Povežite se s nama

Međimurje

Dan sv. Blaža obilježit će se u Međimurju akcijom “Zajedno smo jači i glasniji” i simpozijem

Klub laringektomiranih

Objavljeno:

- dana

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec, po uzoru na Hrvatsku zajednicu laringektomiranih, već osmu godinu zaredom u Međimurju organizira obilježavanje Dana Sv. Blaža.

Ove godine obilježavanje se organizira u suradnji sa Župom sv. Martina Podturen, Općinom Podturen i ostalim suradnicima 30. siječnja 2019. u 17 sati u crkvi Sv. Martina.

U Republici Hrvatskoj djeluje 11 klubova koji su okupljeni u Hrvatsku zajednicu laringektomiranih (HZL) koja već dugi niz godina u povodu Dana sv. Blaža organizira uz sv. Misu i blagoslov grla te stručni međunarodni simpozij.

Klub laringektomiranih Međimurske županije osnovan je 9. srpnja 1998. godine kao prvi klub oboljelih nastao u okrilju Županijske lige protiv raka Čakovec, a bio je i prvi županijski klub laringektomiranih u Republici Hrvatskoj. Uključen je u HZL, kao i u sve aktivnosti koje ona provodi pa tako i u aktivnosti koje se organiziraju u povodu Dana sv. Blaža.

Budući da Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec obilježava 20. obljetnicu svog djelovanja, Hrvatska zajednica laringektomiranih im je ukazala čast i povjerenje te su tim povodom domaćini vrlo značajnog međunarodnog skupa kojem će se odazvati laringektomirane osobe iz svih dijelova Hrvatske te iz zemalja u okruženju (29. Međunarodni Simpozij laringektomiranih osoba 2. veljače 2019. u 9 sati u hotelu Park u Čakovcu).

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u priodu od 2011. do 2015. godine je u Republici Hrvatskoj bilo prosječno godišnje registrirano 313 novih slučajeva raka grkljana (288 muškarca i 25 žena), a u Međimurskoj županiji 10 novih slučajeva (udio muškaraca je iznosio 94%), a u period od 2013. do 2017. godine u Hrvatskoj prosječno godišnje od raka grkljana umiru 183 osobe, a u Međimurskoj županiji šest osoba.

Međimurje

DOSTI provodi radionice upoznavanja i očuvanja narodnih plesova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Centar raDOSTI“ u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće održavaju se radionice upoznavanja i očuvanja narodnih plesova koje se provode pod vodstvom Tihomira Benčića, suradnika za izvođenje aktivnosti u partnerskoj organizaciji KUD-a „Mura“.

Projekt, odnosno radionice financirane su iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije u partnerstvu s Gradom Murskim Središćem, Udrugom za sindrom Down Međimurske županije, Maticom umirovljenika Međimurske županije – Podružnicom umirovljenika Mursko Središće, KUD-om „Mura“ Mursko Središće, Udrugom „Serjojnske mame i bebe“ te suradnicima; Gradskim puhačkim orkestrom Mursko Središće i Društvom „Naša djeca“ Mursko Središće. Uz usvajanje koraka plesova, polaznici radionica intenzivno vježbaju i pjevanje.

Radom na prvom spletu „Zaigrajte meni“ usvojene su osnove plesova čardaš i čip čardaš, u Međimurju najčešćeg oblika plesa.

Drugi splet „Z Andrašecom v Dekanovcu“ prikaz je plesova karakterističnih za mikrolokaciju koju je plesno oblikovao kantor, pjesnik i narodni koreograf Florijan Andrašec, a splet je posvećen njemu.

Treći splet „Deca, moja deca“ sastavljen je od plesova koji se najčešće izvode, prepoznatljivi su te sadrže elemente čardaša i zibenšrita.

Nastavite čitati

Međimurje

CZK “Rudar”: za vikend “Encanto” i “Matrix: Uskrsnuća”, ima ulaznica i za Kerekesh Teatar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću od ovog vikenda ponovo kreće prikazivanje filmova i to u dva termina.

U 17 sati u subotu i nedjelju prikazuje se animirani sinkronizirani film za djecu „Encanto – naš čarobni svijet”, a u 20 sati bit će “Matrix Uskrsnuća”, također i u subotu i nedjelju. Cijena ulaznice je 25 kuna, s tim da djeca, srednjoškolci, studenti i umirovljenici uživaju poseban popust i plaćaju samo 15 kuna.

Moguća je i kupnja obiteljske ulaznice po 60 kuna. Također je ostalo je još ulaznica za predstavu Kerekesh Teatra „Susjedi“, koja je na rasporedu 12.veljače. Grad kao poklon za Valentinovo sufinancira predstavu i cijena je 25 kuna.

Blagajna radi svakog petka od 14 do 18 sati i sat vremena prije početka programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje