Povežite se s nama

U fokusu

Cijene otpada veće od 2 do 25 posto, ali ostaju iste do kraja ove godine

Objavljeno:

- dana

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković i direktor Čistoće Zoran Svetec na današnjoj konferenciji za medije obrazložili su novosti vezane za zbrinjavanje otpada. Pritom su se osvrnuli na nove cijene, o čemu trenutno traje javna rasprava.

Fiksni dio, odnosno cijena obvezne minimalne usluge, koju donosi Gradsko vijeće, ostaje isti. Mijenja se varijabilni dio cijene zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada.

Razlog za povećanje cijene je prvenstveno činjenica da je porasla cijena zbrinjavanja otpada. Podsjetimo da bi se prema novom ugovoru komunalni otpad trebao odvoziti u MBO i to po cijeni od 200 eura za tonu. Do sad se otpad razvozio diljem Hrvatske s obzirom da Varaždin nema svoje odlagalište, ali uključujući i prijevoz, cijena je bila znatno jeftinija i iznosila je manje od 100 eura.

Važno je napomenuti da se cijena neće mijenjati ove godine, a građanima će veći računi stići u 2024. godini.

-Cijena će prema sadašnjim izračunima biti veća od 2 do 25 posto – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Dodao je da je važno istaknuti da se kod stambenih zgrada sustav još uvijek prilagođava.

– Mi smo praktički kupili 95 setova polupodzemnih spremnika. Naši sugrađani su vidjeli da smo napravili pilot projekt na Banfici, gdje smo stavili dva seta pa smo stali jer jednostavno moramo kroz ove odluke i predati Čistoći to na “upravljanje” i onda će Čistoća to organizirati i taj će dio biti gotov dijelom već ove godine – bit će postavljeno 20-ak setova, a nakon toga tijekom sljedeće godine ostali – ističe zamjenik gradonačelnika.

Direktor Čistoće je pak pojasnio da Čistoća MBO-u plaća onoliko otpada koliko sakupi, odnosno da će cijena biti povoljnija za one koji odvajaju više i samim time imaju manje otpada u crnim kantama. Konkretno, račun će ovisiti o tome koliko će ljudi dodatno razvrstavati te koliko će biti odvoza kanti, odnosno kontejnera.

-Kad izračunamo, plaćamo 73 eura po toni zbrinjavanja, plus plaćamo 20 eura prijevoz do tih lokacija. Nas košta zbrinjavanje jedne tone otpada 93 eura. S obzirom da ne možemo više dogovoriti neke veće količine, raspisali smo javnu nabavu na koju nam se javio jedan ponuđač i ponudio je cijenu 200 eura. Kada tih 200 eura podijelite s ovih 93, to je ta razlika za koliko se povećava varijabilni dio cijene. U varijabilni dio cijene ulazi samo ono što stavite u crnu kantu, u miješani komunalni otpad, koji mi izvadimo van i nekome platimo to. Znači, u prosječnoj kanti je oko 15 i pol kila otpada i kada platimo po 0,2 eura ispadne 3,11 eura. Nema nikakvog troška koji sebi obračunava Čistoća. Jednostavno, taj otpad trenutno na tržištu košta toliko. Čistoća od toga nema ništa – naglasio je Svetec.

Trenutno važeća cijena za preuzimanje miješanog komunalnog otpada iznosi 0,0116 eura po litri bez uključenog PDV-a. Prema prijedlogu novog cjenika za preuzimanje miješanog komunalnog otpada cijena bi iznosila 0,0259 eura po litri bez uključenog PDV-a. Razlika, odnosno povećanje cijene iznosi 0,0143 €/litri bez uključenog PDV-a. Grad predlaže ovom odlukom preuzimanje sufinanciranja razlike u cijeni za listopad, studeni i prosinac 2023. godine.

Što se pak tiče drugih izmjena, korisnicima bi prema novom prijedlogu trebalo biti ponuđen spremnik od 60 litara, a iz Grada i Čistoće napominju da, vezano za građane koji žive u zgradama, suvlasnici, odnosno predstavnici stanara, određuje na koji način Čistoća prikuplja otpad. Odnosno, oni sugeriraju hoće li se primjerice obračunavati prema broju kućanstava, broju stanara u stanovima, kvadraturi stanova i slično.

-Apeliram na predstavnike stanara da prijave Čistoći obračun po članu kućanstva. Jednostavno se zbroje ukupni članovi i onda se dijeli s brojem članova. Netko će dobiti malo viši račun, ali vjerojatno proizvode više smeća, ako je riječ o obitelji s dvoje djece, za razliku od umirovljenika koji je sam. Ono što je važno istaknuti je da ćemo mi do Nove godine, a znate da imamo subvenciju od 25 kuna na svaki račun za socijalno ugrožene obitelji, odnosno za novčani cenzus, razmotriti koliko možemo povećati taj cenzus, da tim ljudima kojima će nešto ići gore računi, da im to povećanje od 2 do 3 eura na mjesečnoj razini ne bude takav udar – zaključio je Marković.

Podsjetimo, Grad Varaždin do 10. rujna provodi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, te Odluke o sufinanciranju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada kategoriji kućanstva na gradskom području za razdoblje listopad – prosinac 2023. godine.

Donošenje Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada predlaže se zbog promjena koje su nastupile od donošenja Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada koja je objavljena u Službenom vjesniku Grada Varaždina broj 2/22 a potrebno je istu izmijeniti i nadopuniti – ističu u Gradu razloge donošenja tog akta.

Izmjene se odnose na mogućnost dodjele korisnicima javne usluge i spremnika od 60 litara, zatim mogućnost da se polupodzemni i podzemni spremnici prazne prema potrebi. Zatim je nadopunjen članak 16. adresom novosagrađenog reciklažnog dvorišta, dok su Izmjene u članku 17. stavak 2. članku 26.stavak 1 predložene radi uvođenja eura. Promjene u članku 23. stavak 2. izvršene su radi povećanja iznosa kazne, sukladno članku 72. Zakona o gospodarenju otpadom.

U fokusu

Vrije u Ivancu: mještani Punikva peticijom protiv preseljenja štićenika Pahinskog u svoje naselje!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Vijeća Mjesnog odbora Punikve na čelu s predsjednikom Stjepanom Turčinom, kojima se pridružilo i dvoje građana, u Gradskoj vijećnici sastali su se s gradonačelnikom Miloradom Batinićem te ga obavijestili o namjeri da danas kreću s potpisivanjem peticije protiv preseljenja štićenika Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) u svoje naselje

Istaknuli su kako će protiv toga pokrenuti sve moguće pravne postupke te najavili okupljanja, prosvjede i druge metode građanskog neposluha.

S obzirom na ocjenu da je riječ o osobama s poremećajima u ponašanju, koje su u ustanovu radi kaznenih djela smještena temeljem pravomoćne sudske odluke, preseljenje takve populacije u svoje susjedstvo ocjenjuju apsolutno neprihvatljivim i sigurnosno rizičnim.

Gradonačelnik M. Batinić izvijestio ih je da je Grad Ivanec lani dobio obavijest o predstojećoj statusnoj transformaciji Odgojnog doma u Centar za pružanje usluga u zajednici, ali da nijednom riječi nije bio informiran o namjerama preseljenja štićenika u Punikve. 

Ministar bio u Pahinskom, ali…

Žalosno, ali Grad je iz medija doznao da je nedavno u obilasku Centra boravio resorni ministar Marin Piletić, koji se nije udostojio, kao što to nalaže najelementarnija pristojnost, javiti se u grad u koji dolazi te informirati domaćine o predmetnoj tematici. 

Nakon pogovora u javnosti i kad je postalo jasno da cijela ova situacija izmiče kontroli, ravnateljica Centra Stanislava Erdelja gradonačelniku Batiniću prvi put se najavila na razgovor tek  prije nekoliko dana i tada je Grad dobio prvu službenu informaciju o namjerama preseljenja štićenika u Punikve.

-Raditi na tako osjetljivoj stvari „ispod žita“, a ne o tome obavijestiti lokalnu zajednicu, duboko je pogrešno i neprofesionalno. Da su inicijative i razgovori o potencijalnim lokacijama za premještanje štićenika krenuli transparentno, ovakvih tenzija i reakcija sada ne bi bilo – ocijenio je Batinić.

Uljepšana priča?

I dok je ravnateljica S. Erdelja na sjednici Vijeća za prevenciju (o kojoj smo izvijestili) iznijela sa, svoga stajališta, pozitivne argumente koji idu u korist inicijativama preseljenja štićenika u Punikve, mještani smatraju da je riječ o uljepšanoj verziji priče pa su predočili drukčije informacije dobivene u razgovoru s ravnateljicom, s kojom su održali sastanak u prostorijama Centra.

-U razgovoru gđa Erdelja nam je rekla da ona nema potrebe nikog obavještavati o namjerama Centra. Također, rečeno nam je da će se u unajmljenu kuću u Punikvama, s uređena tri stana, useliti 15-ak štićenika u dobi od 14 do 21 godine te da je riječ o populaciji koja ne može ostati u blizini sigurne kuće,koja će se također otvoriti u krugu ustanove. Dakle, zbog stanara sigurne kuće štićenici tamo ne mogu ostati, ali kad je u pitanju sigurnost naše djece, onda to nije važno – izjavili su mještani.

Sigurnost djece i mještana

Kazali su da ne dolazi u obzir da oni i njihova djeca budu ti koji će se, u strahu za svoju sigurnost, u vlastitom naselju zatvarati u svoje kuće i dvorišta. 

Referirajući se na izjave ravnateljice o tome da je riječ o korektnim dečkima koji su prošli kroz tretman i ne čine nikakva kaznena djela, mještani su predočili i drugu stranu priče, a to su medijska izvješća o počinjenim kaznenim djelima štićenika Centra u susjednim mjestima (krađa vozila i sl.).

Nadalje, kao problem istaknuli su činjenicu da u neposrednom susjedstvu živi više male djece, da u Punikvama nema mjesta za društveni život (osim igrališta) pa se postavlja pitanje gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme, a da se i ne govori o nezadovoljstvu najbližih susjeda koji su konsternirani činjenicom da im, praktički u dvorište, dolazi velika skupina štićenika Centra.

Zbor građana

Idući tjedan na ovu će temu biti održan Zbor građana Punikvi, na koji će biti pozvana i ravnateljica Erdelja. 

-S obzirom na posve netransparentan i neprimjeren način na koji je Centar za pružanje usluga u zajednici, kao državna ustanova, bez ikakvog znanja i konzultacije s lokalnom zajednicom nastojao realizirati ovu inicijativu te na činjenicu da su građani zabrinuti za sigurnost, mještanima Punikvi najavljujem punu osobnu podršku i podršku gradske uprave. Lokalna zajednica iz cijelog je ovog procesa u potpunosti bila isključena, što neodoljivo podsjeća na slične slučajeve gdje nas, s državne razine, također nitko ništa nije pitao – poručio je Batinić.

Najavio je dolazak na Zbor građana kao i svu logističku potporu građanima MO Punikve oko peticije i njena slanja na sve nadležne adrese, prvenstveno Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Centru za pružanje usluga u zajednici Ivanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Ne držite razmak s vozilom ispred sebe na cesti? Donosimo koliku bi kaznu mogli platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama navodi se razmak između vozila, odnosno navode se i kazne ako se ne pridržavate propisanoga, piše HAK Revija.

Staro je pravilo da biste od vozila ispred sebe morali voziti na udaljenosti od dvije sekunde. Koliko su dvije sekunde u metrima? To varira ovisno o brzini kojom vozite. Pri 80 km/h, na primjer, dvije sekunde bile bi 44 metra. U članku 109. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno se definiraju obveze vozača. Vozač je dužan držati potreban razmak kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa. Novčanom kaznom u iznosu od 60 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji ne drži potreban razmak kad se kreće iza drugoga vozila.

Već sljedeći članak ide dalje. Kad se na javnoj cesti izvan naselja, koja ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, kreću jedno za drugim motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg ili čija je duljina veća od 7 m, vozači su dužni između svakog od tih vozila držati razmak od najmanje 100 m, piše HAK Revija.

Ova odredba ne odnosi se na dio ceste na kojem je pretjecanje zabranjeno. Također, ako se na cesti izvan naselja kreću u nizu dva ili više vozila koja prevoze opasne tvari, međusobni razmak između tih vozila ne smije biti manji od 200 metara. Kazna za nepridržavanje ovih odredbi je također 60 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje