Druga polovica mjeseca svibnja tradicionalno je rezervirana za manifestaciju Urbanovo, a Međimurje postaje regionalno enogastronomsko središte koje posjećuju svi ljubitelji izvrsnih vina i dobre hrane.

Ovogodišnja jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo 2019. održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović, kao i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Zlatni sponzori manifestacije Urbanovo su Hamag-Bicro, Triglav osiguranje, HPB, Croatia osiguranje i PBZ.

Veliki jubilej prilika je za razgovor s Davidom Štamparom, predsjednikom Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“.

Nakon 20 godina, što možete reći o manifestaciji i njezinom razvoju?

– Urbanovo je danas manifestacija nacionalnog karaktera, što je u počecima bio i cilj koji je nakon 20 godina postignut.

Koji su noviteti ovogodišnje manifestacije?

– Svake godine želimo biti što bolji, svake godine dižemo nivo manifestacije, pa smo za ovu godinu pozvali Erica Zwiebela MS, jednog od 200-tinjak master sommeliera na svijetu, koji će održati masterclass radionice. Tu je i Siniša Lasan, Advanced sommelier MS, Wset 3, višestruki prvak u sommelierstvu Hrvatske i ocjenjivač na natjecanju Decanter World Wine Awards. Poznati slovenski chef Igor Jagodic, koji je ujedno Gault & Millau Chef 2019. godine u Sloveniji, uparit će međimurska vina sa svojim delicijama.

Društvo vinara i vinogradara okuplja 24 vinara. Koje ste mjere sve poduzeli za primjetni iskorak u razvoju i afirmaciji međimurskih vinara na vinskoj sceni?

– Prije svega, naši vinari rade na sebi i na kvaliteti vina pa je stoga po meni to jedan od glavnih razloga. Klonskom selekcijom pušipela, novim dizajnom boce i zadnjim projektom „Mlado Međimurje“ uspjeli smo afirmirati naša vina, koja sve više i lakše idu na vinske karte restorana diljem Hrvatske, ali i svijeta. Po meni, najbitnije je da su naša vina „lako razumljiva“ – lagana, svježa i aromatična. To je odlika našeg vinogorja.

Je li na te promjene utjecala i smjena generacija?

– Naravno da jest. Sreća je što su nam roditelji povjerili i prepustili da izrazimo svoje poslanje. Treba ipak priznati da su nas oni kreirali i školovali pa je sada i logično staviti nas u vatru, što se pokazalo ispravnim.

Kakav je pogled u budućnost?

– Smatram da se sve više treba okrenuti ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji. Odnosno, proizvodnji kakva je i nekad bila.

Koje su vaše posebnosti i najveća snaga međimurskih vinara?

– Naša najjača karika je složnost. Mi smo shvatili da treba sjesti za stol i zajedno kreirati vinsku scenu. Jedan jaki ili poznati vinar je slaba karika u regiji u odnosu na više jakih i dobrih. To je onda snaga regije, a mi tu snagu imamo.

Kako vidite razvoj vinskog biznisa i koliko je on povezan s turizmom u Međimurju?

– Znamo da 30 posto turista u svijetu posjećuje vinarije i tu ne treba previše pametovati. Čim prije trebamo otvoriti što više kušaonica u sklopu vinarija jer turisti koji posjećuju Međimurje žele obilaziti naše vinarije.

Koliko je lokalna zajednica prepoznala napore koje vinari ulažu u razvoj Međimurja?

– Treba napomenuti da je naša lokalna zajednica shvatila da su vinari jaka karika i da nas podržava koliko god može. Dobro surađujemo s općinom i zajedno razvijamo budućnost kraja. Cilj je da svi brjegovi budu zasađeni vinovom lozom i da lokalno stanovništvo ima sve veće indirektne koristi.

Komentari

Komentara