Za 50 članova Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina proteklih je godinu i pol bilo jedno od najljepših razdoblja života. U okviru europskog projekta sudjelovali su na brojnim radionicama, posjećivali razna događanja…

– Najprije sam crtao sam, pa smo rezali kolaž i snimili video, a protekle mjesece najviše ću pamtiti po tome što sam naučio kako izraditi film. Svakako bi valjalo i druge članove uključiti i upoznati ih s aktivnostima kojima smo se i mi bavili – rekao je Antonio Kefelja, član Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, na završnoj konferenciji projekta „Budi COOLturan i pARTicipiraj“, koji je u proteklih 18 mjeseci proveden zahvaljujući sredstvima Europskoga socijalnog fonda.

Financiranje raznih aktivnosti

Naime, ovaj mladić jedan je od 50 članova Društva u dobi od 15 do 25 godina kojima su putem projekta vrijednog 670.000 kuna financirane razne aktivnosti – kulturno-umjetničke radionice, odlazak na brojne manifestacije, predstave, kinoprojekcije, u muzeje i slično, a velik doprinos ostvarenju svih zamisli dali su i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu te Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Novo kombi vozilo omogućava prijevoz članova Društva koji žive u ruralnim sredinama

– Provodile su se filmska, kazališna, likovna i glazbena radionica te smo omogućili sudionicima i njihovim pratnjama da posjećuju kulturno-umjetničke sadržaje u Varaždinu i okolici te u Zagrebu. Putem likovnih radionica nadopunjavali su svoja znanja i usvajali nova, radili su decoupage, sa staklom, glinom, temperama, tkaninom… Posebno sam ponosna što su uz vodstvo stručnog kadra HNK-a postavili predstavu „Budi COOL“, čija je premijera bila nedavno. Filmska radionica je rezultirala s dva filmića, dok je glazbena bila najveselija i najposvećenija – objasnila je voditeljica projekta Ivana Vincek Ribić, mag. soc. pol., i dodala:

– Uključili smo mlade u zajednicu i toj smo zajednici pokazali da mladi koji su marginalizirani itekako mogu i žele, ako im ostvarimo uvjete, sudjelovati u ovakvim oblicima aktivnosti – navela je.

Novi projekt?

Predsjednik Društva prof. Ivan Vujec posebno je zadovoljan što je ovim projektom nabavljeno kombi vozilo vrijedno 230.000 kuna, prilagođeno za prijevoz osoba u invalidskim kolicima, čime je sudjelovanje u projektnim aktivnostima bilo omogućeno i mladima iz najudaljenijih dijelova Županije.

– Uskoro će i novi projekti, sve u interesu naših članova. Kod nas u Društvu ne rade se projekti zbog samih projekata, već zbog ljudi, kojima pokazujemo na koji način ići dalje – zaključio je predsjednik Ivan Vujec.

Iako je „COOL ekipa“ bila pomalo tužna što druženje na projektnim aktivnostima prestaje, vjeruju da će uskoro naići neki novi projekt koji će uključiti što više članova najbrojnije udruge za osobe s invaliditetom na području Varaždinske županije.

Velika pomoć u prevladavanju poteškoća

Uz pomoć vrijednih volontera i asistenata u Društvu, mladi s invaliditetom lakše su obavljali razne aktivnosti. Jedan od onih koji svoje slobodno vrijeme izdvajaju kako bi pomogli drugima je i student Filip Blaguški iz Varaždina, koji već dvije godine radi kao asistent u Društvu.

– Sa svojim korisnikom sudjelovao sam u svim radionicama i bio mu pratitelj na svim događanjima. Mislim da je ovaj projekt bitan jer pomaže mladim ljudima i daje im onaj dio koji oni svojim invaliditetom možda gube; pritom mislim na nepristupačnost određenim društvenim događanjima – objasnio je Filip, dodavši da ovaj posao ima i druge prednosti.

– Ovo radim na pola radnog vremena, pa mogu lakše kombinirati posao s fakultetskim obvezama, a prednost je i to što imam i svoj novac – zaključuje.

Uskoro novi, veći prostor

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina smješteno je u Ulici kralja Petra Krešimira IV. u Varaždinu, na oko 60 četvornih metara.

Novih 65 četvornih metara prostora trebalo bi za mjesec dana biti otvoreno u Ulici Alojzija Stepinca u Varaždinu, naveo je predsjednik Društva Ivan Vujec.

– U bivšem Centru „Tomislav Špoljar“ u Graberju također smo preuzeli objekt od gradskog Crvenog križa za dnevni boravak, tu je dosta velika kvadratura, ali prostor smijemo koristiti samo do kraja godine. Imamo šansu da se razvijamo, vjerujemo da ćemo od 31. prosinca i dalje moći živjeti, djelovati i raditi u istom dnevnom boravku – istaknuo je predsjednik Društva, s željom da se njegova želja u potpunosti ostvari.

Komentari

Komentara