Povežite se s nama

Međimurje

Dani šibe i ribe: bogat program u Kotoribi uz Vigor, Kerekesh teatar i besplatan vlak za posjetitelje

Objavljeno:

- dana

Dani šibe i ribe, poznata manifestacija Općine Kotoriba, vraća se u punom sjaju. Održava se ovoga vikenda, u subotu i nedjelju, 4. i 5. lipnja na prostoru kod lokalne OŠ Jože Horvata.

Subotnji program počinje tradicionalnom Ribijadom od 14 sati kada će mjesne udruge za sve posjetitelje pripremati razna jela od ribe. U isto vrijeme će se za djecu održati likovna radionica, dok je od 15.30 za mališane na rasporedu i besplatno zabavno druženje uz mađioničara te dječju predstavu “Tko donosi najljepši dar – jaje, zeko ili dimnjačar”.

Oba dana manifestacije najmlađi će moći uživati i u zabavnom parku u blizini šatora, a za djecu će posebna atrakcija biti i lov pastrve u bazenu. Posjetitelji će moći kušati i poznati specijalitet – šaran na rašljama.

U subotu u 17.30 igra se prvenstvena utakmica između NK-a “Graničar” Kotoriba i NK-a “Sloga” Štrigova u Sportskom parku u Kotoribi, dok ispod šatora kod škole od 18 sati nastupa kotoripski bend Veni Vidi Whiskey. Za kraj subotnjeg programa, oko 22 sata nastupit će popularni bend Vigor predvođen Marijom Rothom.

Nedjeljni program započinje svetom misom u 10 sati. Za sve posjetitelje Općina Kotoriba je osigurala poseban vlak koji iz Varaždina kreće u 12 sati, a u Kotoribu stiže u 12.51 (Polasci: Varaždin 12.00, Čakovec 12.12, Čakovec Buzovec 12.16, Mala Subotica 12.23, Čehovec 12.31, Donji Kraljevec 12.35, Donji Mihaljevec 12.43). Putnicima posebnog vlaka u smjeru Kotoribe podijelit će se priručne prigodne karte, a s tim kartama putnici posebnog vlaka moći će za povratak na relaciji Kotoriba-Varaždin, uz poseban vlak, koristiti još i redovne vlakove s polascima u 18.21 i u 21.21. Polazak posebnog vlaka iz Kotoribe je u 21.38.

U 14 sati u prostorima etno zbirke na starom farofu otvara se izložba Društva žena Kotoriba, čije će članice izložiti uskrsne košare i tabletiće za pokrivanje istih. Izložba će biti otvorena do 18 sati.

U dvorani OŠ Jože Horvata priprema se velika izložba ‘Kotoripske korpe i korpoši’, čije će svečano predstavljanje biti u 15 sati. Izložba će biti otvorena za posjetitelje i u subotu od 17 sati.

U 15.30 Mažoretkinje Kotoribe pripremaju Mažoret show, u sklopu kojeg će uz nastupe domaćih mažoretkinja nastupiti i gošće. Istovremeno će se u blizini održati i izložba oldtimer vozila članova Oldtimer kluba Međimurje, a nakon mažoretkinja, na pozornicu izlazi KUD Kotoriba koji će se također predstaviti svojim nastupom.

Nakon toga, za kraj manifestacije, u 19 sati će se ispod šatora održati sjajna predstava ‘Susjedi’ Kerekesh Teatra u sklopu koje nastupaju Ljubomir Kerekeš, Darko Janeš, Tamara Šoletić i Antonija Stanišić Šperanda. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje