Povežite se s nama

Život i društvo

Bogat program 2. Varaždinskog festivala nordijskog hodanja

Objavljeno:

- dana

ZA VELIKE I MALE REKREATIVCE

Klub nordijskog hodanja Varaždin u subotu, 23. rujna, organizira 2. Varaždinski festival nordijskog hodanja i pješačenja na kojem se očekuju više od 400 sudionika.

 

Manifestacija je zamišljena kao zajedničko nordijsko hodanje i pješačenje ljudi svih dobnih kategorija, a start je na Kapucinskom trgu u Varaždinu.

Podsjećamo. lani je klub uspješno organizirao 1. Varaždinski festival nordijskog hodanja i pješačenja, na kojem je sudjelovalo 200-injak hodača iz Varaždina, Opatije, Zagreba, Karlovca, Duge Rese, Slunja, Nedelišća i Čakovca te iz Kranja u Sloveniji.

Ove godine Varaždinci i njihovi gosti moći će proći stazama centrom i oko Starog grada na 2,5 kilometra, pokraj varaždinskog groblja na 5 km te do Drave na 10 km, a uz te tri rekreativne rute novost je natjecanje u nordijskom hodanju na stazi od 2 km.

Program na Kapucinskom trgu počinje u 8 sati. Sudionici, ali i građani, imat će priliku izmjeriti tlak, šećer u krvi i masnoće u tijelu uz učenike i profesore Srednje škole Maruševec i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole. Bit će prezentirane zaboravljene dječje igre zahvaljujući djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo, a zdravu će hranu prezentirati Udruga Medenjak.

Okupljanje i prijava sudionika je od 8 do 9 sati, a otvorenje 2. Varaždinskog festivala nordijskog hodanja i pješačenja u 10.15 sati. Slijedi start natjecanja u nordijskom hodanju, a oni koji se odluče na hodanje rutama s turističkim vodičima krenut će u 10.45 sati.

Dodatni sadržaji

Sudionici će imati priliku razgledati i dvije izložbe u Gradskom muzeju Varaždin – „Ljepota lažnog sjaja – krivotvorine iz fundusa muzeja MUP-a“ te „Hommage à Miljenko Stančić – izložba povodom 90. godišnjice rođenja I 40. godišnjice smrti slavnog slikara“. Također postoji mogućnost posjeta izložbi cvijeća u prostoru Starog grada.

Kotizacija iznosi 20 kuna i može se uplatiti na račun KNH Varaždin, J. Križanića 92, 42000 Varaždin, IBAN: HR7223900011100938875, ili na sam dan Festivala. Potrebno je prijaviti sudjelovanje do 19.9.2017. Informacije i prijave na e-mail: [email protected]

Klub nordijskog hodanja Varaždin osnovan je 28. ožujka 2015. godine i ima 60 članova koji aktivno promiču zdravi način života i nordijsko hodanje kao jedan od najpristupačnijih oblika rekreacije u gradu Varaždinu.

Uspješno organiziraju škole nordijskog hodanja koje je ove godine polazilo 29 budućih nordijskih hodača, a već 17. škola krenut će prve subote u listopadu, 7.10.2017.

 

Izvor:
Foto: KNH

Život i društvo

Predstavljen TalentMagnet, projekt kojim se želi privući mlade talente iz svih krajeva Hrvatske u Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

TalentMagnet naziv je projekta koji je u petak 30. rujna predstavljen u Studentskom klubu SC Varaždin.

Predstavljanju, kojeg su organizirali Razvojna agencija Sjever DAN i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Studijska jedinica Varaždin nazočio je i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

– U pozivu na ovu manifestaciju posebno me dojmila rečenica da je sudionicima projekta jedan od ciljeva zadržavanje mladih i talentiranih osoba u našem gradu te da se primjerima dobre prakse također želi privući mlade i talentirane iz svih krajeva Hrvatske da dođu k nama i pridonose boljitku Varaždina. Želim vam dati punu podršku u tom nastojanju jer se i sam zalažem za njih. Više no ikad za ozdravljenje ukupne ekonomije potrebni su nam znanje i kreativnost mladih i talentiranih stručnjaka. Naročito se to odnosi na proizvodnju obuće i tekstila, granama industrije u kojima Varaždin ima lidersku poziciju i dugogodišnju tradiciju u hrvatskim pa i šire regionalnim okvirima – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Ravnatelj Razvojne agencije Sjever DAN Željko Bedeković je objasnio o kakvom se projektu radi.

– Projekt TalentMagnet započeo je u sedmom mjesecu 2020. i trajat će do kraja ove godine.  Ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura za sve partnere iz 12 zemalja. Projekt je sufinanciran iz europskog Fonda za razvoj s 85 posto. Provodimo niz pilot aktivnosti, od koncerata u P4, edukacija u Pučkom otvorenom učilištu, a danas će u Studentskom centru biti i modna revija. Smisao cijelog projekta je da zadržimo mlade na našem području jer je veliki problem odlaska mladih s podunavskog područja – dodao je Bedeković.

Sudionike projekta koji su tijekom radionica i revija mogli iskazati svoju kreativnost i talent pozdravila je i Sanja Ercegović  Ražić prodekanica za poslovanje  Tekstilno-tehnološkog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu koja je također ohrabrila učenike i studente da izraze svoj puni potencijal na stručnom studiju.

U nastavku je prikazan film Vedrana Hunjeka „Put pod noge“ u kojem su predstavljeni radovi, dizajn obuće i odjeće studenata stručnog studija Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za sanaciju nerazvrstanih cesta oštećenih tučom Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo 4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prirodna nepogoda tuča je u svibnju i lipnju ove godine nanijela štete na poljoprivrednim usjevima i nasadima, kao i na komunalnoj infrastrukturi u Varaždinskoj i još pet županija na sjeveru Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o dodjeli ukupno 54.000.000 kuna pomoći za štete uzrokovane tučom, od čega Ministarstvu poljoprivrede 30 milijuna kuna, 25 milijuna kuna za štete na poljoprivredi i do pet milijuna kuna za štete na nerazvrstanim cestama.

Za sanaciju oštećenih nerazvrstanih cesta na području Varaždinske županije sada je odobreno 4.010.000 kuna.

Sredstva iz državnog proračuna Varaždinska županija će, sukladno Sporazumu o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na nerazvrstanim cestama potpisanom s Ministarstvom poljoprivrede, rasporediti na jedinice lokalne samouprave koje su prijavile štete na nerazvrstanim cestama. Nešto više od 4 milijuna kuna, koje će biti isplaćene u roku od 30 dana, raspoređeno će biti na općine Bednja, Lepoglava i Maruševec.

Kad su u pitanju štete na poljoprivrednim usjevima i nasadima, Ministarstvo poljoprivrede je Varaždinskoj županiji, prema Indikativnoj raspodjeli iznosa potpore za štete u poljoprivredi, dodijelilo iznos od 5.235.000 kuna. Sukladno tome Županija je objavila Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na području Varaždinske županije u 2022. godini.

Očekuje se da Ministarstvo uskoro doznači sredstva, na temelju čega će uslijediti isplata pomoć OPG-ovima, trgovačkim društvima, obrtnicima i drugim pravnim osobama registriranima za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, a koji su ostvarili pravo na dodjelu potpora po Javnom pozivu. 

Varaždinsku županiju je, nakon tuče, pogodila i suša. Prve procjene štete od te prirodne nepogode procjenjuju se na 79,4 milijuna kuna. Gradska i općinska povjerenstva dužna su konačne štete upisati registar šteta najkasnije do konca listopada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje