Povežite se s nama

Međimurje

David Štampar: „Najjača karika međimurskih vinara naša je složnost!“

Objavljeno:

- dana

Druga polovica mjeseca svibnja tradicionalno je rezervirana za manifestaciju Urbanovo, a Međimurje postaje regionalno enogastronomsko središte koje posjećuju svi ljubitelji izvrsnih vina i dobre hrane.

Ovogodišnja jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo 2019. održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović, kao i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Zlatni sponzori manifestacije Urbanovo su Hamag-Bicro, Triglav osiguranje, HPB, Croatia osiguranje i PBZ.

Veliki jubilej prilika je za razgovor s Davidom Štamparom, predsjednikom Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“.

Nakon 20 godina, što možete reći o manifestaciji i njezinom razvoju?

– Urbanovo je danas manifestacija nacionalnog karaktera, što je u počecima bio i cilj koji je nakon 20 godina postignut.

Koji su noviteti ovogodišnje manifestacije?

– Svake godine želimo biti što bolji, svake godine dižemo nivo manifestacije, pa smo za ovu godinu pozvali Erica Zwiebela MS, jednog od 200-tinjak master sommeliera na svijetu, koji će održati masterclass radionice. Tu je i Siniša Lasan, Advanced sommelier MS, Wset 3, višestruki prvak u sommelierstvu Hrvatske i ocjenjivač na natjecanju Decanter World Wine Awards. Poznati slovenski chef Igor Jagodic, koji je ujedno Gault & Millau Chef 2019. godine u Sloveniji, uparit će međimurska vina sa svojim delicijama.

Društvo vinara i vinogradara okuplja 24 vinara. Koje ste mjere sve poduzeli za primjetni iskorak u razvoju i afirmaciji međimurskih vinara na vinskoj sceni?

– Prije svega, naši vinari rade na sebi i na kvaliteti vina pa je stoga po meni to jedan od glavnih razloga. Klonskom selekcijom pušipela, novim dizajnom boce i zadnjim projektom „Mlado Međimurje“ uspjeli smo afirmirati naša vina, koja sve više i lakše idu na vinske karte restorana diljem Hrvatske, ali i svijeta. Po meni, najbitnije je da su naša vina „lako razumljiva“ – lagana, svježa i aromatična. To je odlika našeg vinogorja.

Je li na te promjene utjecala i smjena generacija?

– Naravno da jest. Sreća je što su nam roditelji povjerili i prepustili da izrazimo svoje poslanje. Treba ipak priznati da su nas oni kreirali i školovali pa je sada i logično staviti nas u vatru, što se pokazalo ispravnim.

Kakav je pogled u budućnost?

– Smatram da se sve više treba okrenuti ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji. Odnosno, proizvodnji kakva je i nekad bila.

Koje su vaše posebnosti i najveća snaga međimurskih vinara?

– Naša najjača karika je složnost. Mi smo shvatili da treba sjesti za stol i zajedno kreirati vinsku scenu. Jedan jaki ili poznati vinar je slaba karika u regiji u odnosu na više jakih i dobrih. To je onda snaga regije, a mi tu snagu imamo.

Kako vidite razvoj vinskog biznisa i koliko je on povezan s turizmom u Međimurju?

– Znamo da 30 posto turista u svijetu posjećuje vinarije i tu ne treba previše pametovati. Čim prije trebamo otvoriti što više kušaonica u sklopu vinarija jer turisti koji posjećuju Međimurje žele obilaziti naše vinarije.

Koliko je lokalna zajednica prepoznala napore koje vinari ulažu u razvoj Međimurja?

– Treba napomenuti da je naša lokalna zajednica shvatila da su vinari jaka karika i da nas podržava koliko god može. Dobro surađujemo s općinom i zajedno razvijamo budućnost kraja. Cilj je da svi brjegovi budu zasađeni vinovom lozom i da lokalno stanovništvo ima sve veće indirektne koristi.

Međimurje

Dom za starije i nemoćne u Čakovcu energetski obnovljen, vrijednost projekta je 10 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

U samom središtu Čakovcu već više od 40 godina smješten je Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec, najveći takav u Međimurju. Kako bi korisnicima boravak u Domu bio što ugodniji i kvalitetniji, Međimurska županija kao osnivač pokrenula je projekt energetske obnove vrijedan više od 10 milijuna kuna.

– Zgrada Doma sagrađena je davne 1979. godine u svrhu pružanja stanovanja, prehrane, njege, zdravstvene i socijalne skrbi te fizikalne i radne terapije starijim i nemoćnim osoba s područja Međimurske županije. Obnova je donijela novi standard življenja i ugodniji boravak za korisnike, ali i djelatnike Doma – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez.

