Povežite se s nama

Kultura

Počinje nova sezona radionice Artelje: javite se i učite putem likovnog stvaralaštva!

Objavljeno:

- dana

Artelje djeluje već 11 godina kao sekcija Likovnog udruženja Čakovec koja se bavi edukativnim radionicama za djecu i odrasle.

Prvenstveno su usmjereni na umjetnost i umjetničko stvaranje. Artelje se nalazi u Starom Hrastu, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec (prvi kat). U Artelje se mogu upisati sve dobne skupine od šest godina pa nadalje. Organiziraju kreativne umjetničke radionice crtanja i slikanja za djecu i mlade pod stručnim vodstvom voditelja u malim uigranim grupicama do deset polaznika koje zrače energijom i stvaralaštvom.

Ujedno su u mogućnosti svim učenicima srednjih škola koji žele nastaviti školovanje na nekom od studija gdje je potrebna vještina slikanja i crtanja pomoći da se što bolje pripreme za prijemne ispite. Crtanje i slikanje je lijep i zabavan hobi za odrasle, ali ako ne znate prave tehnike, može biti i vrlo frustrirajuća gnjavaža. Zato „Artelje” usmjerava i pomaže otvaranju umjetničkih kanala, te vodi polaznike kroz opuštajući svijet umjetnosti. Radionice su organizirane u dogovoru sa stručnim voditeljem i održavaju se jedanput tjedno po dva školska sata.

Prošle školske godine Artelje je organizirao i besplatni odlazak svih polaznika na edukativni izlet u Zagreb, gdje su posjetili Muzej suvremene umjetnosti i upoznali se s trendovima u slikarstvu. Na kraju svake školske godine (jer škola crtanja i slikanja traje kao i svaka školska godina) organiziraju izložbu radova svih polaznika Arteljea.

Predavači su akademski slikar Veljko Posavec, učiteljica likovnog odgoja Ana Golubić Brozović, učiteljica likovnog odgoja Marina Mrazović i voditelj Likovnog udruženja Čakovec Toni Fažon. S početkom nove školske godine, počinje i nova sezona radionice Artelje. Za više informacija možete se obratiti predsjedniku Likovnog udruženja Čakovec, Toniju Fažonu, na broj 091/1313 988.

Kultura

U Varaždinu predstavljanje knjige Tomislava Dretara i Jakova Erdeljca “Narav države“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ogranak Matice hrvatske Varaždin, Ogranak Matice hrvatske Ozalj i Nakladnička kuća „Tonimir” Varaždinske Toplice pozivaju kulturnu javnost na predstavljanje knjige „Narav države“.

Knjiga autora Tomislava Dretara i Jakova Erdeljca bit će predstavljena u srijedu, 7. lipnja, s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović” (Varaždin, Franjevački trg 4).

U programu sudjeluju: Lino Veljak – recenzent, Ivan Čehok – recenzent, Ernest Fišer – urednik i moderator, te autori.  

Nastavite čitati

Kultura

U nedjelju premijera predstave „Morphin“, autorskog projekta Jure Ruže

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 4. lipnja 2023. godine, na sceni Gllugl teatra u Preradovićevoj 4 u Varaždinu u 20 sati na rasporedu je premijera predstave „Morphin“, autorskog projekta Jure Ruže.

Prva repriza na programu je u utorak, 6. lipnja 2023., također u 20 sati.

Sadržaj predstave inspiriran je stvarnim videozapisima sa TikToka. Kroz fragmentaciju i kolažiranje govora i pokreta iz pojedinih videa i njihovim ponovnim uvezivanjem, cilj izvedbe je simulirati princip internetskog algoritma.

Predstava je nastala kao diplomski ispit na studiju neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, pod mentorstvom red. prof. art. Maje Đurinović.

Koncept i izvedba: Jura Ruža

Suradnica za scenski pokret: Martina Terzić

Ilustracije i dizajn plakata: Lucija Ostrogović

Autorska glazba: Arian Peharda

Fotografije i izrada trailera: Matija Benić

Oblikovanje svjetla: Filip Eldan, Nikša Eldan

Programska knjižica: Matilda Lepoglavec

Posebne zahvale Mladenu Grofu Jerneiću Erdödyju i Miri Hrebaku.

Pokrovitelj predstave je Grad Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje