Povežite se s nama

U fokusu

G. Štefanić: Najgora poplava do sada – cijelu noć nismo uspijevali zaustaviti vodu

Objavljeno:

- dana

Poplave u Varaždinskoj županiji

Obilne kiše protekle noći uzrokovale su poplave diljem Varaždinske županije. Najgora situacija bila je u Varaždinskim Toplicama.

Varaždinske Toplice još nisu do kraja sanirale štetu nastalu obilnim poplavama koje su lani zadesile područje, a isti se scenarij počeo ponavljati i protekle noći. Kiša koja je počela padati u subotu na večer uzrokovala je izlijevanje podzemnih voda koje su poplavile vrtove i podrume. Najviše je stradalo gradsko naselje Sopotje te naselja Tuhovec, Drenovec i Ćurilovec. Na teren su oko 23 sata u subotu izašli vatrogasci topličkog DVD-a te do 4.30 ujutro ispumpavali vodu. Situacija se počela smirivati smanjenjem oborina u nedjelju oko podneva. S vatrogascima su na trenu i gradonačelnica Goranka Štefanić te njezin zamjenik Nedeljko Mihalić.

Cijelonoćna borba s vodom

Lani su nadiranje vode uspjeli spriječiti u roku od dva sata, dok je to ove godine potrajalo cijelu noć

Iako je izgledalo kako ne može biti gore nego prošle godine, u Toplicama se pokazalo suprotno. Lani su nadiranje vode uspjeli spriječiti u roku 2 sata, dok je ove godine to potrajalo cijelu noć.

Taman kad smo pomislili da je gotovo, da su vatrogasci uspjeli sve ispumpati, voda je iznova došla. Morali smo pod svaku cijenu naći uzrok takvog nadiranja vodene bujice iz podzemnog potoka, rekla je Goranka Štefanić.

Oko 14 sati razlog je i pronađen – brojne naplavine velikog, preprečenog granja, kamenja… koje su iz otvorenog dijela potoka u šumi, ušle i u njegov podzemni dio koji prolazi gradom. Najugroženije ulice su K vodopadu, B. Jelačića i Antuna Mihanovića. U Jelačićevoj je voda poplavila podrume od kojih mnogi služe kao stambene jedinice.

Prioritet – pronalazak trajnog rješenja

Na teren su oko 23 sata u subotu izašli vatrogasci topličkog DVD-a te do 4.30 ispumpavali vodu

Kako bi napokon došli do uzroka do sada neviđene bujice u samome gradu, vatrogasci su na glavnom topličkom trgu – Trgu bana Jelačića, “otvorili” potok, zatvoren već 40-ak godina.

Pod hitno treba naći rješenje ovog problema kako se takvo što ne bi događalo pri svakoj jačoj kiši. Kao što se sada vidi, svaki put je sve gore i opasnije. U cijeloj situaciji ipak jedna pozitivna stvar, pronalazak uzroka, što je više od polovice rješenja problema. Nema čekanja – treba hitno djelovati, rekla je gradonačelnica Štefanić.

Obilne kiše uzrokovale su probleme i u ostalom djelu županije. Radi izlijevanja potoka zatvorena je pruga od Lepoglave do Golubovca te će do daljnjega na istoj relaciji prometovati autobusi. U naselju Madraševac kod Martijanca izlila se rijeka Plitvica. Na cesti D 35 brzina vožnje ograničena je na 40 km/h i to na dionicama Mirka Maleza – rotor Ivanec, Kaniža – Čret, i Lepoglava kod asfaltne baze. Za promet je zatvorena i cesta od Jalžabeta do Šemovca, Ladanje – Nova Ves, Ivanec – Jerovec, te lokalna cesta kod zone Jalžabet. Na području Martijanca i Trnovca Bartolovečkog zbog izlijevanja vode poplavljeni su vrtovi i kuće. Iz centra 112 tvrde da se stanje poboljšava, kiša je prestala i prognoze ne pokazuju eventualno novi val oborina.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje