Povežite se s nama

U fokusu

Nazire li se kraj stoljetnoj tradiciji obrazovanja učitelja i odgojitelja u Čakovcu?

Objavljeno:

- dana

Ugrožena je stoljetna tradicija školovanja učitelja i odgojitelja na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeku u Čakovcu, koji je odnedavno doveden u situaciju da se mora boriti za zadržavanje dosad stečene autonomije.

Riječ je o ustanovi koja ove godine slavi 140. obljetnicu postojanja, a koja će ostati u sjeni borbe Odsjeka za poziciju koja je osigurana prije 12 godina spajanjem Visoke učiteljske škole u Čakovcu i Petrinji u Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, i to odlukom o pripajanju tih ustanova Učiteljskom fakultetu koju je 2007. godine donio Senat Sveučilišta u Zagrebu.

Još je tada objema dotad samostalnim ustanovama, u Čakovcu i Petrinji, zajamčena autonomija koja je počivala na zadržavanju podračuna (koji je tijekom vremena oduzet), vijeća odsjeka, prodekana za poslovanje, studij i studente za Odsjek u Čakovcu te pročelnika odsjeka i njegova zamjenika.

Doc. dr. sc. Predrag Oreški i prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić zalagali su se da se prava Odsjeka ne ukinu. Njihovi su se argumenti, doznajemo, uvijek iznova odbacivali.

Kako doznajemo iz razgovora s djelatnicima čakovečkog Odsjeka, prije nekoliko mjeseci na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu osnovano je deveteročlano Povjerenstvo za Statut, u koji je na prijedlog čakovečke prodekanice kao predstavnik Odsjeka u Čakovcu ušao doc. dr. sc. Predrag Oreški, koji se zauzimao da se stečena autonomija i prava za odsjeke u Čakovcu i Petrinji zadrže.

U njegovu zauzimanju podupirala ga je prodekanica za poslovanje, studij i studente na Odsjeku u Čakovcu prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić te se njih dvoje proteklih nekoliko mjeseci zalagalo da se prava Odsjeka ne ukinu, nego da se zadrže u novom statutu, u čemu su ih podržavali i djelatnici Odsjeka u Čakovcu. No, doznajemo, njihovi argumenti uvijek su se iznova odbacivali.

Bojkot sjednice?

Stoga su svi članovi Fakultetskog vijeća s čakovečkog Odsjeka izostali sa sjednice Vijeća održane 15. listopada u Zagrebu, kada se raspravljalo i glasalo o novom Statutu, koji je ipak na sjednici izglasan u njihovoj odsutnosti.

Razlog tomu je što članovi Fakultetskog vijeća s Odsjeka u Čakovcu nikako nisu mogli podržati Statut koji bi im smanjio dosadašnja prava jer u predloženoj verziji Statuta nije bilo predviđeno da Odsjek u Čakovcu bude ustrojbena jedinica Učiteljskog fakulteta te da zadrži pročelnika Odsjeka i njegova zamjenika, kao i da zadrži dosadašnje ingerencije Vijeća Odsjeka.

Doznajemo da je doc. dr. sc. Predrag Oreški na sastancima Povjerenstva ponavljao kako ne vidi razlog da se prava Odsjeka smanjuju, kao što su to činili i prodekanica Odsjeka te članovi Vijeća Odsjeka u Čakovcu.

Kako ističu naši sugovornici, razloga za ukidanje Odsjeka u Čakovcu – nema, osim što mu nedostaju financijska sredstva za obnavljanje zgrada koje su zbog starosti dotrajale, dok se djelatnici žale da te njihove potrebe nisu dovoljno prepoznate od strane središnjice u Zagrebu.

Je li razlog mogućeg ukidanja Odsjeka u Čakovcu taj što je na Učiteljski studij ove godine upisano tek 13 studenata ili su posrijedi neki drugi razlozi, provjerili smo i u središnjici u Zagrebu.

Dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Siniša Opić ističe da su aktivnosti na Fakultetu u progresivnom kretanju te da je Fakultet nakon više godina stagnacije u fazi razvoja, i to institucijski, kadrovski, administrativno, ali i idejno gledano.

– Govoriti o segregaciji s jedne strane ili pak o autonomiji s druge strane sasvim je promašeno, kako s akademskog, tako i s pravnog gledišta – ističe dekan Opić, dodajući da je u prethodnoj godini započet niz aktivnosti.

Jedna od najvažnijih je, navodi, izrada novog Statuta ustanove, s obzirom na to da je „postojeći Statut daleko ispod zahtjeva vremena po svim parametrima procjene te ne odgovara niti potrebama suvremenog akademskog obrazovanja niti Fakultet temeljem njega može obavljati svoju društvenu ulogu krovne ustanove obrazovanja u području učiteljstva i odgojiteljstva kakva je primjerena suvremenom društvu“.

Povjerenstvo za Statut dobilo je puni legitimitet članova Fakultetskog vijeća, a na nacrtu novog Statuta radilo je 12 renomiranih članova punih devet mjeseci, objašnjava dekan, napominjući da „Uprava Fakulteta, kao i Povjerenstvo koje je radilo na prijedlogu novog Statuta, u punoj mjeri uvažava posebnosti dijelova Fakulteta, tradiciju i bogatstvo učinjenog i, istovremeno, ustraje u razvoju ustanove kao cjeline, odnosno njenog određivanja kao ustanove primjerene suvremenom društvu i potrebama budućih generacija“.

– Razvoj ustanove, svih njenih dijelova, djelatnika i misaonih inicijativa ova Uprava Fakulteta smatra svojim najvećim prioritetom, kao i djelovanje na principima demokratičnosti, parlamentarizma i pravne utemeljenosti. To je jedini ispravni put vođenja javne ustanove, posebno ustanove koja ima takav značaj kao što to ima Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – ističu iz središnjice Fakulteta u Zagrebu.

Rezolutno se osvrću i na upit koji je redakcija poslala na adresu dekana u vezi navoda o ukidanju Odsjeka u Čakovcu, pritom navodeći da „bilo kakav postupak koji bi išao u smjeru smanjivanja važnosti bilo kojeg dijela Fakulteta zasigurno nije plod rada niti čak nauma Uprave, upravo suprotno, a informacije koje imate na tom planu, nažalost, plod su zlih dezinformacija i onih snaga koje svoje interese stavljaju ispred interesa upravo onih mladih ljudi na koje u svojim pitanjima referirate, a čije je uistinu najbolje obrazovanje zalog budućnosti ove zemlje“.

Što se tiče sjednice Fakultetskog vijeća održane 15. listopada, dekan Siniša Opić ističe da je riječ o redovitoj tematskoj sjednici na kojoj se usvajao upravo novi Statut Fakulteta. O razlozima nedolaska dijela članova na sjednicu pak ne može govoriti jer „uistinu vjerujemo u slobodu odabira svake osobe, kao i u odgovornost za vlastite postupke“.

Zaključuje da će se djelatnost obrazovanja i znanstvenih istraživanja razvijati na sve tri lokacije djelovanja Fakulteta – Zagrebu, Čakovcu i Petrinji, s punim uvažavanjem svih različitosti i s posebnom pažnjom prema potrebama kako nastavnika, tako i studenata.

– Ovim prvima pripada obaveza izgradnje pravedne sadašnjosti, a ovim drugima obaveza održive budućnosti – zaključuje čelnik Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dodajmo da su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja izvijestili da ne odlučuju niti imaju saznanja o tvrdnjama o mogućem ukidanju lučonoše razvoja učiteljstva na sjeveru Hrvatske.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje