Povežite se s nama

U fokusu

Dominko o zaposlenju Marina Bosilja: „Štiti se čovjek iz HDZ-a, imam čak poruke u kojima stoji: zašto dirati Marineka“

Objavljeno:

- dana

Vijećnik Marijan Dominko na aktualnom satu Županijske skupštine ponovo je otvorio pitanje u vezi zaposlenja Marina Bosilja na mjestu ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Podsjetimo, Bosilja se krivi jer je u vrijeme kada bi trebao obavljati dužnost ravnatelja Zavoda, radio kao profesor u Medicinskoj školi Varaždin. Dominko je pritom još na prošloj sjednici zatražio ostavke pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije Lovorke Horvat, kao i Marina Bosilja.

– Već sam napomenuo da sve protuzakonitosti koje radi Marin Bosilj ne stanu u ove četiri minute. Osvrnuo sam se na članak iz Varaždinskih vijesti od 16. srpnja, gdje ravnatelj Bosilj kaže „da je inspekcija prilikom nadzora ukazala da se evidencije vode i nisu netočne, nego nisu u skladu s Pravilnikom“. Igra riječima, znači bile bi točne da su u skladu s Pravilnikom.  Pokazalo se da on ne razlikuje prekovremeni rad od preraspodjele radnog vremena. Obmanjuje javnost. Jasno se vidi kršenje propisa i manipulacija prekovremenih sati. Ovdje je riječ o tome da se štiti čovjek iz HDZ-a, imam čak poruke u kojima stoji „zašto dirati Marineka“ i slično – ističe Dominko.

Nadalje navodi da se Odredbom Zakona o zdravstvenoj zaštititi jednom tromjesečno podnosi pismeni izvještaj o radu Zavoda, što Bosilj nije podnosio.

–  Postavio sam upit ravnatelju, odgovorio mi je da mu je pravnica dala krive savjete, pa mi ta izvješća ne može dati. Prestanimo to raditi. Razgovarao sam s ljudima, pravnica je to rekla. Tražio sam očitovanje Upravnog vijeća. Kako to pročelnice niste vidjeli zašto ne podnosi ta izvješća? To je također razlog za razrješenje ravnatelja. Zbog kršenja Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta nanesena je financijska šteta ustanovi. Nekim zaposlenicima je isplaćena plaća s velikim koeficijentima. No, sad me zanimaju dvije stvari – rekao je Dominko i objasnio na što točno misli.

Naime, upozorio je kako bi „strategija vođenja ustanove trebala biti usmjerena prema tržištu, no Bosilj je kupio opremu za milijun kuna, koja prašinu sad skuplja, prije godine dana, iz decentraliziranih sredstva, a izjavio je kako je prioritet informatizacija.“

–  Pozivam DORH da ispita javnu nabavu kompjutera i tableta, je li uopće bila javna nabava ili muljaža. Nije prioritet razvoj, nego informatizacija – poziva nezavisni vijećnik, uz naglasak na provjeru kupnje vrijedne informatičke opreme u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Župan Radimir Čačić pritom je odgovorio:

– Ne znam je li za milijun i pol kuna kupljena oprema u Zavodu. Ispitat ćemo. Imali smo u prethodnom mandatu isto već tu situaciju. Ono što je sigurno je da pojam razvoja obuhvaća i informatizaciju. Treba vidjeti je li to napravljeno korektno, je li novac bačen – istaknuo je župan.

Međutim, vijećnik nije bio zadovoljan odgovorom, te je županu postavio dopunsko.

– Nabrojio sam vam tri četiri osnove za smjenu ravnatelja. Ako ga upravno vijeće ne može smijeniti, onda vi smijenite. Ravnatelj je oštetio ustanovu za milijune, vezano uz Bioinstitut, slušalo se neke ljude i sad bismo mogli imati jednu solidnu zaradu na toj djelatnosti. Isto tako, predsjednik radničkog saveza – jako su narušeni odnosi, konkretno – podržavate li taj nekorektni rad, protuzakonit rad Marina Bosilja? Jeste li zadovoljni njegovim radom? – rezolutan je Dominko, na što mu je župan rekao:

– Mi ćemo razmotriti zakonske odredbe koje ste naveli i jesu li napravljene kakve radnje da se razriješi. Dobit ćete pismeni odgovor – rekao je Čačić.

U fokusu

Mirko Korotaj (HNS) istaknuo pet poglavlja za još jedan mandat načelnika Cestice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Aktualni načelnik općine Cestica Mirko Korotaj danas je istaknuo kandidaturu za predstojeće izbore koji će se održati 16. svibnja.

Uz sve kandidate za članove Općinskog vijeća podršku su mu dali Predrag Štromar, saborski zastupnik HNS-a, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije te ostali kandidati za načelnike iz Hrvatske narodne stranke.

U svojem izlaganju Mirko Korotaj usredotočio se na svoj program koji sadrži pet poglavlja, ali je i podsjetio na neke realizirane projekte: “Ono s čime kao kandidat za načelnika, ali i moj tim, zajedno izlazimo pred birače je program kontinuiteta i program nastavka razvoja naše općine, program nastavka velikih investicija. Ali prije svega želim istaknuti kako je naša općina u proteklom razdoblju postigla velike rezultate koji su itekako vidljivi i po kojima smo predvodnik i primjer ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u čitavoj Hrvatskoj. To je prvenstveno cjeloviti projekt ulaganja u obrazovanje i mlade obitelji. Sufinanciranje smještaja u dječjem vrtiću, besplatne radne bilježnice i mape, besplatni prijevoz učenika, područni odjel Glazbene škole i stipendiranje SVIH studenata s područja općine projekti su koje nemaju ni najrazvijeniji gradovi. Posebnu pažnju posvetili smo razvoju društvenog života, a kruna toga je izgradnja Kulturnog centra. Sportaši, umirovljenici, vatrogasci, KUD i ostale udruge nama su partneri s kojima smo u odličnoj suradnji postigli velike rezultate, a siguran sam da će tako biti i dalje. Gospodarski program koji provodimo četvrtu godinu pokazao je izvrsne rezultate. Kroz program mjera poticanja poduzetništva, poljoprivrede i turizma sklopljeno je ukupno 110 ugovora.”

U pet poglavlja svojeg programa istaknuo je one kapitalne projekte za koje je rekao da čine razliku: “Prvo poglavlje obuhvaća modernu javnu i komunalnu infrastruktura, veliki projekt je modernizacija nerazvrstanih cesta za što smo već i potpisali ugovore za ukupno 20 dionica. Posebno ističem i uvođenje širokopojasnog interneta, za što su osigurana sredstva iz europskih fondova. U drugom poglavlju koje obuhvaća obiteljsku politiku i obrazovanje, uz nastavak svih dosadašnjih projekata koje sam ranije nabrojao je dogradnja dječjeg vrtića. Ono što želim još dodati jest povećanje naknade za novorođene za 1.000 kuna. Treći dio je gospodarski razvoj, a u ovom dijelu želim najaviti jedan novi i veliki projekt – Poduzetnički inkubator Cestica. Omogućit ćemo poduzetnicima početnicima, ali i svim zainteresiranim da uz minimalne troškove pokrenu svoje poslovanje. Kamp Cestica i Perivoj Križovljangrad dio su programa u turizmu i poljoprivredi, a sada kreću u drugu fazu izgradnje nakon što je dobivena građevinska dozvola, a za sam perivoj odobrena europska sredstva. U poljoprivredi nastavljamo s nizom mjera koje su se pokazale jako korisnima našim OPG-ovima. I peto poglavlje odnosi se na udruge i uz dosadašnja ulaganja u infrastrukturu i opremanje svih udruga, posebno je planirana energetska obnova Vatrogasnih domova u Babincu i Lovrečanu te Društvenog doma u Radovec Polju. I na kraju želim najaviti projekte za rekreaciju, a to su fitness centar na otvorenom, multifunkcionalni centar u Gornjem Vratnu, kao i teniske terene.”

Nastavite čitati

U fokusu

“Hrvatske šume uništavaju 550 radnih mjesta u Varaždinskoj županiji”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Glas poduzetnika javio se medijima u ime svog člana, Požgaj Grupe, vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama.

Kažu da Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije, dodaju iz Glasa poduzetnika.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, i Nikola Požgaj, generalni direktor Požgaj Grupe, o navedenom su uputili otvoreno pismo premijeru Plenkoviću.

Pismo prenosimo u nastavku.

Poštovani gospodine Plenković,

obraćamo Vam se u ime našeg člana, Požgaj Grupe vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama. Naime, Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije. Radi se o sramotnoj situaciji, u kojemu Hrvatske šume imaju monopol i odlučuju koja će tvrtka moći poslovati, a koja neće. Smatramo da se to u državi koja je članica Europske unije ne smije događati!

Požgaj Grupa je poslovna grupacija čija je primarna djelatnost proizvodnja proizvoda od drva i jedni su od najvećih subjekata te izvoznika hrvatske drvne industrije. Svoje proizvode izvoze na više od 25 tržišta diljem Europe i svijeta. Početkom godine 2021. godine grupacija je zapošljavala 550 djelatnika u šest pogona na četiri lokacije u Hrvatskoj.

Problemi počinju početkom 2021. godine, kada je Požgaj Grupa s Hrvatskim šumama trebala potpisati godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca. Međutim, prijave dva društva Požgaj Grupe (Massive Panels d.o.o. i Massive Lumber d.o.o.) odbačena su uz obrazloženje da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju. Povratna informacija izazvala je, u najmanju ruku iznenađenje, budući da se ništa u proizvodnoj i vlasničkoj strukturi ovih društava, kao ni u ukupno dostavljenoj dokumentaciji u odnosu na prethodne godine nije promijenilo. Požgaj Grupa odmah je uložila žalbu, a Hrvatske šume su nakon toga provele višetjedni nadzor koji je uključivao snimanje raspoložive tehnologije, a kojim je utvrđeno da društva posjeduju svu potrebnu tehnologiju proizvodnje.

Glavni razlog ovakvog pristupa Hrvatskih šuma prema Požgaj Grupi su četiri pravna spora za nadoknadu štete u vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Naime, dolaskom aktualne Uprave Hrvatskih šuma prije tri godine, društvima Požgaj Grupe je dodijeljeno 38% manje kvote sirovine od one koja im je trebala pripasti prema propisanim kriterijima. Zbog toga je Požgaj Grupa morala tužiti Hrvatske šume. Predstavnici Požgaj Grupe su 8. veljače 2021. godine imali sastanak s Upravom Hrvatskih šuma koja ih je pokušala ucjenom natjerati da povuku tužbene zahtjeve. Postavili su to kao preduvjet da se potpiše godišnji ugovor za dodjelu trupaca. Radi o činu koji je protivan načelu poslovne etike i koji u najmanju ruku treba biti strogo sankcioniran.

Drugi razlog je taj što je Požgaj Grupa zajedno s tvrtkom Bauwerk-Boen iz Đurđevca prošle godine preko odgovornih institucija Hrvatske gospodarske komore tražila nadzor i reviziju provedenog Javnog poziva za prodaju trupaca za 2020. godinu. Također, javno su istupali upozoravajući na negativne trendove u industriji.
Hrvatske šume, zbog svega toga, pokušavaju diskreditirati Požgaj Grupu i kao glavni razlog problema navode trenutni dug te loš bonitet tvrtki. Međutim, riječ je o najobičnijoj manipulaciji. Postojeći dugovi rezultat su nemogućnosti plaćanja uslijed prekida isporuke trupaca Hrvatskih šuma. Osim toga, važno je spomenuti da su društva Požgaj Grupe jedan od najvećih kupaca Hrvatskih šuma s iznosom većim od 40 milijuna kuna godišnje.

O cijeloj navedenoj problematici, predstavnici Požgaj Grupe razgovarali su s ministricom Vučković, 6. veljače 2021. godine, no do danas nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Uprava Požgaj Grupe, zbog svega napisanog, krenula je s teškim razdobljem reorganizacije poslovanja, koje neminovno uključuje i gašenje pojedinih tvornica i raskidanje ugovora o radu sa zaposlenicima. Osim toga, morat će u potpunosti ugasiti proizvodnju namještaja u tvornici u Donjem Miholjcu i ugasiti proizvodnju drvenih kuća u Otočcu. Također, Požgaj Grupa više neće moći sudjelovati u obnovi Sisačko-moslavačke županije sa svojom akcijom “5 kuća za 5 obitelji.” Zbog postupaka Hrvatskih šuma, posao će izgubiti stotine radnika i uništit će se renomirana tvrtka koja ima 40 godina tradicije. Strašno je da 550 obitelji mora živjeti u neizvjesnosti i brizi zbog neodgovornih postupaka Uprave Hrvatskih šuma.

Očekujemo hitnu intervenciju Vlade Republike Hrvatske i nadležnih ministarstava kako bi se spasilo 550 radnih mjesta i poslovanje tvrtke koja iza sebe ima sjajne poslovne uspjehe. Inzistiramo da se donesu kvalitetna rješenja za Požgaj Grupu te da se postigne dogovor s Hrvatskim šumama.

Nastavite čitati