Povežite se s nama

Međimurje

Dan sv. Blaža obilježit će se u Međimurju akcijom “Zajedno smo jači i glasniji” i simpozijem

Klub laringektomiranih

Objavljeno:

- dana

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec, po uzoru na Hrvatsku zajednicu laringektomiranih, već osmu godinu zaredom u Međimurju organizira obilježavanje Dana Sv. Blaža.

Ove godine obilježavanje se organizira u suradnji sa Župom sv. Martina Podturen, Općinom Podturen i ostalim suradnicima 30. siječnja 2019. u 17 sati u crkvi Sv. Martina.

U Republici Hrvatskoj djeluje 11 klubova koji su okupljeni u Hrvatsku zajednicu laringektomiranih (HZL) koja već dugi niz godina u povodu Dana sv. Blaža organizira uz sv. Misu i blagoslov grla te stručni međunarodni simpozij.

Klub laringektomiranih Međimurske županije osnovan je 9. srpnja 1998. godine kao prvi klub oboljelih nastao u okrilju Županijske lige protiv raka Čakovec, a bio je i prvi županijski klub laringektomiranih u Republici Hrvatskoj. Uključen je u HZL, kao i u sve aktivnosti koje ona provodi pa tako i u aktivnosti koje se organiziraju u povodu Dana sv. Blaža.

Budući da Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec obilježava 20. obljetnicu svog djelovanja, Hrvatska zajednica laringektomiranih im je ukazala čast i povjerenje te su tim povodom domaćini vrlo značajnog međunarodnog skupa kojem će se odazvati laringektomirane osobe iz svih dijelova Hrvatske te iz zemalja u okruženju (29. Međunarodni Simpozij laringektomiranih osoba 2. veljače 2019. u 9 sati u hotelu Park u Čakovcu).

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u priodu od 2011. do 2015. godine je u Republici Hrvatskoj bilo prosječno godišnje registrirano 313 novih slučajeva raka grkljana (288 muškarca i 25 žena), a u Međimurskoj županiji 10 novih slučajeva (udio muškaraca je iznosio 94%), a u period od 2013. do 2017. godine u Hrvatskoj prosječno godišnje od raka grkljana umiru 183 osobe, a u Međimurskoj županiji šest osoba.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje