Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Općina Trnovec Bartolovečki s po 2.000 kuna darivala 11 novorođenih beba

Objavljeno:

- dana

Briga za najmlađe

Treći put ove godine u petak su u prostorijama Općine Trnovec Bartolovečki podijeljene naknade za novorođene. Nakon naknada za 12 novorođenčadi početkom travnja, te još 14 novorođenčadi u lipnju , ovaj put uručene su naknade za 11 novorođenih.

– Dobro dođe svaka kuna. Vidjet ću još za što ću utrošiti novac – rekla je majka koja je za svoje četvrto dijete dobila 2.000 kuna.

Za ovogodišnjih 37 naknada u proračunu je dosada osigurano 74 tisuća kuna.

Čestitajući roditeljima na prinovama u obiteljima načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec istaknuo je da Općina izdvaja velika sredstva za male i mlade. Podsjetio je da se godišnje izdvaja 1,6 milijuna kuna za vrtićko i predškolsko obrazovanje. Nakon toga izdvajanja se nastavljaju za razne programe u osnovnoškolskom obrazovanju gdje je, kao jedan od primjera, izdvojio da se u školi u Trnovcu već 17 godina financira program ranog učenja informatike s čime ostale škole u županiji tek kreću. Ulaganja se nastavljaju i za stipendije srednjoškolaca i studenata u iznosu većem od 200 tisuća kuna.

– Izdvajamo velika sredstva za male i mlade, čak 60 posto izvornog proračuna. No, to je najljepše izdvajanje jer ulažemo u našu budućnost – naglasio je Šamec.

Inače, Općina je ove godine povećala iznos za novorođenčad s tisuću na dvije tisuće kuna te je namjera, najavio je Šamec, u idućoj godini povećati iznos za drugo i svako sljedeće dijete za po 500 dodatnih kuna.

Prošle je godine u Općini Trnovec Bartolovečki rođeno 56 beba, a za njih je izdvojeno 112.000 kuna. To je lagani uzlazni trend u odnosu na godinu ranije kada je bilo 55 beba. Općinsku upravu ovakvi podaci vesele jer se već godinama bilježi negativan prirodni prirast.

Izvor: Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ljubešćici se otvara nova ulica „spoj Rudničke i Ulice Stjepana Radića“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ljubešćici se otvara nova ulica “spoj Rudničke i Ulice Stjepana Radića”, temeljem zahtjeva mještana Ulica Stjepana Radića, braće Radića i Rudničke.

Novi projekt ima cilj povezati ulice u kvartu koji obuhvaća usku slijepu Ulicu Stjepana Radića, u kojoj se obavljaju i gospodarske djelatnosti, te Rudničku, povećati sigurnost pješaka i prometa, ali i stvoriti uvjete za izgradnju novih objekata na tom području, radi ostvarivanja pristupa građevnih parcela na javnu prometnu površinu.

Obavljene su pripremne radnje na projektu kako bi se omogućila realizacija. Izrađeno je idejno rješenje i rješavaju se imovinsko-pravni odnosi. Radi se o cesti ukupne duljine 139,45 metara. Sam projekt uključuje izgradnju prometnice, pješačke staze, opremanje prometnih površina s prometnom opremom i signalizacijom, rješenjem sustava oborinske i sanitarne odvodnje, rješavanje sustava vodoopskrbe s hidrantskom mrežom te izgradnja instalacija javne rasvjete, plinovoda i distributivne telekomunikacijske (DTK) kanalizacije. Prometnica je projektirana za dvosmjerni promet s dva prometna traka širine 2 x 2,5 metara, obostrano omeđena cestovnim rubnjacima, te projektiranom pješačkom stazom širine 1,5 m. Sve prometne površine izvest će se nosivim slojem asfaltbetona.

Općina Ljubešćica u ovoj godini za realizaciju projekta planira utrošiti 80.000 eura, dok Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije projekt financira u iznosu od 44.000 eura kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima. Nastavak projekta planiran je za iduću godinu.

U novoformiranom kvartu planira se izgradnja i novog dječjeg igrališta kako bi djeca s područja južnog dijela naselja Ljubešćica imala sigurno mjesto za rekreaciju i slobodnu igru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje