Povežite se s nama

Kultura

Počinje nova sezona radionice Artelje: javite se i učite putem likovnog stvaralaštva!

Objavljeno:

- dana

Artelje djeluje već 11 godina kao sekcija Likovnog udruženja Čakovec koja se bavi edukativnim radionicama za djecu i odrasle.

Prvenstveno su usmjereni na umjetnost i umjetničko stvaranje. Artelje se nalazi u Starom Hrastu, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec (prvi kat). U Artelje se mogu upisati sve dobne skupine od šest godina pa nadalje. Organiziraju kreativne umjetničke radionice crtanja i slikanja za djecu i mlade pod stručnim vodstvom voditelja u malim uigranim grupicama do deset polaznika koje zrače energijom i stvaralaštvom.

Ujedno su u mogućnosti svim učenicima srednjih škola koji žele nastaviti školovanje na nekom od studija gdje je potrebna vještina slikanja i crtanja pomoći da se što bolje pripreme za prijemne ispite. Crtanje i slikanje je lijep i zabavan hobi za odrasle, ali ako ne znate prave tehnike, može biti i vrlo frustrirajuća gnjavaža. Zato „Artelje” usmjerava i pomaže otvaranju umjetničkih kanala, te vodi polaznike kroz opuštajući svijet umjetnosti. Radionice su organizirane u dogovoru sa stručnim voditeljem i održavaju se jedanput tjedno po dva školska sata.

Prošle školske godine Artelje je organizirao i besplatni odlazak svih polaznika na edukativni izlet u Zagreb, gdje su posjetili Muzej suvremene umjetnosti i upoznali se s trendovima u slikarstvu. Na kraju svake školske godine (jer škola crtanja i slikanja traje kao i svaka školska godina) organiziraju izložbu radova svih polaznika Arteljea.

Predavači su akademski slikar Veljko Posavec, učiteljica likovnog odgoja Ana Golubić Brozović, učiteljica likovnog odgoja Marina Mrazović i voditelj Likovnog udruženja Čakovec Toni Fažon. S početkom nove školske godine, počinje i nova sezona radionice Artelje. Za više informacija možete se obratiti predsjedniku Likovnog udruženja Čakovec, Toniju Fažonu, na broj 091/1313 988.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Kultura

Ne propustite izložbu “Veliki Tabor u 20. stoljeću” u Dvoru Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak, 15. travnja, otvorena je izložba „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ autorice Renate Dečman.

Riječ je gostujućoj izložbi Dvora Veliki Tabor koja će se u Dvoru Trakošćan moći razgledati do 15. lipnja ove godine.

Okupljenim uzvanicima par su prigodnih riječi uputili ravnatelj Dvora Trakošćan, Adam Pintarić, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, te voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec.

Potom se posjetiteljima obratila autorica izložbe, kustosica Renata Dečman koja je predstavila izložbu i objasnila što joj je bila motivacija da 2018. godine, kada je izložba bila priređena u Velikom Taboru, kao temu odabere upravo razdoblje 20. stoljeća. Dečman je prisutne upoznala s poviješću Velikog Tabora, njegovom raznolikom namjenom i vlasnicima te brojnim događanjima koja su se u dvorcu odvijala tijekom 20. stoljeća.

Gostima je predstavila muzejske eksponate koji se mogu razgledati, a posebno je istaknula neke od najzanimljivijih: maketu Velikog Tabora iz 1915. izrađenu u dvorcu u vrijeme kada je služio kao zatvor, te razglednice s prikazom časnih sestara ispred Velikog Tabora i djecom na galerijama dvora kojima je dokumentirao razdoblje Drugoga svjetskog rata kada je u Taboru bila smještena ratna siročad. Svakako su vrlo posebne i fotografije s partizanima u podnožju Velikog Tabora, te fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke koji su posjetili dvorac 1968. godine.

Posjetitelji izložbe imali su priliku razgledati sveukupno 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju. Prikazan je i insert filma Seljačka buna 1573. poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimljen u Velikom Taboru 1975. godine.

Nastavite čitati