Povežite se s nama

Život i društvo

I varaždinska crkvena zvona u ponedjeljak će zvoniti u znak sjećanja na žrtvu Vukovara

Objavljeno:

- dana

Čujete li u ponedjeljak, 18. studenoga, poslije 18 sati crkvena zvona, znat ćete da zvone u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.

Naime, u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a s ciljem da se taj spomen održi živim u cijeloj Hrvatskoj, Franjevački samostan u Vukovaru pokrenuo je još lani inicijativu nazvanu „ZVON za Vukovar“.

Inicijativa se odnosi na ideju da svake godine 18. studenoga u točno 18 sati i 11 minuta zvona svake crkve u Hrvatskoj zazvone u znak sjećanja na žrtvu Vukovara, pozivajući na molitvu kako za žrtve zlodjela tako i za one koji su ih počinili.

Franjevački samostan pokrenuo je i drugu inicijativu „Zid križeva“. Naime, mnogi hodočasnici koji su proteklih godina pohodili Franjevački samostan prilikom posjeta Vukovaru na dar su poklanjali križeve koje su donosili iz svojih župa.

Promatrajući tu spontanu želju hodočasnika iz raznih župa da njihovi križevi ostanu u Vukovaru kao znak da su ga pohodili, franjevci su je odlučili proširiti i ovjekovječiti na poseban način. Sukladno tome su prilikom formiranja Franjevačkog muzeja Vukovar izdvojili prostor u kojem će izložiti, osim ovih križeva koji su doneseni tijekom godina, i po jedan križ iz svake župe u Hrvatskoj.

Tumačeći razloge pokretanja inicijativa, gvardijan franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić istaknuo je da je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara jedna od najvažnijih obljetnica novije hrvatske povijesti uopće.

I Hrvatski biskupi pozivaju da se i ove godine 18. studenoga u 18.11 sati oglase crkvena zvona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i na sve žrtve Domovinskoga rata.

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje