Povežite se s nama

Novosti

Državna komisija razmatra odluku Varkoma zbog žalbe

Objavljeno:

- dana

Zašto nova zgrada Varkoma zjapi prazna?

Nova zgrada varaždinskog Varkoma još uvijek zjapi prazna. Umjesto da tvrtka koju je Varkom odabrao javnim natječajem uređuje interijer zgrade na koju je do sada potrošeno više od 13 milijuna kuna, opremanje tvrtke završilo je pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave. Varkom je, naime, između samo dva ponuđača odabrao varaždinsku tvrtku Forma, u vlasništvu Dražena i Zorana Košćeca. Kao razlog odabira poduzeća, čiji je jedan od vlasnika predsjednik Uprave Varteksa, navodi se jeftinija ponuda.

Nezadovoljna ovakvom odlukom osječka tvrtka Con-Formo odlučila je pregledati predanu dokumentaciju. No, nije na tome stala, već je uputila žalbu  Državnoj komisiji.
– Utvrdili smo nepravilnosti u tri segmenta, iako bi već i jedna sama bila dovoljna za drukčiji ishod. Kao prvo, predan je jedan krivi atest, kao drugo, neke rubrike u troškovniku nisu bile ispunjene i, kao treće, pet traženih atesta, bilo da je riječ o kopijama ili originalu, nije ovjereno kod javnog bilježnika – upozorava direktor osječke tvrtke Nenad Cvjetić.

To što Forma nudi za 1,2 mil. kn, nije ono što je traženo – kažu u Osijeku

Zakonom je propisano, kako napominje, isključivanje ponuda čim se jedna rubrika u troškovniku preskoči, dok neovjerene dokumente vjerojatno ne bi smio predati ni početnik. Takve greške dodatno čude s obzirom na to da je Forma respektabilna tvrtka s dobrim referencama. Iza nje je, između ostalog uređenje interijera poslovnih prostorija tvrtke Jucon u bečkom World trade centru. Budući da Forma na otvaranju ponuda nije predala valjanu dokumentaciju, osječka tvrtka smatra da je službeno ponuditelj samo jedan.

– Ponuđač prvo mora udovoljiti uvjetima, a tek potom bira izvođača. Tek tada cijena može biti  glavni kriterij – kažu nam iz Državne komisije.

Odakle razlika?

Nakon otvaranja ponuda za opremanje nove zgrade varaždinskog Varkoma u srpnju, o interijeru za koji je Varkom bio spreman izdvojiti 2,5 milijuna kuna, više se nije čula niti riječ. Tako je i žalba ostala neprimijećena. Natječaj Varkoma bio je vrlo zahtjevan – ozbiljno pripremljen i detaljno specificiran. Jer Varkom je, saznajemo iz tvrtke, htio i novu zgradu, jednako poput one stare, opremiti kvalitetnim namještajem u srednjoj kategoriji vrijednosti s rokom trajanja od 10 do 15 godina. Čak su željeli i istog, talijanskog proizvođača namještaja. Forma je opremu i montažu u zgradi – u kojoj će biti kafić, perilice i sušilice rublja, hladnjak zapremnine 180 litara i dvodijelni sudoper s ocjeđivačem – ponudila za 1,27 milijuna kuna bez PDV-a, dok je osječka protuponuda iznosila 1,8 milijuna bez poreza. Varkom je za namještaj i opremu namijenio 2,5 milijuna kuna. Odakle tolike razlike?

– To što Forma nudi za 1,2 milijuna kuna nije ono što je traženo – kažu u Osijeku.

– Varkom stalno provlaču tezu da su obje ponude iste kvalitete, ali je velika razlika u cijeni na strani Forme. To apsolutno nije istina. Dovoljno je pogledati talijanske operativne stolove kakve nudi Con-Formo, a kakve Varkom i traži. Oni stoje oko 1200 kuna koliko je i navedeno u našoj ponudi. Ne znam kako Forma može stol iste kvalitete ponuditi za 500-tinjak kuna. I kad se tako zbroje sve nesuvislosti, nije nam jasno kako Forma može ponuditi jednostavno nemoguću cijenu za traženu kvalitetu. Za tu se cijenu može ponuditi namještaj iz Ikee ili Emezzete, ali to nije ono što Varkom traži u natječaju – zaključuje žalitelj Cvjetić.

Iako je 16. rujna prošao minimalni zakonom propisani rok za rješavanje žalbenog postupka, do danas se ne zna niti u kojoj je fazi žalba. Varkom je u većinskom gradskom vlasništvu. Barem za sada. Još je nejasno kako će završiti cijeli slučaj oko izdvajanja RJ Čistoće iz firme i možebitnog povlačenja većine od 26 suvlasnika te hoće li Varkom morati platiti “otpremnine” mogućim bivšim suvlasnicima. Tko će tada opremati zgradu i kojim novcem, tema je neke druge priče.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje