Povežite se s nama

U fokusu

Evo kakvu vodu piju Varaždinci i Varaždinke!

Objavljeno:

- dana

Voda koju Varaždinci piju iz slavina je kvalitetna i potpuno zdravstveno ispravna, zadovoljava sve zdravstvene propise te je ne treba kondicionirati, doznajemo od voditeljice Varkomovog laboratorija za pitke vode Nikoline Novotni-Horčička, dipl. ing. kemije.

– Svake godine naši zaposlenici analiziraju 1500 uzoraka iz vodoopskrbne mreže i još 500 uzoraka sirove vode iz zdenaca. Potonja je u sirovom obliku i kao takva se ne isporučuje potrošačima. Međutim, imamo sreću da je toliko kvalitetna da ne zahtijeva nikakvu znatnu preradu, osim minimalne dezinfekcije klorom kod manjih mikrobioloških zagađenja. Voda koju isporučuje Varkom je pod konstantnim nadzorom sanitarne inspekcije Zavoda za javno zdravstvo i financira ga Županija. Ni prema tom monitoringu u proteklom jednogodišnjem razdoblju nije bilo neispravnih uzoraka pitke vode na mjestima njezine potrošnje – ističe voditeljica laboratorija koji je utemeljen još 1976. godine.

Napomenula je da se kloriranje provodi u minimalnoj količini (dozvoljeno je 0,5 miligrama po litri) na početku mreže s oko 0,25 mg/l klora, što je manje od maksimalno dopuštene koncentracije.

– Priče o tome da „puno kloriramo vodu“ jednostavno ne stoje, a građani imaju uvid u rezultate analiza na sve fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje jer ih redovito objavljujemo na našim službenim internetskim stranicama. Međutim, činjenica je da je naša voda tvrda. Prema njemačkim stupnjevima tvrdoće, koji se najčešće koriste u podjeli, naša voda ima oko 20 stupnjeva. Postoje znanstvena istraživanja koja dokazuju da tvrda voda ni najmanje ne utječe na stvaranje bubrežnih kamenaca, ali i indikacije da, s druge strane, meka voda nije preporučljiva za piće zbog lošeg utjecaja na ravnotežu minerala u organizmu – pojasnila je Novotni-Horčička.

Štoviše, preporuka je piti što više pitke vode iz slavina, a ne onu iz plastičnih boca.
Dodajmo da u sklopu Varkoma djeluju još laboratorij za ispitivanja otpadne vode i tehnički, za CCTV inspekciju kanalizacijskih sustava pomoću pokretnih nadzornih kamera.

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

U fokusu

Što se događa? Sve manje Hrvata pije pivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve manje Hrvata pije pivo, pokazalo je aktualno istraživanje provedeno u travnju ove godine.

Prema istraživanju koje su proveli agencija Hendal i magazin Ja trgovac, lani je u Hrvatskoj pivo pilo 71 posto građana starijih od 16 godina. Prije dvije godine pivopija je bilo 79 posto, što je osjetno više nego danas.

Tržišni lider, Zagrebačka pivovara, uprihodio je lani 199 milijuna eura, što je više za 18 posto nego predlani. Neto dobit bila je 35 milijuna eura, a to je skok od 31,5 posto.

Pivovara Heineken Hrvatska ostvarila je 141 milijun eura prihoda uz rast od 13,5 posto. Neto dobit iznosila je 8,3 milijuna eura.

Koprivnički Carlsberg, treći na tržištu, imao je 70,24 milijuna eura prihoda, što je 13,5 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 2,56 milijuna eura i bila je veća za 35 posto.

Lager ili pilsner je najpopularnija vrsta piva koju preferira 73 posto konzumenata ili 5 posto više nego tijekom 2021. godine. Na drugom mjestu je pivo s voćnim okusom (radler) koje preferira 12 posto potrošača, otkrilo je istraživanje.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje