Povežite se s nama

U fokusu

Dvekar: Ne smijemo dozvoliti vrijeđanje branitelja, na to nas obvezuje 175 poginulih vitezova iz Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

– Varaždin i Varaždinska županija mogu se i moraju ponositi hrvatskim braniteljima i isticati ih kao primjer domoljublja budućim generacijama.

Varaždin ima privilegiju isticati činjenicu kako su upravo Varaždinci, odnosno 7. Gardijska brigada Pume odigrali ključnu ulogu u operaciji Oluja oslobodivši kraljevski grad Knin. To su povijesne činjenice koje moramo isticati jer istina o Domovinskom ratu ne smije biti prešućena, niti zaboravljena. Ne smijemo i ne možemo dozvoliti da zbog političkih i drugih interesa istina o Domovinskom ratu bude iskrivljena i omalovažavana. Ne smijemo i ne možemo dozvoliti da pojedini političari omalovažavaju hrvatske branitelje nazivajući ih nepismenima. Bivšem ministru to možemo oprostiti jer boluje od PTSP-a, ali ne možemo oprostiti onima koji pod krinkom umjetnosti vrijeđaju hrvatske branitelje, a to se događa i u Varaždinu. Na to nas obavezuje 175 poginulih vitezova iz Varaždinske županije. Moramo biti ponosni na Domovinski rat, branitelje, Varaždin i Varaždinsku županiju.Vlada je prepoznala doprinos Varaždinaca u Domovinskom ratu i upravo zbog toga je odlučeno da se u Varaždin vrati bojna Puma. U Varaždinu opet imamo vojarnu 7. Gardijske brigade, a uskoro ćemo imati i naše Pume – istaknuo je brigadni general Željko Dvekar na današnjoj svečanosti obilježavanja 27. obljetnice oslobođenja Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

Dana 22. rujna, prije 27 godina, zavijorila se hrvatska zastava na vojarni u Varaždinu, a vrijedna vojna oprema iz skladišta upućena diljem Hrvatske. Oružje do kojeg je tom prilikom došla hrvatska vojska bila je ključna za opremanje hrvatskih postrojbi, no ono je bilo dodatni poticaj, moralna snaga hrvatskim braniteljima, na što su na današnjoj svečanosti podsjetili varaždinski župan Radimir Čačić i gradonačelnik Ivan Čehok. Samog tijeka varaždinskih Dana rata prisjetio se predsjednik Kriznog štaba Čedomil Cesarec.

Na današnjoj svečanosti bili su i pukovnik Hrvatske vojske i zapovjednik obrane Varaždina Ivan Rukljić, ratni gradonačelnik Varaždina Stjepan Adanić, državni tajnik Zdravko Jakop, saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak, koji je ujedno bio izaslanih predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade, te general Mladen Markač, kao izaslanih predsjednice RH.

Prije postrojavanja predstavnika varaždinskih ratnih postrojbi, pripadnika Policijske uprave varaždinske, specijalne jedinice policije Roda, 104. brigade, Odreda narodne zaštite, 5. bojne 1. A brigade Tigrova te 7. gardijske brigade Puma na Kapucinskom trgu, kod Križa zahvalnosti na Trgu Slobode, uz crkvu Svetog Nikole položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve stradale u Domovinskom ratu.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje