Povežite se s nama

U fokusu

U bolnički krug na 15 minuta, pa van ili platiti 20 kuna za sat

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Ovog tjedna počinje novi režim parkiranja u krugu Opće bolnice Varaždin.

Promjenama bi svi trebali biti zadovoljni – radnici Bolnice jer su napokon dobili svoje parkiralište, pacijenti zbog potrebnog mira, vozači Hitne zbog slobodnog prolaza – a jamraju jedino vozači. Oni više neće moći, kao dosad, ući u krug Bolnice i besplatno ostati parkirani prvih 55 minuta, pa neposredno prije isteka tog vremena napraviti jedan krug i vratiti se. Zbog toga je u krugu Bolnice vrlo prometno, što je predstavljalo veliku smetnju svakodnevnom bolničkom ritmu, ali novim režimom se to mijenja.

15 minuta ili 20 kuna sat

Varaždinska bolnica ima sveukupno – vani i u krugu – 640 parkirnih mjesta.
Radnici su na korištenje dobili parking s 240 mjesta na prostoru bivšeg helidroma. – To je parkiralište u krugu Bolnice, ali s posebnim ulazom, pa, dakle, neće biti potrebno automobilima voziti kroz bolnički krug – govori dr. Kudelić.

“Teško bolesne ljude uvijek netko doveze. Kad vozač ostavi pacijenta, vjerujemo da mu je 15 minuta dovoljno za izaći iz kruga i parkirati se. Nema zadržavanja u bolničkom krugu, a ako ostane duže od 15 minuta, plaća se 20 kuna po satu. Cilj nije zarada nego mir i tišina pacijenata.”
dr. Nenad Kudelić

Budući da ovih 240 mjesta nije dovoljno za sve zaposlene, dio njih će se i nadalje parkirati na označenim mjestima u krugu Bolnice.
I oni su jedini koji će svoj automobil moći besplatno ostaviti dulje od 15 minuta u krugu Bolnice, dok će ostale to, nakon isteka besplatnih 15 minuta, koštati 20 kuna po satu. U krug Bolnice moći će samo vozači teško pokretnog ili nepokretnog pacijenta, staraca, djece, dobrovoljni darovatelji krvi i invalidi.
– Teško bolesne ljude uvijek netko doveze. Kad vozač ostavi pacijenta, vjerujemo da mu je 15 minuta dovoljno za izaći iz kruga i parkirati se. Nema zadržavanja u bolničkom krugu, a ako ostane duže od 15 minuta, plaća se 20 kuna po satu. Cilj nije zarada, nego mir i tišina pacijenata, omogućavanje pristupa Hitnoj i dostavi – pojašnjava ravnatelj.
Ovi će vozači, u cilju izbjegavanja nepotrebne gužve, u krug Bolnice ulaziti pokraj portira na glavnom ulazu i za njih je rezervirano 50-ak mjesta, što bi, smatra dr. Kudelić, trebalo biti sasvim dovoljno.

Varaždinska bolnica ima sveukupno 640 parkirnih mjesta

Na primjedbu da će sigurno biti onih koji će radije platiti i 20 kuna da im auto bude „pred nosom“, dr. Kudelić uvjerava da neće. – Vrlo malo. Dosad je prvi sat parkiranja u krugu bio besplatan, pa ljudima nije bilo teško nakon 55 minuta izaći, napraviti krug i iznova ući. I tako nekoliko puta ako je trebalo, samo da ne bi morali platiti.

Auti da, promet ne

U krugu Bolnice, inače, ima 230 parkirnih mjesta, koja će i dalje, osim onih 50, koristiti zaposleni, jer je 240 mjesta na bivšem helidromu za sve njih premalo. Na primjedbu da će, dakle, opet biti puno automobila, dr. Kudelić veli: – Automobila će biti, ima, ali ne i prometa i buke. Zaposleni se dovezu i ostave vozilo, osam sati ga nikamo ne voze, a biti će omogućen nesmetani pristup Hitnoj te će se pacijente kojima je to potrebno, moći dovesti do samog ulaza na Odjel – uvjerava dr. Kudelić.
Budući da bolnice nisu dužne osigurati parkiralište zaposlenima, varaždinska bolnica po tome ulazi u domenu nadstandarda za zaposlene. – Neće biti gubitka vremena, nervoze i plaćanja parkinga uokolo – zadovoljan je ravnatelj.

Treba reći da većina bolnica u Hrvatskoj uopće ne dozvoljava ulazak privatnim automobilima u bolnički krug, dok će se u varaždinskoj dozvoliti ulazak, ali ne i zadržavanje. – Bolnica smo paviljonskog tipa i nemamo hitni prijem na samom ulazu, pa je potrebno omogućiti pristup do same zgrade – svjestan je dr. Kudelić. S izgradnjom objedinjenoga hitnog prijema i jednodnevne kirurgije nestat će automobili iz kruga Bolnice. To bi se trebalo dogoditi u proljeće 2021.godine.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje