Povežite se s nama

Novosti

Državi bi uštedio 1,5 milijuna kn, ne može do ugovora o otkupu struje!?

Objavljeno:

- dana

APSURD

– Kako je moguće da sam uspio sklopiti ugovor o gradnji sunčane elektrane s europskim fondom IPARD, a ne mogu dobiti ugovor o otkupu električne energije s Hrvatskim operaterom tržišta energije? – ogorčen je Emil Mucko iz Varaždin, vlasnik tvrtke Metalna galanterija Mucko.

Ugovor s IPARD-om za gradnju sunčane elektrane snage 290 kW potpisao je još u svibnju ove godine. – Vrijednost ulaganja je 2,9 milijuna kuna, ali s radovima ne mogu početi. Moram uložiti vlastiti novac koji planiram osigurati putem kredita HBOR-a. Međutim, da bih dobio taj kredit, prvo moram imati ugovor s HROTE-om o otkupu električne energije. Zahtjev sam im poslao još u svibnju prošle godine. Ostao sam neugodno iznenađen kada sam u siječnju ove godine doznao da su moj zahtjev odbili – navodi varaždinski poduzetnik.

Odbijenicu je dobio tek nakon osam mjeseci, točnije 21. siječnja ove godine. Iako je toga mjeseca poslao novi zahtjev, već je bilo prekasno: HROTE je zahtjeve primao od 1. siječnja 2014., a ugovore nisu dobili čak ni oni koji su Novu godinu dočekali u redu ispred jedne od poslovnica Hrvatske pošte koje su radile tog novogodišnjeg jutra.
Iako je HROTE primio više od 2.000 zahtjeva, ispostavilo se da je oko 80 posto propisanih kvota za prodaju struje HEP-u po povlaštenoj tarifi od 1,5 kuna do više od 2 kune po kilovatu dobilo svega nekoliko tvrtki. Pritom se sumnja da su neki zahtjevi predani prije 7 sati, što je bilo navedeno kao službeno radno vrijeme poštanskih ureda tog 1. siječnja. Iz HROTE-a su za Jutarnji list naveli da je dostavu liste zahtjeva zatražila zagrebačka policija po nalogu DORH-a. Sve je sumnjivo i Mucku.

 

– Sve je sumnjivo zbog načina podnošenja prijava. Zašto se zahtjevi zaprimaju od 1. siječnja u godini? Ako netko preda zahtjev, primjerice, u svibnju, onda bi valjda trebao dobiti pripadajući broj, primjerice 128, pa bi tada znao da će na red doći za, recimo, pet godina. Nevjerojatno je da sam zahtjev predao lani, dobio odbijenicu i da mi sada neće preostati ništa drugo nego se stacionirati ispred poštanskog ureda već 30. prosinca i tamo čekati novu, 2015. godinu ne bih li prvi predao zahtjev HROTE-u i tako hrvatskom budžetu uštedio 1,5 milijuna kuna u 14 godina. Pritom se moram nadati da se ispred mene neće gurnuti netko tko će dobiti dvije trećine propisane kvote! To je suludo, jer sam uspio povući novac iz EU fondova – ljuti se.

Navala za IPARD

A navala za IPARD je bila velika i nije bilo nimalo jednostavno dobiti ugovor za gradnju sunčane elektrane.

– Dokumentaciju sam u IPARD poslao u listopadu 2012. godine, a nakon toga su me još dvaput zvali zbog dopuna. Uz to sam ispunio i sve druge stroge uvjete, među kojima i taj da redovno isplaćujem plaće i doprinose djelatnicima, da mi tvrtka ni dan ne bude u blokadi, da državi uredno plaćam sve poreze… – nabraja. Danas mu nije jasna još jedna stvar.

Daju 50 % sredstava

Ugovor o dodjeli sredstava iz IPARD programa za realizaciju ulaganja u izgradnju postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije tvrtka MGM je s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala u svibnju ove godine. Ukupan iznos ulaganja je 2,9 milijuna kuna, od čega IPARD osigurava gotovo 1,5 milijuna kuna ili 50 posto vrijednosti investicije. Kada započne s ulaganjem, Emil Mucko će biti pod strogim nadzorom. – Ako u projektu piše da je šalter plavi, onda mora biti te boje – ilustrirao je.

– Kada bi HROTE potpisao ugovor s mojom tvrtkom, zbog našeg ugovora s IPARD-om prodavao bih struju HEP-u po 23 posto nižoj cijeni od ostalih koji imaju ugovore o otkupu električne energije po povlaštenoj cijeni. HROTE bi time uštedio 105 tisuća kuna godišnje. Zar nije velika glupost tako odbacivati novac? Pa time bi osigurali plaće od 4.000 kuna za dva svoja službenika za cijelu godinu! Ljutim se, jer ne mogu vjerovati da netko u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji tako lako odbacuje novac, i to još novac povučen iz EU fondova, o čemu svi stalno pričaju – čudi se vlasnik MGM-a.

Zanima ga još jedna važna stvar: zašto država ne osigura poseban fond za sve one koji su uspjeli dobiti ugovore s EU fondovima.

– Možda zato što bi onda sve bilo “čisto” i po propisima? – pita se. Sreća u nesreći je to što ugovor s IPARD-om vrijedi pet godina, a ne promijene li se propisi, ne preostaje mu ništa drugo nego Novu godinu čekati pred poštanskim uredom.

Zahtjev MGM-a nije ušao u propisanu kvotu

Može li Emil Mucko iz MGM-a računati na sklapanje ugovora o otkupu električne energije i u kojem roku? – HROTE je od 1. siječnja 2014. zaprimio više od 2.000 tisuće zahtjeva za sklapanje ugovora o otkupu električne energije, koje je rješavao sukladno odredbama Zakona o tržištu električne energije, Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz OIEK i Zakona o općem upravnom postupku. Do kraja ožujka je izdao rješenja o usvajanju zahtjeva za sklapanje ugovora, a po njihovoj pravomoćnosti (15 dana od dana izdavanja) pristupio sklapanju ugovora – naveli su u pisanom odgovoru.

Pojašnjavaju da se ugovori o otkupu električne energije iz grupe sunčanih elektrana sklapaju sve dok ukupna snaga ne dosegne predviđenu vrijednost. Budući da MGM po zahtjevu iz siječnja ove godine nije ušao u propisanu kvotu, iz HROTE-a će mu biti poslano rješenje o odbijanju zahtjeva. Iz istog razloga mu je odbijen i zahtjev iz svibnja 2013. – Dana 4. siječnja 2013. bilo je dosegnuto ograničenje za sklapanje ugovora o otkupu iz integriranih sunčanih elektrana iz članka 12. stavak 5. Tarifnog sustava – ističu.

Potvrdili su da je MGM tu “odbijenicu” preuzeo osam mjeseci kasnije. – HROTE je rješenje o odbijanju zahtjeva poslao 13. prosinca 2013. Budući da nositelj projekta nije preuzeo predmetno rješenje o odbijanju zahtjeva, isto rješenje je ponovno poslano 17. siječnja 2014. kojeg je nositelj projekta konačno preuzeo 21. siječnja – navode.

Hoće li biti osnovan poseban fond za tvrtke i fizičke osobe koje su uspjele dobiti sredstva na EU natječajima, prenijeli smo pitanje Emila Mucka. – Postavljeno pitanje je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, u čijem je resoru sektor energetike, te sukladno tome trenutno nismo u mogućnosti pružiti odgovor na postavljeno pitanje – odgovorili su.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje