Povežite se s nama

Život i društvo

Akcija uspjela jer mještani Vinice imaju veliko srce: za 7.800 kuna kupljena oprema za palijativnu skrb

Objavljeno:

- dana

GOTOVA HUMANITARNA AKCIJA

U prostorijama Općine Vinica danas je održana predaja kupljene opreme i pomagala OŠ Vinica, dječjem vrtiću “Sreća” i Općini Vinica. 

Oprema je kupljena u sklopu humanitarne akcije “Cvijećem do pomoći” koju je organizirala Božena Kapitarić, najmedicinska sestra Hrvatske koja je odrasla u Vinici.

Organizatori se bojali, ali Viničani nisu iznevjerili

– Moram priznati da smo se čak malo i bojali da akcija neće uspjeti, no znam da mještani Vinice, u kojoj sam odrasla, imaju jako veliko srce, empatični su i vole pomagati, što su u ovoj humanitarnoj akciji i dokazali – rekla je Kapitarić na konferenciji za novinare koja je sazvana u povodu završetka humanitarne akcije koja je započela u travnju na njezinu inicijativu.  

Kapitarić je dodala kako je u okviru ove akcije donirano više od tisuću sadnica cvijeća, čijom je prodajom prikupljeno 7.800 kuna.

– Za prikupljene novce kupili smo dva antidekubitalna madraca s navlakama i kolica za guranje za stare i nemoćne koje će moći koristiti mještani općine Vinica. Također, za vrtić su kupljena didaktička sredstva, a školu dva seta za učenje matematike za učenike s posebnim potrebama – rekla je organizatorica humanitarne akcije koja se zahvalila Općini Vinica i njezinim djelatnicima na pomoći i podrški u provedbi ove akcije, ali i donatorima koji su donirali cvijeće.  

Načelnik Kostanjevac: Rado smo prihvatili ideju Božene Kapitarić, najmedicinske sestre 

Najmedicinskoj sestri Hrvatske, djelatnicima Općine i svim mještanima koji su sudjelovali u akciji zahvalio je i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

– Naša Božena Kapitarić, koja radi na odjelu Onkologije Županijske bolnice Čakovec i koja je najmedicinska sestra u Hrvatskoj drugu godinu zaredom, imala je posebnu želju da odradi humanitarnu akciju na području Općine Vinica, što smo svi mi rado prihvatili. Kupljena je vrijedna oprema koju će moći koristiti mještani naše općine, djeca u vrtiću i školi i na tome joj zahvaljujem – rekao je Kostanjevac i dodao kako će Općina i dalje podržavati slične akcije.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vidovec priprema Strategiju razvoja pametne općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić održao je sastanak s dr. Julijem Domcom, savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu, a vezano uz izradu Strategije razvoja pametne općine.

Navedena strategija odredit će daljnji razvoj Općine Vidovec u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije i čiste energije s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika i predstavlja sveobuhvatan razvojni plan. U skladu s nacionalnim i EU standardima, služit će kao osnova budućeg gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja općine usmjerena na efikasno povlačenje sredstava iz fondova EU.

Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA, a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2004. radi za Europsku komisiju kao evaluator projekata, savjetuje Europsku komisiju kao pozvani stručnjak, a od 2017. član je i Političkog odbora EU-a Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

S obzirom na odličnu suradnju koju je načelnik Hranić imao s dr. Domcem u Europskom odboru regija gdje je Domac bio suradnik na izradi Hranićevog mišljenja “Upravljanje energetskom unijom i čista energija”, dogovorena je daljnja suradnja na izradi Strategije razvoja pametne općine za Općinu Vidovec.

Nastavite čitati