Povežite se s nama

Međimurje

Devet projekata dobilo milijun kuna od države

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURJE

Grad Prelog bio je domaćin potpisivanja devet ugovora za devet odobrenih projekata ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira s oko milijun kuna.

Riječ je o odobrenim projektima u sklopu Javnog poziva za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za 2017. godinu.
Prelogu 150.000 kn

– Vlada Republike Hrvatske razumije kako je regionalni razvoj glavna karika u razvoju čitave zemlje. Stoga nam je želja financirati najmanje jedinice lokalne samouprave, kako bismo komunalni standard izjednačila u cijeloj Lijepoj Našoj. To je i razlog zašto smo potpisali ovih devet odluka o sufinanciranju devet projekata – rekao je ministar Lovro Kuščević, koji je u ime svog ministarstva potpisao ugovore s predstavnicima devet međimurskih gradova i općina. Projekti poticanja razvoja komunalnoga gospodarstva i komunalnog standarda odobreni su gradovima Prelog i Mursko Središće te općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Sveta Marija, Dekanovec, Donja Dubrava, Strahoninec i Donji Kraljevec.

Dobivenim novcem uredit će se komunalna infrastruktura u južnom dijelu grada

– Grad Prelog svakim se danom sve više širi. S odobrenih 150 tisuća kuna uredit ćemo komunalnu infrastrukturu u južnom dijelu grada. S nestrpljenjem očekujemo nove natječaje, kako bismo obiteljima osigurali što bolje uvjete prilikom kupnje građevinskih parcela za izgradnju kuća – rekao je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.
Druženje s ministrom Kuščevićem bila je prilika da međimurski čelnici otkriju probleme s kojima se susreću prilikom prijava na natječaje. Tako je župan Matija Posavec predložio osnivanje fonda koji bi jedinicama lokalne samouprave pomogao u predfinanciranju i sufinanciranju projekata.

– Međimurska županija se brojem i vrijednošću projekata našla u poziciji da iz vlastitog proračuna sve teže može predfinancirati i sufinancirati nove projekte u trenutku kad se raspišu pojedini natječaji. U sličnoj situaciji se nalaze i neki gradovi te općine. U Međimurskoj županiji znamo kako privući novac iz europskih fondova, ali postoji mogućnost da zbog malih lokalnih proračuna ne prođemo na natječajima – rekao je Posavec. Ministar Lovro Kuščević rekao je kako je Vlada upoznata s ovim problemom na terenu te da je već poduzela konkretni korak.

Energetska obnova

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 100 milijuna kuna za potrebe predfinanciranja. Kroz taj fond će županije, gradovi i općine moći dobiti do čak 90 posto iznosa za dio ulaganja koji nije pokriven novcem iz EU fondova. Inače, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ove je godine za sufinanciranje komunalnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguralo 40 milijuna kuna. Prošle godine u istu je svrhu izdvojeno 30 milijuna, a pretprošle 5 milijuna.
– Konstantno povećanje iznosa dokaz je naše ozbiljnosti u provođenju projekta – istaknuo je Lovro Kuščević. Osim toga provodi se i veliki projekt energetske obnove.

– Ovog trenutka u Međimurskoj županiji provodimo energetsku obnovu 13 tisuća stambenih zgrada. Riječ je o projektu vrijednom velikih 24 milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira gotovo 13 milijuna. Također želim spomenuti i projekt energetske obnove škola i dječjih vrtića. U sklopu ovog projekta u Međimurskoj županiji će se obnoviti osam škola i dječjih vrtića. Vrijednost ovog projekta je 28 milijuna kuna, od čega naše Ministarstvo daje čak 16 milijuna – zaključio je ministar Lovro Kuščević.

FOND

Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 100 milijuna kuna u fondu koji će županijama, gradovima i općinama pomoći u predfinanciranju njihovih važnih projekata

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje