Povežite se s nama

Međimurje

Najžešća izborna bitka bit će u Čakovcu, a u Donjem Vidovcu pobjednik se već zna

Objavljeno:

- dana

LOKALNI IZBORI

Oko sto tisuća Međimuraca s pravom glasa 21. svibnja izlazi na lokalne izbore te ima priliku izabrati novo/staro vodstvo u Županiji, tri grada i 22 općine. 

Za razliku od nekih drugih županija u kojima se vodi prilično žustra borba između političkih suparnika, u Međimurskoj županiji predizborno vrijeme protječe bez većih previranja. Iako je atmosfera prilično mirna, daleko je od toga da u pojedinim sredinama nema velikog interesa za osvajanje gradonačelničke ili načelničke pozicije, čemu svjedoči veliki broj istaknutih kandidata na izbornim listama.

Župan i gradonačelnici

Da je Čakovec postao itekako atraktivno mjesto za osvajanje vlasti, može se zaključiti iz činjenice da čak šestero kandidata ulazi u utrku za mjesto gradonačelnika, što zasigurno jamči neizvjesnu borbu te vrlo vjerojatno i drugi krug izbora. Čakovčani će u prvom krugu moći birati između Andreje Bogdan, Ljerke Cividini, Predraga Kočile, Ivana Kolca, Stjepana Kovača i Aleksandra Makovca.

Najveća gužva u borbi za mjesto načelnika bit će u Gornjemu Mihaljevcu i Podturnu, gdje je po petero kandidata

Aktualni gradonačelnik Stjepan Kovač po drugi mandat kreće s potporom SDP-a, HSS-a, HSU-a, Međimurskoga demokratskog saveza i Laburista. Prema prvim procjenama, najozbiljnija protukandidatkinja bit će mu Ljerka Cividini, kandidatkinja HNS-a, HSLS-a i Reformista, koju šira javnost poznaje kao ravnateljicu Županijske uprave za ceste Međimurske županije. Svoju priliku vidi i Aleksandar Makovec, zajednički kandidat HDZ-a i Hrasta. Ivan Kolac predstavlja Živi zid, dok se Andreja Bogdan i Predrag Kočila natječu kao nezavisni kandidati za gradonačelnika.

Na suprotnoj strani

Kad je u pitanju Međimurska županija, za dužnost župana natječu se četvorica kandidata. Nakon odrađenog prvog mandata, županu Matiji Posavcu mnogi predviđaju sigurnu pobjedu već u prvom krugu. Iako su u nekim projektima, poput onog rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, aktualni župan Posavec i saborski zastupnik Darko Horvat uspješno surađivali, na ovim će izborima ipak biti na suprotnim stranama. Horvat, naime, izlazi na izbore kao kandidat HDZ-a. Još dva imena naći će se na glasačkom listiću: u utrci za župana su još Branimir Bunjac, čiju su kandidaturu zajednički podržali Živi zid, MS, SNAGA i AM, te Mladen Novak, koji je kandidat SDP-a, HSS-a, HSU-a, MDS-a i Laburista. Za razliku od Čakovca i Županije, u preostala dva grada Međimurske županije je daleko manje kandidata. 

Osam kandidatkinja

Po novi gradonačelnički mandat u Murskom Središću kreće Dražen Srpak. I dok na županijskoj razini HDZ ide samostalno na izbore, u Murskom Središću Srpak je zajednički kandidat HDZ-a, HNS-a, HSLS-a i HDS-a. Kandidature su istaknula još trojica kandidata: Miroslav Božić (Živi zid), Mihael Frančić (nezavisni) i Mario Nerer (SDP, MDS, HSU, Laburisti, HSS, Reformisti).

U Prelogu će se za glasove birača natjecati trojica kandidata. Aktualni gradonačelnik Ljubomir Kolarek traži novi četverogodišnji mandat u Prelogu, pri čemu ima podršku HDZ-a i HSS-a, dok su SDP, HNS, HSU, MDS i Laburisti istaknuli kandidaturu Nenada Igreca. Treći kandidat u Prelogu je nezavisni Dubravko Cvetko. U borbi za čelna mjesta u međimurskim općinama sigurno je jedino to da četiri dobivaju novog načelnika, s obzirom na to da još uvijek aktualni načelnici nisu istaknuli kandidature na ovim izborima. Od nove kandidature odustao je Vladimir Domjanić iz Male Subotice, baš kao i Josip Lepen, dosadašnji načelnik Podturna. Novog čelnika nakon ovih loklanih izbora dobiva i Općina Sveti Martin na Muri, s obzirom na to da Franjo Makovec nakon pet odrađenih mandata odlazi u političku mirovinu. U utrku za načelnika nije ušao ni Josip Grivec iz Donjeg Vidovca, koji je na čelu Općine bio čak šest mandata.

Četiri općine sigurno dobivaju nove načelnike, s obzirom na to da se dosadašnji čelnici nisu ponovno kandidirali

Zanimljivo je što se već zna tko će ga naslijediti. Naime, u Donjem Vidovcu kandidaturu je istaknuo samo jedan kandidat, Josip Matulin iz HSLS-a, pa birači zapravo ni neće birati, nego će tek donijeti odluku hoće li dati potporu jedinom kandidatu. Gleda li se spol, u Međimurskoj županiji je u izbornoj utrci za čelna mjesta u općinama, gradovima i Županiji daleko više muškaraca. Njima će se suprotstaviti ukupno deset žena. Za čelno mjesto u Čakovcu kandidature su istaknule nezavisna Andreja Bogdan i Ljerka Cividini. Za mjesto gradonačelnika Murskog Središća i Preloga, baš kao i za poziciju župana, istaknute su samo muške kandidature.

Zato u utrku za poziciju načelnice u svojim općinama ulaze Snježana Sabolek (Živi zid – Dekanovec), Martina Kovač (SDP, Laburisti – Donja Dubrava), Jadranka Sermek (SDP, MSU – Mala Subotica), Tatjana Varga (HNS – Podturen), Višnja Ivačić (HNS – Pribislavec), Petra Horvatić (Živi zid – Strahoninec), Đurđica Slamek (HSS – Sveta Marija) i Ruža Sermek (SDP – Šenkovec).

Kandidati manjine

U dvije općine birat će se i zamjenik općinskog načelnika iz redova pripadnika romske nacionalne manjine. U Orehovici birači će moći zaokružiti Marka Baloga (HDZ) ili nezavisnog Nedeljka Marića, dok su u Pribislavcu na listi dva nezavisna kandidata – Željko Balog i Rajko Kovačić.

Biračima 4 glasačka listića

Birači iz Međimurske županije, koji će izaći na birališta 21. svibnja, dobit će četiri glasačka listića. Svoj glas će moći dati svom favoritu za međimurskog župana, a moći će birati svog favorita za načelnika ili gradonačelnika. Uz to, imaju pravo birati tko će ih sljedeće četiri godine zastupati u Županijskoj skupštini te u općinskim ili gradskim vijećima.

Podsjećamo, na glasačkim listićima će abecednim redom biti navedeni svi kandidati za župana, gradonačelnike i načelnike, odnosno sve liste koje se natječu za ulazak u Županijsku skupštinu te gradska i općinska vijeća. Birači trebaju zaokružiti broj ispred liste kojoj žele dati svoj glas.

Kandidati za župana Međimurske županije

1. Branimir Bunjac – Živi zid, MS, Snaga, AM
2. Darko Horvat – HDZ
3. Mladen Novak – SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti
4. Matija Posavec – HNS, HSLS, Reformisti

Kandidati za gradonačelnika

Čakovec
 1. Andreja Bogdan – nezavisna
2. Ljerka Cividini – HNS, HSLS, NS Reformisti
3. Predrag Kočila – nezavisni
4. Ivan Kolac – Živi zid
5. Stjepan Kovač – SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti
6. Aleksandar Makovec – HDZ, HRAST
 
Mursko Središće
1. Miroslav Božić – Živi zid
2. Mihael Frančić – nezavisni
3. Mario Nerer – SDP, MDS, HSU, Laburisti, HSS, Reformisti
4. Dražen Srpak – HDZ, HNS, HSLS, HDS
 
Prelog
1. Dubravko Cvetko – nezavisni
2. Nenad Igrec – SDP, HNS, HSU, MDS, Laburisti
3. Ljubomir Kolarek – HDZ, HSS

Kandidati za načelnika 

Belica
1. Dragutin Braniša – SDP
2. Zvonimir Taradi – HNS
 
Dekanovec
1. Ivan Hajdarović – HDZ
2. Snježana Sabolek – Živi zid
 
Domašinec
1. Dragutin Lisjak – nezavisni
2. Mario Tomašek – HSS, HDZ
 
Donja Dubrava
1. Martina Kovač – SDP, Laburisti
2. Dražen Miser – HDZ, HSS, HSLS
3. Dragan Pongrac – Živi zid
4. Marijan Varga – HNS
 
Donji Kraljevec
1. Miljenko Horvat – HSS, SDP
2. Zlatko Horvat – HDZ
 
Donji Vidovec
1. Josip Matulin – HSLS
 
Goričan
1. Danijel Dominik – HDZ
2. Mario Moharić – SDP, HSS, HSLS, HSU, MDS
3. Emanuel Varošanec – HNS
 
Gornji Mihaljevec
1. Darko Horvat – SDP
2. Goran Lovrec – nezavisni
3. Luka Nuić – Živi zid
4. Boris Resman – HSLS
5. Almir Škvorc – HDZ

Kotoriba
1. Ljubomir Grgec – SDP, HSS, Laburisti
2. Dobriša Zvošec – nezavisni
 
Mala Subotica
 1. Vladimir Mihalic – HNS
2. Jadranka Sermek – SDP, HSU
3. Valentino Škvorc – nezavisni
 
Nedelišće
1. Darko Dania – SDP, HSU, HNS, MDS
2. Nikola Toplek – HDZ, HDS
 
Orehovica
1. Miroslav Bezek – SDP, HSS
2. Franjo Bukal – HNS
 
Podturen
1. Dino Biber – SDP
2. Mladen Božić – HDZ
3. Perica Hajdarović – nezavisni
4. Vladimir Sabol – HSLS, HSS
5. Tatjana Varga – HNS
 
Pribislavec
1. Višnja Ivačić – HNS
2. Matija Ladić – SDP
 
Selnica
1. Ervin Vičević – Reformisti, HSS
2. Radovan Zadravec – SDP, HSU
 
Strahoninec
1. Petra Horvatić – Živi zid
2. Franjo Lehkec – HSS, HNS, HDZ, HSLS, Reformisti, MS
3. Nenad Škvorc – SDP
 
Sveta Marija
1. Dean Hunjadi – SDP, HNS, HSU, MDS
2. Đurđica Slamek – HSS
 
Sveti Juraj na Bregu
1. Damir Kovačić – HDZ
2. Anđelko Nagrajsalović – SDP, HSS, HSU, MDS
3. Kristijan Zelić – HNS
 
Sveti Martin na Muri
1. Krunoslav Colar – HDZ
2. Dražen Crnčec – HSLS
 
Šenkovec
1. Saša Horvat – HNS, HSU, HSS
2. Jurica Koštarić – HDZ
3. Ruža Sermek – SDP
 
Štrigova
1. Mihael Kelnarić – Živi zid
2. Stanislav Rebernik – SDP, HNS, Reformisti
3. Filip Tkalčec – HDZ
 
Vratišinec
1. Zdravko Mlinarić – HNS, HSU
2. Damir Perhoč – SDP

Izvor:
Foto:

Međimurje

U čakovečkom Centru za kulturu održana svečana promocija studenata ekonomije, računarstva i održivog razvoja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u čakovečkom Centru za kulturu Čakovec održalo je svečanu promociju prvostupnica i prvostupnika ekonomije, inženjera računarstva, inženjera održivog razvoja te magistri i magistara ekonomije.

Dekan MEV-a Igor Klopotan naglasio je ulogu studenata i njihovu borbu za izjednačenje vrijednosti ECTS bodova sa stručnih i sveučilišnih studija, što je rezultiralo time da Međimursko veleučilište u Čakovcu danas može promovirati drugu generaciju s titulom magistara ekonomije.

– Borba je trajala dugo jer smo nailazili na veliku opstrukciju da se ne izjednače veleučilišne titule sa sveučilišnim. Ali zahvaljujući borbi vas, studenata i Zbora veleučilišta, uspjeli smo izjednačiti 300 ECTS bodova sa stručnih i sveučilišnih studija. Velika razlika u izvođenju nastave ne postoji jer isti profesori predaju na fakultetima, isti profesori rade na veleučilištima, među predavačima su doktori znanosti. Konačno smo uspjeli, vi ste druga generacija, odnosno druga promocija kojoj dajemo titulu magistri i magistara ekonomije – istaknuo je Klopotan.

Dekan MEV-a najavom o mogućnosti nastavka studija razveselio je studente računarstva. Naime, uskoro će se prema Agenciji za znanost i visoko obrazovanje uputiti elaborat pa su očekivanja da će se s nastavkom studiranja na smjeru računarstva u Čakovcu moći krenuti već za godinu dana.

Dekan Klopotan također je naglasio važnost veleučilišta s obzirom na činjenicu da okupljaju gotovo 20 posto studentske populacije. Naime, riječ je o 26.000 studenata i kada im se pribroje studenti koji studiraju stručne studije na sveučilištima, dolazi se do broja od 47.000 studenata.

– Stoga, naša borba za struku vrijedi i za sveučilišta koja također imaju stručne studije. Stručni studij koji izvode veleučilišta nedvojbeno generiraju visoku zaposlenost i to dolazi do izražaja kada na tržištu rada nema dovoljno mladih. A  tome smo svjedočili zadnjih nekoliko godina. Naši studenti brzo usvajaju znanja i brzo se zapošljavaju – poručio je Klopotan, pohvalivši pritom studente na njihovom angažmanu i uloženom trudu.

Uslijedio je svečani dio programa promocije.

– Položili smo sve propisane ispite i obranili završne i diplomske radove na studijima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. U ime svojih kolegica i kolega te u svoje osobno ime, molim da nas promovirate u zvanje prvostupnika inženjerstva računalstva, prvostupnika ekonomije, prvostupnika inženjera održivog razvoja i magistra ekonomije – rekla je studentica Bosiljka Oletić.

Nastavite čitati

Međimurje

Pridružite se 5. svibnja popularnoj biciklijadi „Stazama Općine Nedelišće“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica Općine Nedelišće poziva na još jedno izdanje biciklijade „Stazama Općine Nedelišće“.

Svi željni druženja u prirodi i rekreacije doći će na svoje u nedjelju, 5. svibnja.

Početak biciklijade je u 10 sati kod Lovačkog doma u Nedelišću, a okupljanje i preuzimanje bonova za jelo i piće uz kotizaciju od 5 eura već od 9 sati. Za sve sudionike osigurana je okrjepa na punktovima u Slakovcu (kod Čige) i Gornjem Hrašćanu (Stara kovačnica) te tradicionalni ručak na završetku rute kod Lovačkog doma u Nedelišću.

Biciklijada je namijenjena svim uzrastima, a ovisno o vlastitim afinitetima opredijeliti se možete za kraću ili dužu dionicu u duljini od 22 odnosno 33 kilometara. Dijelom asfaltirane, dijelom makadamske, staze su većinom ravničarske i primjerene zahtjevnosti, dok je za djecu do 16 godina obavezno nošenje kacige.

Kako bi olakšali i ubrzali prijavu svih biciklista od ove godine Turistička zajednica Općine Nedelišće uvela je e-prijavnice za sve sudionike. E-prijavnicu popunite na stranici sbajkomilinanoge.hr –

https://sbajkomilinanoge.hr/page/novost/blog/otvorene-prijave-za-proljetnu-biciklijadu-30

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje