Povežite se s nama

Život i društvo

Donacija: Socijalna samoposluga u pet godina podijelila više od 20.000 paketa

Objavljeno:

- dana

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin posjetio je sjedište Socijalne samoposluge „Kruh Sv.Antuna“ u Varaždinu te je tom prigodom uručio predstavniku samoposluge Zdenku Viljevcu prehrambene i higijenske artikle u iznosu od 5000 kuna.

Varaždinska županija sufinancira nabavu prehrambenih artikala i higijenskih potrepština Socijalnoj samoposluzi u svrhu pružanja pomoći najpotrebitijima u društvu, naglasio je Vugrin, te dodao da je ovo blagdansko doba prilika da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Na žalost, još uvijek imamo ljude kojima je pomoć ovakve vrste potrebna, stoga se mi kao Županija na ovaj način uključujemo u pomaganje na način da tijekom godine s 50.000 kuna sufinanciramo nabavku prehrambenih i higijenskih artikala za korisnike u riziku od siromaštva. Upravo u ovo doba borbe s pandemijom, kada su ljudi uglavnom doma i osjećaju se usamljenima, lijepo je, korisno i potrebno pomagati. Želim ovom prilikom pohvaliti aktivnosti svih volontera ove socijalne samoposluge koji prikupljaju namirnice tijekom planiranih akcija – rekao je Vugrin te svim volonterima, ali i korisnicima samoposluge zaželio mirne i ugodne božićno-novogodišnje blagdane.

Zahvalivši se zamjeniku župana na vrijednoj donaciji, Zdenko Viljevac iz Socijalne samoposluge naznačio je kako je osnovna ideja kod osnivanja samoposluge bila usmjeravanje jedne ili nekoliko najpotrebnijih namirnica najsiromašnijim građanima.

– Danas brojimo oko 1200 korisnika naše samoposluge koji primaju pakete, a ukupno je od osnivanja samoposluge, dakle u malo više od pet godina podijeljeno preko 20.000 paketa. Ono što je za istaknuti je činjenica da imamo 200 registriranih volontera, od kojih je 60 aktivnih. Oni su do sada ostvarili više od 15.000 volonterskih sati i ja im se od srca zahvaljujem – rekao je Viljevac.

Dodajmo da je Socijalna samoposluga volonterski projekt Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (FRAMA) u Varaždinu, koje su se okupile kako bi po uzoru na svetoga Franju pomagale najsiromašnijima u našoj biskupiji.

Ovaj je projekt organiziran tako da građani daruju trajne živežne namirnice (šećer, brašno, ulje, trajno mlijeko, tjestenina, koncentrat rajčice, palenta, griz i sl.), higijenske potrepštine (šampon, sapun, paste za zube, sredstva za čišćenje i pranje suđa/rublja) i druge potrebne artikle (dječja hrana, dječje pelene, konzerve) koji se u obliku paketa uručuju socijalno najugroženijim pojedincima i obiteljima.

Donacije se primaju svaki utorak i četvrtak od 16 do 18 sati u vrijeme podjele paketa u sjedištu Socijalne samoposluge (Ulica Josipa Kozarca 26, Varaždin). Izvan tog vremena donacije se primaju uz prethodnu najavu na broj mobitela 099/213-9616.

Život i društvo

FOTO Članovi HNS-a u Varaždinu tradicionalno cvijećem darivali žene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, članice i članovi HNS-a u Varaždinskoj županiji darovali su svoje sugrađanke čestitavši im tako Dan žena. Tradicionalno je to učinjeno malim znakom pažnje – cvijećem.

HNS-ovke i HNS-ovci ovoga vikenda, uoči Dana žena, jaglace poklanjaju ženama u gradovima i općinama Varaždinske županije u kojima djeluju podružnice stranke.

U Varaždinu su se članicama i članovima Gradske organizacije HNS-a te članicama Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije pridružili zamjenik predsjednika HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz podjelu jaglaca ženama, Krunoslav Lukačić je istaknuo da tim činom članice i članovi Hrvatske narodne stranke javnosti skreću pozornost na nezamjenjivu ulogu žena u društvu, od doma i posla do sudjelovanja u životu zajednice.

– Žene često upozoravaju na ravnopravnost, a mi nastojimo da Varaždinska županija ide u tom smjeru. Trebala bi biti županija ravnopravnosti i dijaloga, a ne jednostranog mišljenja. Mi nastojimo da ravnopravnost žena ne bude samo deklarativna, već i stvarna. Jedan od primjera je razlika u plaćama za isti posao na što upozoravamo i upozoravat ćemo. Svi moraju imati jednake šanse – poručio je Lukačić.

Članice Ženske inicijative HNS-a podsjetile su da kroz povijest postoje žene koje su odigrale važnu ulogu te su njihovi uspjesi dio današnjeg identiteta zajednice.

– Kako bi pokazale poštivanje prema ženama i njihovim postignućima, na jedan su dan simbolično preimenovale Franjevački trg u Trg Savke Dabčević Kučar, hrvatske političarke i ekonomistice, predvodnice nacionalno-reformske struje Hrvatskog proljeća, suosnivačice HNS-a, koja je u svom političkom djelovanju dosljedno zastupala suverenost Republike Hrvatske i jačanje demokracije – istaknula je Anita Rep, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Općina Vidovec: evo kako će izgledati planirana dječja igrališta u Nedeljancu i Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vidovec nastavlja s provođenjem i planiranjem projekata, posebice onih koji se tiču najmlađih.

Načelnik općine Bruno Hranić na svom je Facebook profilu objavio projekciju dječjih igrališta koja će se uređivati u Nedeljancu i Tužnom.

Za uređenje dječjeg igrališta kod Sportsko-društvenog centra u Nedeljancu u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a u Tužnom je dogovorena kupnja zemljišta.

– Vidovec smo realizirali. Što dogovorimo, to realiziramo, i još za to dobijemo novce iz EU-a. Kad znamo kako! – poručio je na svom Facebook profilu načelnik Bruno Hranić.

Evo kako će izgledati planirana dječja igrališta:

Nastavite čitati