Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinci pošizili: “Čudakinja s kolodvora svlači se pred djecom“!?

Objavljeno:

- dana

Putnici koji vlakom u Varaždin navraćaju možda i eventualno privučeni kulturom, prvi šok doživljavaju na željezničkom kolodvoru. Naime, kako tvrde čitatelji Regionalnog tjednika, kolodvorsku čekaonicu je prisvojila nepoznata žena srednjih godina, koja u njoj prebiva već duže vrijeme.

Neki putnici kažu da je ona tu nekoliko tjedana, a ima i onih koji tvrde da je čekaonica njezin dom već nekoliko mjeseci!

– Ta gospođa ne djeluje agresivno, ali nije nimalo ugodno gledati njezine razbacane stvari i odstajalu hranu. Bilo je dobro tijekom ljeta jer se čekaonica mogla prozračiti cijeli dan, ali stiže zima i tko će trpjeti smrad – tuži se jedan od čitatelja, dok drugi dodaje da nije nimalo ugodno susresti „čudakinju“ koja, kad se presvlači, zadiže odjeću pred nepoznanima, pa čak i djecom!

Zaposlenici HŽ-a nisu razgovorljivi o ovom problemu, ali neslužbeno doznajemo da namjeravaju slučaj prijaviti ekipi redakcije Nova TV koja priprema istraživačku emisiju Provjereno.

– Nema nam druge, za tom ženom netko stalno mora čistiti. Policija je navodno nemoćna, baš kao i socijalne službe. Nevjerojatno je da si netko ovako može prisvojiti javni prostor i od nemila do nedraga koristiti tuđu struju, vodu, sanitarije… – kaže nam jedan željezničar koji je želio ostati anoniman.

Napomenuo je i da ova „beskućnica“ navodno ima supruga, koji ju je istjerao iz obiteljskog doma.

– Kolege mi kažu da je netko od članova obitelji dolazio po nju, ali ona ni makac. Znamo je susresti kako po okolnim travnjacima čupa „zelenjavu“. Vrag bi ga znao što s tim radi, ili sprema salatu ili kuha čaj. To neće dobro završiti jer su travnjake zapišali psi i mačke – veli naš zabrinuti sugovornik.

Dodajmo da ovo nije jedini problem na varaždinskom željezničkom kolodvoru. Naime, ružnu sliku dopunjuju vrata na glavnom ulazu u putnički dio kolodvorske zgrade.

– Vjerovali ili ne, do blagajni se već nekoliko mjeseci može doći jedino ako odete na peron i uđete na zadnja vrata. HŽ-ovci ulazna vrata nikako da poprave i prelijepili su ih širokim trakama selotejpa – tvrde čitatelji koji su nam poslali i nekoliko fotografija.

Na njima se između ostalog vide razbacane stvari u čekaonici koje pripadaju svima zagonetnoj dami:

 

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje