Povežite se s nama

Život i društvo

“Japičin vlakec“ prvi put Varaždince vozi na “Mamičinu žetvu“ u Pušćine

Objavljeno:

- dana

NABRUSITE KOSE

Današnji užurbani životni ritam generira obilje stresa kojeg se najlakše riješiti u prirodi ili zabavnim žetelačkim radom u polju na način kako su ga obavljali naši stari, ustvrdio je Žarko Nedeljko “Japica“, na konferenciji za medije održanoj u restoranu Mamica u Pušćinama.

Naime, spomenuti ugostiteljski objekt kojim upravljaju supružnici Sandra(“Mamica“) i Žarko Nedeljko bit će u subotu, 1. srpnja domaćin trećeg izdanja po mnogo čemu osebujne priredbe “Mamičinia žetva“.

Ovogodišnja manifestacija počinje u 9 sati jutarnjom meditacijom koja je posvećena Majci zemlji, na polju koje je okrenuto na istočnu stranu. Organizatori su ovaj put spremili brojna iznenađenja posjetiteljima koji će na “žetvu“ stizati turističkim – Japičinim vlakecom koji će cijelog dana kružno voziti na relaciji od Pušćina do Čakovca i Varaždina.

Vozna karta stoji 30 kuna i u cijenu je uključena konzumacija. Za djecu je vožnja besplatna, a putnike će pjesmom animirati članovi KUD-a Seljačka sloga.

– Dosad su se za natjecanje u žetvi prijavile četiri ekipe, a svi koji se eventualno dvoume moraju znati da će im članovi Kulturno umjetničkih društva pokazati kako se radi u strništu. Obilje zabave je svima zagarantirano, i moguće je da će se dio natjecatelja odlučiti za izvornu – bosonogu žetvu – naglasili su supružnici Nedeljko.

Prekogranična suradnja

Uz njih su program predstavili i Martina Kofjač, predsjednica Tuurističke zajednice Općine Nedelišće, Sandra Herman, zamjenica župana i predsjednica TZ Međimurske županije te općinski načelnik Darko Dania.

– Raduje me da su manifestacije u Međimurju iz godine u godinu sve veće i sve bolje posjećene. To je dokaz da javni i privatni sektor odlično surađuju. Mamičina žetva ne samo da promovira našu gastronomiju, već se zahvaljujući svojem potencijalu proširila na susjednu Sloveniju i Varaždinsku županiju – rekla je Herman  

Inače, ovogodišnju manifestaciju podržali su župani i gradonačelnici iz Varaždina i Čakovca s namjerom da suradnjom u turističkim projektima “prerežu granice“.

– Iz Središća ob Dravi stižu nam gosti iz Slovenije koji su nam već poslali dio slame od koje se izrađuje labirint i skulpture. Za potonje je odgovoran Nikola Faler, kipar iz Osijeka, koji će samo za izradu labirinta potrošiti oko 200 bala slame – pojasnio je Žarko Nedeljko.

Dodao je da mališane očekuju igraonice, face painting, seoske igre, a usput mogu naučiti kako se izrađuju predmeti od slame i još mnogo korisnih stvari.

– Tko se ne želi voziti turističkim vlakićem, najbolje je da do restorana Mamica i velikog šatora stigne s biciklom na ovo naše “narodnjačko Urbanovo“- zaključio je Nedeljko.

Program će kulminirati u 19 sati zabavom pod šatorom uz proglašenje pobjednika Mamičine žetve, a sve to uz svirku Žive pozitive, langoše, sokove, hladnu pivu i gemište.

Varaždinci će se moći ukrcati u vlakić na stajalištu kod Banus placa, a program manifestacije donosimo u nastavku:   

Izvor:
Foto: JN/RT

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje