Povežite se s nama

Život i društvo

Đuro i Ana iz Svibovca Topličkog zajedno imaju 189 godina, a proslavili su 75 godina braka

Foto: Grad Varaždinske Toplice

Objavljeno:

- dana

U današnje vrijeme često smo suočeni sa pričama o neuspjelim brakovima i neostvarnoj ljubavi, a ima i onih koji su unatoč svim problemima i nesuglasicama pronašli zajednički jezik i savladali sve prepreke.

Jedan takav par upravo su supružnici Fošnjar iz Župe Svibovec Toplički u Varaždinskim Toplicama, koji su već davno prošli i zlatni i dijamantni pir da bi sad proslavili krunski. Jedna takva priča svakako nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U župnoj crkvi Sveta tri kralja Svibovec na području Grada Varaždinskih Toplica, bračni par Fošnjar u nedjelju je, 8. listopada, proslavio krunski pir, odnosno 75 godina braka. Ovo je jedan od vrlo rijetkih događaja te je iz tog razloga vrijedan svakog spomena. Đuro Fošnjar, sada 98-godišnjak oženio je 91-godišnju Anu Fošnjar davne 1949. godine, a njihova ljubav živi i nakon 75 godine.

Gospođa Fošnjar rekla je kako za uspjeh dugogodišnjeg braka najviše treba strpljenje jer ona smatra da kada dođe do razmirica i svađe treba prijeći preko toga jer supružnici imaju pravo na to.

-Muž mora slušati jer je žena uvijek napredna, ona vodi gospodarstvo. Jer kako se kaže „Žena drži tri ćoška kuće, a muž samo jednoga, a jedva i toga drži” – objasnila je gospođa Fošnjar.

Gospodin Fošnjar smatra da je osobna stvar para gdje i kada su se upoznali te kada su se vjenčali. Međutim, ispričao je kako je suprugu upoznao na svadbi kada je ona imala 15 godina.

-Kada smo se vidjeli bilo je gotovo. Zaljubili smo se i odmah smo znali da je to to. I to traje, traje 75 godina u ljubavi, poštenju i vjeri – zaključio je gospodin Fošnjar.

Gradonačelnica Grada Varaždinskih Toplica Dragica Ratković iznimno je sretna što ima priliku u svojem gradu susresti se s jednim takvim primjerom stabilnog braka koji traje već toliko godina. Čestitala je bračnom paru Fošnjar i istaknula kako je ovo jedinstveni primjer ljubavi ne samo za Varaždinske Toplice, već i za puno šire područje.

-Drago mi je što smo svjedoci jedne takve ljubavne priče. Smatram da su upravo oni primjer kako za dobar brak treba biti strpljiv i rješavati sve probleme jer nijedan ne može biti veći od ljubavi koja je istinska. Sretna sam što su upravo oni stanovnici našeg grada i kao takav skladan par primjer su ostalima – rekla je gradonačelnica.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje