Povežite se s nama

U fokusu

Čehok smanjuje prevelike troškove: Manje novca vijećnicima, ukidanje petnaestak “nepotrebnih ustanova”

Objavljeno:

- dana

Prijedlog proračuna

Grad Varaždin će uskoro dobiti proračun za 2017. godinu.

Nakon što su pala dva proračuna bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša – što ga je na kraju koštalo vlasti i prije redovnih izbora – gradonačelnik Ivan Čehok osigurao je dovoljno ruku da podrže njegov prijedlog proračuna.

Novi proračun Grada će biti 227 milijuna kuna, izjednačeni su prihodi i rashodi.

Gradonačelnik Čehok će kao osnovnu značajku svog proračuna, istaknuti „realno balansiranje“. I to je ujedno, kaže, jedina razlika između njegovog i Habuševog proračuna.

– Proračun je predodređen trenutnim obavezama Grada i onima do kraja godine. Nemamo preveliki manevarski prostor. Nismo napuhavali prihode kako bismo onda mogli raditi kojekakve rashode kao Habuš. Išli smo s onim što Grad može privrediti – rekao je gradonačelnik i naglasio da se njegov vlast „neće ponašati kao age i begovi, nego štedljivo“.

Na što će se trošiti?

-Tu je ono što je već manje, više odobreno: obnova tri vrtića, dogradnja V. osnovne škole, izgradnja dva rotora. Velika investicija u ovoj godini je dogradnja Tehnološkog parka I sa 17 milijuna kuna bespovratno dobivenog novca – nabrojio je Ivan Čehok.  

Od većih stavki proračunom je predviđeno 53 milijuna kuna za razvoj gospodarstva, 52 milijuna za plaće zaposlenih u Gradu. Za  socijalnu skrb će se potrošiti 5,4 milijuna, za obrazovanje 6,5, deset milijuna kuna za komunalnu infrastrukturu, a za obnovu Dječjih vrtića Varaždin 7,2 milijuna kuna. Sljedeće godine se predviđa gradnja novog vrtića u Kućanu Donjem.

Dok je u  ovogodišnjem proračunu potrošnja skromna, u sljedeće bi se dvije godine, prema projekciji, trošilo puno više. Primjerice, za razvoj gospodarstva se u 2018. godini planira izdvojiti  122 milijuna kuna.

Više novaca se ubuduće namjerava ulagati u turizam. 

Odakle novac?

Trošiti će se samo onoliko koliko je i zarađeno – 227. milijuna kuna, od čega je najveći planirani prihod onaj od poslovanja, 218 milijuna. U projekciji će taj prihod dogodine biti 33 milijuna kuna veći.

Na prihodovnoj strani jedna stavka posebno upada u oči: ove je godine planirano 6,3 milijuna kuna prihoda od prodaje imovine dok se sljedeće godine prognozira čak  59 milijuna. 

Proračun je od jučer, 14. veljače, na javnoj raspravi i to će potrajati pet dana. Prva radna sjednica na kojoj će se izglasavati očekuje se odmah nakon konstituirajuće, koja je na rasporedu u ponedjeljak, 19. lipnja.

Iskustvo

Gradonačelnik je najavio smanjivanje vijećničkih naknada i naknada za članstvo u odborima, spajanje nekih ustanova i ukidanje nepotrebnih. – Petnaestak ustanova smatramo nepotrebnima – rekao je, ali još nije bio spreman konkretno reći koje su to.

Fiskalni kapacitet Grada Varaždina je 220 milijuna kuna, pokazalo se ranijih godina. Toga se očigledno držao i gradonačelnik kad je radio ovogodišnji proračun.

Ivan Čehok ima puno iskustva u slaganju proračuna . U 11 godina svojih mandata to je dobro funkcioniralo. Zagovornici tvrde da je tome razlog znanje i smisao za balans, a oponenti uspješne Čehokove godine pripisuju zlatnim vremenima.

Zato je sad pravo vrijeme za ispit: kriza je prošla, ali daleko smo od blagostanja.  

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje