Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: građani mogu doći u ponedjeljak, 18. studenog, u gradsku vijećnicu po besplatnu pravnu pomoć

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec uključio se u projekt vanjskih klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pravna klinika jedinica je Pravnog fakulteta u okviru koje studenti viših godina građanima pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Građani će besplatnu pravnu pomoć moći dobiti u gradskoj vijećnici Grada Čakovca u ponedjeljak, 18. studenog, od 11 do 14 sati. Građani koji imaju bilo kakve pravne probleme ili trebaju savjet, u navedenom terminu mogu se besplatno konzultirati s budućim pravnicima, studentima viših godina Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Svi zainteresirani građani trebaju sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu te dokumentaciju koja je relevantna za rješavanje pravnog problema

– U okviru davanja besplatne pravne pomoći, studenti samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve pri čemu im savjetom po potrebi pomažu akademski mentori – suradnici, znanstveni asistenti i profesori. Klinika ima razvijen interni sustav kontrole kvalitete rezultata pa se ne treba plašiti nestručnosti – poručuju organizatori.

Za jednostavnije stvari odmah se daju usmene pravne informacije

Klinika u prvom redu pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju. Klinika može pomoći i u sastavljanju raznih pisama i podnesaka u upravnim i drugim postupcima, a u svom radu vodi se odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Pravilnika o studiranju.

Studenti-kliničari pružaju besplatno pravno savjetovanje, zaprimaju stranke, preuzimaju dokumentaciju te daju opće pravne informacije. Za jednostavnije stvari odmah se daju usmene pravne informacije dok se složeniji slučajevi preuzimaju i rješavaju se u Zagrebačkoj pravnoj klinici da bi bili provjereni i odobreni od mentora te se strankama izrađena pravna mišljenja uručuju poštom ili prilikom sljedećeg posjeta gradu u kojem su te stranke primljene.

Klinika se bavi isključivo predmetima koji se tiču područja u kojima je prepoznata potreba da se korisnicima pomogne. Posebne skupine osnovane su za: obiteljsko pravo i zaštitu djece, građansko pravo, zemljoknjižno pravo, zaštitu radnika, diskriminaciju, državljanstvo i azil, prava pacijenata, zaštitu žrtava i svjedoka kaznenih djela te pomoć u ovršnim postupcima.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje