Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Boris Blažinić na MEV-u održao tribinu „Odabir u karijeri”

Objavljeno:

- dana

“Kako raditi ono što volimo i kako da u tome budemo još bolji?” Odgovor na ova i brojna druga pitanja doznali su studenti Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Naime, Međimursko veleučilište u utorak je ugostilo profesora, sudskog vještaka za psihologiju, predavača i eksperta za psihoprofiliranje te procjenu i razvoj osobnosti Borisa Blažinića koji je održao tribinu „Odabir u karijeri”.

Ovo zanimljivo predavanje pobudilo je velik interes studenata koji su napunili dvoranu Centra održivog razvoja i čuli korisne savjete o izboru karijere. Kako je naglasio profesor Blažinić, izborom karijere studenti ne biraju samo posao, već i stil života. S obzirom da je riječ o jednoj od najvažnijih odluka u životu, ovo predavanje i savjeti studentima će uvelike olakšati iskorak na tržište rada.

– Ovo je priprema za karijeru jer u najmanju ruku, život bi bio daleko drugačiji kada bi zaista radili ono što volimo. U neku ruku ne biramo karijeru, biramo stil života, donosimo odluku koja je jedna od najvažnijih u životu – rekao je profesor Blažinić.

Istaknuvši kako mu je drago vidjeti mlade i entuzijastične ljude gladne znanja, profesor Blažinić  pohvalio je MEV kao visoko učilište koje potiče održivi razvoj, računarstvo i menadžment u turizmu i sportu, zanimanja koja su imperativ budućnosti.

Tribini je prisustvovao i dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc.dr.sc. Igor Klopotan koji je naglasio važnost održavanja ovakvih i sličnih predavanja.

– Međimursko veleučilište u Čakovcu kontinuirano radi na pripremi studenata za tržište rada. Redovito pratimo trendove i prema tome prilagođavamo naše studijske programe, no osim predavanja, seminara i vježbi jedan od prioriteta je održavanje ovakvih i sličnih tribina na kojima naši studenti od vrhunskih stručnjaka mogu steći znanja važna za njihov budući život – kazao je dekan Klopotan.

Organizator tribine je pročelnik Odjela za menadžment turizma i sporta Tibor Rodiger.

– S obzirom da naše studente u skoroj budućnosti očekuje velika životna odluka, odabir karijere, odlučili smo im olakšati taj korak. Naše Veleučilište veliku pažnju pridaje učenju i stjecanju vještina potrebnih za svakodnevni život, a upravo će nošenje sa stresnim situacijama, emocionalna inteligencija i druge soft vještine biti važan dio njihovog profesionalnog puta – rekao je Rodiger.

Život i društvo

Nova prilika za sufinanciranje obnove kuća, osiguran najveći iznos do sada. Evo kako do novca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kuća gradnja obnova

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je krajem prosinca prošle godine objavio uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Kroz ovaj poziv će građanima u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura za mjere energetske obnove i sustave korištenja obnovljivih izvora energije, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte, piše Poslovni dnevnik.

-Prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan. Ako je kuća oštećena u potresu moguće je dobiti 80 posto prihvatljivih troškova investicije, dok građani čije kuće nisu oštećene potresom mogu računati na 60 postotno sufinanciranje. Ovisno o postotnom učešću i mjerama koje će se primijeniti kod energetske obnove maksimalni iznos poticaja iznosit će 62.120 eura po prijavi – objašnjavaju iz Fonda.

Pri određivanju visine poticaja, Fond se rukovodio aktualnim tržišnim cijenama građevinskog materijala, usluga i opreme potrebne za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, a sve s namjerom da energetska obnova građanima bude financijski što prihvatljivija.

-Vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva mogu dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova te zamjenu vanjske stolarije. Uz to sredstva se mogu dobiti za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.

Što se tiče ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju njih će Fond, kao u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50 posto sredstava. Građanima koji odluče ugraditi solarnu elektranu, a imaju ili namjeravaju kupiti električno vozilo, sigurno će biti interesantna i mogućnost dobivanja sredstva za kućnu punionicu – poručuju iz Fonda.

Obiteljske kuće čija će se energetska obnova poticati, osim u slučaju kad se traži samo sufinanciranje fotonaponske elektrane, moraju biti energetski certificirane. Ako se provodi cjelovita energetska obnova ili se povećava toplinska izolacija vanjske ovojnice kuća mora biti energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. U slučaju da se ugrađuju sustavi grijanja/hlađenja i pripreme potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije energetski razred obiteljske kuće mora biti C ili bolji u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 13. ožujka 2024. godine objaviti tekst Javnog poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Od tog dana građani će moći sa stranica Fonda preuzeti Prijavni obrazac i Obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu i podnijeti prijavu.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Članice “Pušleka“ organiziraju kušanje i predavanje o delicijama lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kulturno-umjetničko društvo „Lepoglavski pušlek” u petak, 1. ožujka u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca organizira zanimljivu večer na kojoj će predstaviti bogatu gastronomsku ponudu lepoglavskog kraja uz potporu Turističke zajednice i Grada Lepoglave.

Članice Pušleka u čitaonici će pokazati kako se radi Mlinčani kolač, koji nosi jamstveni žig izvornosti, a Pušleki su za njega dobili i zlatnu medalju na Interslastu – internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva u Tuheljskim Toplicama.

Posjetitelji će moći vidjeti i sliku koju je lepoglavski slikar Mirko Bajsić naslikao inspiriran mlinčanim kolačem te ju poklonio „Pušlekima”.

Osim mlinčanog kolača, članice Pušleka će ponuditi i tjesteninu sa sirom za koju su na nedavno održanom Internacionalnom kongresu tjesteničarstva u varaždinskom hotelu Turist dobile srebrnu medalju, a posjetitelji će se moći podsjetiti i na okuse drugih tradicionalnih slastica lepoglavskog kraja koje će  pripremiti marljive članice lepoglavskog KUD-a.

Ova zanimljiva gastronomska večer na kojoj će Pušleki posjetiteljima ponuditi starinska jela i slastice počet će u 18 sati a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje