Kongresna dvorana LifeClass Termi Sveti Martin ponovno je okupila mlade pjevače na 12. Dječjoj smotri međimurske popevke. Stručnom povjerenstvu u kojem su sjedili Stjepan Hranjec, Dragica Karolina Šimunković i Miroslav Novak, predstavilo se 24 izvođača.

Riječ je o manifestaciji koja u velikoj mjeri doprinosi očuvanju i promociji međimurske popevke kao zaštićenog kulturnog dobra.

– Želite li uspješno raditi na očuvanju baštine tada morate početi od najmlađih. Samo tako djeci i mladima možete kulturnu i drugu baštinu učiniti pristupačnom, „natjerati“ ih da im se uvuče pod kožu i računati na to da će netko od njih i dalje kroz život sudjelovati u njezinoj promociji – istaknuo je Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri i predsjednik Hrvatske kulturno-umjetničke udruge „Sveti Martin“, glavnog organizatora Dječje smotre.

U 12 godina održavanje Smotre izvedeno je više od 250 popevki uz sudjelovanje gotovo 2500 djece.

– Nakon prve tri ili četiri godine uveli smo mogućnost da najbolji izvođači dobiju priliku predstaviti se i na središnjoj priredbi međimurske popevke u Nedelišću. To se pokazalo kao pun pogodak jer je znatno porastao interes za nastupom na Dječjoj smotri, ali i kvaliteta samih izvedbi. Porasla je i ozbiljnost rada s djecom u dječjim vrtićima, osnovnim školama i KUD-ovima – dodao je Crnčec.

I ove godine stručno povjerenstvo imalo je samo riječi hvale za sve izvođače, a poziv na središnju smotru u Nedelišće zaslužili su: Dječji vrtić „Cvrčak“, Područni odjel „Stonoga“ iz Novog Sela Rok s pjesmom Ftiček veli, KUD „Sveta Jelena“ Šenkovec s pjesmom Lepi moj vrtić ograjen, KUD Šandorovec s pjesmom Kukuvača kukuvala, KUD Donji Vidovec s pjesmom Dej mi, Bože, joči sokolove i KUU Selnica s pjesmom Regica.

Posebne pohvale stručnog povjerenstva zaslužili su Kristina Kelkedi iz KUD-a Mačkovec te dječja pjevačka skupina HKUU Sveti Martin.

Komentari

Komentara