Prvi je to ozbiljniji zahvat obnove Doma za starije i nemoćne u Čakovcu, a obuhvaća rekonstrukciju većeg dijela ostakljenih površina, zidova pročelja i krovova zgrade, kao i rekonstrukciju poda negrijanog tavana te podova iznad negrijanog vanjskog prostora.

Zamijenjena je kompletna vanjska stolarija, a kako bi se sačuvao izvorni izgled zgrade, postavljena je klinker opeka.

Zadržan je postojeći sustav grijanja, no uvedena je ventilacija s ciljem dogrijavanja i rashlađivanja, što je ujedno ventilacijski uređaj s povratom topline otpadnog zraka, tzv. Rekuperacija, čime se dodatno štedi energija.

S obzirom na to da je većina postojeće rasvjete u Domu bila u lošem stanju, obavljena je kompletna zamjena rasvjete sa novim LED svjetiljkama.

Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić naglasio je da je nakon provedbe energetske obnove zgrada prešla iz energetskog razreda D u energetski razredu B te se očekuju godišnje uštede u grijanju od 72 posto.

Adaptiran i Dnevni boravak

Proteklog je tjedna predstavljen adaptiran i opremljen prostor Dnevnog boravka Depadanse u kojem će se obavljati aktivnosti za osobe oboljele od Azheimera i drugih demencija.

– Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se zahvaljujući projektu, u život zajednice kroz rad Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života, dok je obnovom Doma za starije i nemoćne Čakovec omogućen kvalitetniji boravak institucionaliziranim korisnicima – istaknula je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Cjelovitom obnovom Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec uspješno će biti priveden kraju još jedan projekt usmjeren prema starijem stanovništvu.

– Završetak radova odvija se između dva važna datum – Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, i Međunarodnog dana obitelji, 15. svibnja. Važno je koristiti sredstva europskih fondova koju smo u Međimurskoj županiji itekako iskoristili na svim razinama uz pomoć naših stručnih službi. Nastavljamo sa socijalnim projektima i skrbi o osobama kojima je potrebna pomoć zajednice te smo pred početkom dva važna projekta – osnivanje Centra za pomoć u zajednici i priprema projekta za Centar palijativne skrbi – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec iznosi više od 10 milijuna kuna.

Dio sredstva pokriven je iz europskih fondova, dok je Međimurska županija kao prijavitelj projekta osigurala 2,7 milijuna kuna (27%) vlastitog sufinanciranja projekta.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Najmlađi će vrijeme provoditi na novom dječjem igralištu u Perivoju Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Svjetskog dana kretanja, u ponedjeljak, 10. svibnja, na radost najmlađih stanovnika Čakovca i njihovih roditelja, otvoreno je novo dječje igralište u Perivoju Zrinski.

Smješteno je kod zgrade stare trafostanice i donacija je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u okviru projekta „Živjeti zdravo“. Šest igrala, klupu za prematanje, antistresne podloge te tri klupice donirao je HZJZ, a građevinske radove, kao i uređenje staza i ostale infrastrukture, financirao je Grad Čakovec.

Projekt i novo igralište na prigodnom otvaranju predstavili su tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec, kao i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u društvu svojih zamjenika Marija Medveda i Zorana Vidovića tom je prilikom naglasio da je riječ o projektu koji je dijelom obnove Perivoja Zrinskih. Isto tako, podsjetio je Kovač, Čakovec je grad sporta koji je lani proglašen Europskim gradom sporta i u kojem djeluje mnoštvo sportskih udruga, a razvijena je i rekreacija građana svih dobnih skupina.

– Ovo igralište dio je šireg plana uređenja dječjih igrališta na području Grada, kojem je krajnji cilj stvoriti uvjete za igru na otvorenom djeci u svim njegovim dijelovima. Grad Čakovec otvara po jedno dječje igralište godišnje, a više njih i temeljito obnavlja – zaključio je Kovač.

Novo igralište prvi su isprobali mališani iz skupine “Bubice” Dječjeg vrtića “Cipelica”, a kratko zagrijavanje prije igre predvodila je trenerica iz Gimnastičkoga kluba „Marijan Zadravec Macan“ Tanja Mesarić Novak. Vrpcu su prerezali gradonačelnik Kovač i ravnateljica Payerl-Pal, a pomogli su im Laura i Jako, polaznici vrtića “Cipelica”.

U okviru projekta „Živjeti zdravo“, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca od 2018. provode aktivnost „Volonteri u parku“, koja nije izostala ni ove godine na Svjetski dan kretanja. Cilj aktivnosti bio je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati pro-socijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu.

Nastavite čitati