Povežite se s nama

U fokusu

Sukob Jenkača i Hrenića kulminira

Objavljeno:

- dana

Priopćenje Darka Hrenića

Gradonačelnik Novog Marofa, Darko Hrenić priopćenjem za javnost, obratio se svojim sugrađanima. Hrenićevo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

Potaknut stalnim „bombardiranjem“ ispraznim priopćenjima od strane predsjednika novomarofskog HDZ-a, o kojima često nemaju saznanja ni njegovi najbliži stranački kolege, želim građanima Novog Marofa i cijeloj javnosti priopćiti sljedeće:

Za vrijeme mojeg mandata ostvareni su projekti u vrijednosti 110 milijuna kuna. Svih godina, od 2009. do danas, Grad Novi Marof završava poslovanje pozitivno. Grad Novi Marof potpuno stabilno funkcionira i izvršava svoje obveze

Treći Grad po štedljivosti

Imamo veliki teret kredita koji Grad Novi Marof otplaćuje, a on je potpisan pod vodstvom HDZ-a u 2009. godini, iznosi 18 milijuna kuna i sada ga otplaćujemo u iznosu od 2.8 milijuna godišnje, i tako će biti sve do 2021. godine.

Za vrijeme mojeg mandata Grad Novi Marof dobio je nagradu LOTUS 2011./12. za visok stupanj transparentnosti i jedan smo od 10 najtransparentnijih gradova u čitavoj Republici Hrvatskoj, prema objavljenim podacima sa portala Indeks.hr u siječnju ove godine, koji su dobiveni matematičkim analizama odnosa broja stanovnika s plaćama zaposlenika u jedinicama lokalnih samouprava, gradska uprava Novog Marofa treća je po štedljivosti na području Republike Hrvatske!
Imamo veliki teret kredita koji Grad Novi Marof otplaćuje, a on je potpisan pod vodstvom HDZ-a u 2009. godini, iznosi 18 milijuna kuna i sada ga otplaćujemo u iznosu od 2.8 milijuna godišnje, i tako će biti sve do 2021. godine.

Odrađeni i budući projekti

Najviše projekata Grad Novi Marof je od 2009. godine realizirao u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, Varaždinskom županijom i javnim poduzećima, a nastavljamo i sa stvaranjem uvjeta za sljedeće projekte:
Područna škola Ključ u Oštricama u vrijednosti 30 milijuna kuna, istočna obilaznica u vrijednosti 40 milijuna kuna, rekonstrukcija ceste Podrute-Mađarevo u vrijednosti 7 milijuna kuna, sanacija odlagališta Čret u vrijednosti 20 milijuna kuna, Srednja škola Novi Marof u vrijednosti 30 milijuna kuna, izgradnja nogostupa na županijskim cestama u vrijednosti 5 milijuna kuna, nastavak izgradnje kanalizacije u vrijednosti 10 milijuna kuna
Teško je pobrojati u jednom priopćenju sve što sam radio sa svojim suradnicima u zadnjih 5 godina, ali zajedno smo napravili najviše što se moglo ovim teškim recesijskim vremenima.

Siniša Jenkač neprestano iskrivljuje navedene i javne činjenice, s ciljem izazivanja izvanrednih izbora,   te ga pozivam da podnese ostavku na mjesto vjećnika

 

Siniša Jenkač neprestano iskrivljuje navedene i javne činjenice iza kojih odgovorno stojim, i želi stvoriti klimu za nepotrebno izazivanje izvanrednih izbora. Budući da bi takvi izbori oštetili Proračun Grada Novog Marofa za 200 do 400 tisuća kuna, a imali bi jedinu svrhu da on sebi i svojim najbližim suradnicima osigura „fotelju“, pozivam ga da podnese ostavku na mjesto gradskog vijećnika i postavljam mu javno nekoliko konkretnih pitanja na koje tražim odgovor u njegovom sljedećem priopćenju:

 

Pitanja Siniši Jenkaču

Na koji način HDZ Novog Marofa može imati bolju suradnju s Vladom Republike Hrvatske pod vodstvom SDP-a i Varaždinskom županijom, nego što je ona sada? Naime, svi projekti koji su u tijeku, dogovoreni su za vrijeme mojeg mandata i mandata mojih zamjenika g.Mladena Smoljanca, predsjednika SDP-a i g. Nedeljka Matejaka,
Od 2009. godine do danas, za vrijeme mojeg mandata, na području Grada Novog Marofa ostvareni su projekti u vrijednosti 110 milijuna kuna. HDZ je vladao u Novom Marofu od 1991-2009 i molim da se popišu investicije u tih 18 godina, osim što znamo da je u to vrijeme zatvoren Levi’s i BBS.
Da li je gradonačelnik HDZ-a, nakon što je izgubio na izborima u 2009. godini, primao naknadu iz gradskog proračuna 6 mjeseci i time stajao građane 150.000 kuna?

Izvor:
Foto:

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje