Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin pred ovrhom: za deset dana moraju vratiti čak 9,3 milijuna kuna!

Objavljeno:

- dana

VELIKI ŠOK

Javna ustanova Gradski stanovi, odnosno Grad Varaždin moraju u roku od dva tjedna u državni proračun vratiti 9,3 milijuna kuna! Upravo su taj rok i taj iznos određeni u rješenju Ministarstva financija – Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor koje je stiglo prošli tjedan, u srijedu.

Rješenje je stiglo nakon što su financijski inspektori utvrdili da su Gradski stanovi nenamjenski potrošili 9,3 milijuna kuna poticaja za gradnju POS stanova. Na pregovorima u Agenciji za promet i posredovanje nekretninama (APN) prošli su tjedan bili gradonačelnik Goran Habuš i ravnatelj Gradskih stanova Zoran Svetec.

– Zaprimili smo rješenje u kojem se nalaže Javnoj ustanovi da u roku od 15 dana od primitka rješenja uplati 9.379.660,08 kuna u državni proračun. Nadamo se da ćemo do kraja ovog tjedna biti u mogućnosti odgovoriti na vaša pitanja u potpunosti – kratko nam je u ponedjeljak odgovorio Zoran Svetec, novi ravnatelj Gradskih stanova, nakon što nas je i Habuš uputio da odgovore potražimo od njega.

 

Povrat naložen nakon što je utvrđeno da je novac korišten nenamjenski

No konkretniji je bio predsjednik Upravnog vijeća Gradskih stanova i gradski vijećnik Robert Podolnjak.
– Još uvijek nije definirano konačno rješenje. Kao jedna od mogućnosti razmatralo se osnivanje rezervnog fonda za nedovršene stanove u Hrašćici i Vilka Novaka. Međutim, takvo rješenje ne podržavam s obzirom da se novac iz rezervnog fonda mora koristiti namjenski, dakle isključivo za dovršetak nedovršenih objekata – rekao je Podolnjak.
Druge mogućnosti su da se APN-u ustupe stanovi u vrijednosti dugovanja, da se dogovori obročna otplata ili da se Grad Varaždin, kao osnivač Gradskih stanova, kratkoročno zaduži i jednokratno uplati novac. Podolnjak smatra da je najrealnija posljednja varijanta.
– Javna ustanova ima imovinu velike vrijednosti, ali ona se ne može pretvoriti u novac. Tih 11 milijuna kuna Gradski stanovi u tako kratkom roku ne mogu osigurati. Najbolje bi bilo da se Grad kratkoročno zaduži, a da se potom rješava dug ustanove prema Gradu. Odnosi su isprepleteni i morat će napokon biti riješeni – navodi Podolnjak.
Kaže da je ključna stvar koja je dovela do ovakve situacije činjenica da je Vladimiru Kukecu 2011. godine produljen mandat ravnatelja.
– Sada već bivši ravnatelj Kukec je sve uvjeravao da se sredstva dobivena od APN-a mogu reinvestirati. Međutim, takvo obrazloženje nije prihvaćeno i sada ovaj veliki problem treba riješiti – kaže Podolnjak.

Skrivali problem

Rješenje o povratu novca u samo dva tjedna nije nikakvo iznenađenje za nezavisnog vijećnika Zlatana Avara, koji je zajedno sa Željkom Bunićem bio član Povjerenstva za Gradske stanove, a još su u jesen prošle godine upozoravali na nenamjenski potrošen novac i ogromne obveze. – Rješenje Ministarstva financija je očekivano. Sada se mora pronaći zakonito rješenje problema na relaciji Ministarstvo – APN – Grad Varaždin kako se proračun ne bi našao pod ovrhom. S prijedlozima koje su ravnatelj JUGS-a i gradonačelnik iznijeli u medijima, dugoročno rješenje problema bit će ostavljeno nekom drugom gradonačelniku – ističe Avar. Iz HDZ-a pak podsjećaju da Grad sukladno zakonu solidarno i neograničeno odgovara za sve obveze ustanova, pa tako i Gradskih stanova. – Vrijeme je da čelnici Grada, ali i svi gradski vijećnici shvate ozbiljnost situacije te da se svi relevantni subjekti uključe u rješavanje ovog problema. HDZ je upozoravao da svaki dug dođe na naplatu i da se od problema ne bježi.

 

JUGS nema novca, a za njihove obveze odgovara Grad

Nažalost, ovo je još jedan rezultat skrivanja problema. Zabrinuti smo, ali želimo naglasiti da i u ovom slučaju želimo da se pronađe rješenje koje će biti u korist Grada Varaždina, a ne parcijalnih interesa pojedinaca. Međutim, za to je potrebna spremnost aktualne gradske vlasti – navodi Damir Habijan, povjerenik varaždinskog HDZ-a.
Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević je već zatražila hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem. – S obzirom da dugovanja Grada, vraćanje desetak milijuna kuna u najkraćem roku je neizdrživo. Sastanak s ministrom iniciram kako bismo zajednički pronašli rješenje kako pomoći Varaždinu i da funkcioniranje Grada ne dođe u pitanje – najavila je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje