

Život i društvo

Zaklada za pomoć djeci VITA lani prikupila rekordnu svotu donacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zaklada za pomoć djeci VITA je, unatoč pandemiji, u 2020. godini prikupila rekordnu svotu od 172.075,74 kuna.

Iako protekle godine Zaklada nije bila u mogućnosti organizirati humanitarne aktivnosti i prikupljati financijska sredstva uživo, u odnosu na 2019. godinu, zabilježen je porast prihoda od čak 130 posto, istaknuto je u godišnjem izvješću o radu koje su prihvatili županijski vijećnici na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević zahvalila je svim donatorima koji omogućavaju redovito osiguravanje potrebnih sredstva djeci oboljeloj od rijetkih, teških i malignih oboljenja.

– U 2020. smo, nažalost, imali i porast broja korisnika za 17 %, stoga nam je povezivanje s donatorima bilo jako važno. Na “Kajkavskoj večeri” u Stuttgartu prikupili smo 60.000 kuna, podržao nas je Sportsko i rekreativni klub Sparta s 40.000 kuna, potpisali smo ugovor o sponzorstvu sa Zagrebačkom bankom d.d. u iznosu od 30.000 kuna, a hvala i Autolakirnici Kocijan i MDV centru na donacijama, kao i svim građanima koji su nas podržali.  Drago nam je da je naša misija prepoznata, iako radi pandemije nismo bili aktivni na terenu kao i prijašnjih godina. S optimizmom gledamo u ovu godinu, vjerujemo da ćemo imati mogućnosti organizirati više toga i dodatno promovirati važnost našeg djelovanja te ponovo imati rekordnu godinu, u smislu realiziranih donacija – pojasnila je Martinčević.r

Prošli tjedan je održana i prva sjednica Upravnog odbora u 2021. godini na kojoj je s 3.000 kuna potpore za svakog od deset korisnika osigurana pomoć za sufinanciranje logopedskih i defektoloških terapija, radnih terapija te lijekova, terapijsko penjanje, fizioterapiju, radnih i senzornih terapija, održavanje slušnih aparatića te podmirenje dijela putnih troškova i odlaska na kontrole.

Riječ je o djeci koja boluju od hodgkinovog limfona, epilepsije, autizma i razvojnog  poremećaja, zloćudnog tumora u predjelu malog mozga, razvojnih teškoća, razvojnih anomalija mozga, razvojnog zaostajanja, cerebralne paralize, tumora zametnih stanica testisa, gubitka sluha, dijabetesa melitus 1 i autoimunih bolesti.

U prošloj godini je novčana pomoć dodijeljena 41 korisniku. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati