Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Britanski masterchef Baker u Varaždinskim Toplicama pripremao krvavice sa zeljem!

Objavljeno:

- dana

NA RIMSKIM ISKOPINAMA

Na rimskim iskopinama u Varaždinskim Toplicama u srijedu se  – kuhalo, a sve su pomno snimale kamere.

Tamo je, naime, snimana jedna od 20 epizoda Croatia’s Finesta, prvog velikog hrvatskog gastronomskog putopisa na engleskom jeziku, a čija je zvijezda britanski masterchef Dhruv Baker.

U Varaždinskim Toplicama odlučio je spraviti krvavice s Varaždinskim kiselim zeljem.

“Ovdje je čudesno!”

– Zbog okoline u kojoj se nalazimo i inspiriran lokalnom kuhinjom, odlučio sam se pripremiti krvavice i kiselo zelje, ali sa svojim osobnim dodatkom. Kuhanje na lokaciji rimskih iskopina za mene je izuzetno motivirajuće, jer se radi o nečemu što je staro nekoliko tisuća godina. Vidjeti nešto ovakvo i kuhati ovdje je zaista čudesno – rekao je Dhruv.

Iako je iz Britanije, poznati kuhar je upoznat s tim da postoje razlike između dalamtinske kuhinje koja je “lagana i svježa”, za razliku od kuhinje na kontinentu koja je kalorijski jača.

Dhruv će kuhati na otvorenome diljem Hrvatske, a epizoda snimana u srijedu bit će odlična promocija za Varaždinske Toplice i Varaždinsku županiju. Kulinarski show će se emitirati na National Geographic Channelu i to u čak 90 zemalja svijeta!

Sjajna prilika za Varaždinske Toplice

– Ovo je sjajna prilika da višemilijunskom gledateljstvu širom svijeta predstavimo dio bogate gastronomske ponude i tradicije Hrvatske te Varaždinske županije kao i samih Varaždinskih Toplica. Jedinstvena lokacija arheoloških iskopina u Toplicama, gdje je vrhunski  masterchef spravljao tradicionalna jela topličkog kraja, poslat će u svijet neponovljivu sliku i pozivnicu brojnim turistima da jednog dana dođu u uživaju u sadržajima i čarima Varaždinskih Toplica – istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić.

Grad Varaždinske Toplice i Hotel Minerva bili su domaćini snimanja, a jedna od osoba zaslužnih za snimanje Croatia’s Finesta u Varaždinskim Toplicama je Topličanka Petra Gerić, koja je postala poznata nakon nastupa u hrvatskom MasterChefu 2012. godine.

–  Dhruv putuje po cijeloj Hrvatskoj i istražuje posebnosti svakog kraja. To je onda vezano i za kulturu, umjetnost, običaje i neke stare zanate. Naravno, i uz gastronomiju. U Toplicama smo  se potrudili pokazati mu rimsko, a u Varaždinu barokno doba kako bi se sve to objedilo u lijepu priču – pojasnila je Gerić, koja je gošća projekta.

Inače, gastronomski putopis će biti najveća promocija Hrvatske i hrvatskih proizvoda u svijetu do sada. Producent i autor putopisa je Alen Nemet, izvršni producent je Tadija Kolovrat, režiju potpisuje Deni Husta, dok je tehnički producent Edvard Hudi. Projekt su podržali predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, Ministarstvo turizma, kao i Hrvatska turistička zajednica koja projekt financijski podupire.

Tko je Dhruv Baker?

Otkako je započeo karijeru pobjedom na britanskom MasterChefu 2010., Dhruva Bakera prate sami superlativi. Rođen u Meksiku, a odrastao u Indiji i Tanzaniji, ovaj zaljubljenik u svjetske kuhinje svoja je iskustva prenio i u svoj londonski restoran Jolly Gardeners te nedugo objavljenoj kuharici Spice u kojoj Baker predstavlja i svoju – kartu okusa.

Upravo su začini, naime, bili najzaslužniji za Dhruvovu pobjedu na britanskom MasterChefu, čije je finale putem malih ekrana pratilo sedam milijuna Otočana, a jedan od sudaca u popularnom showu, Gregg Wallace, Dhruva je opisao kao izuzetnog kuhara s anđeoskim nepcem (‘Extraordinary cook with a palate of an angel’).
 

Izvor: Foto: Grad Varaždinske Toplice

Život i društvo

Leo Amidžić predsjednik je novog Savjeta mladih Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konstituirajućoj sjednici Savjeta mladih Grada Varaždina koja se u ponedjeljak, 18. siječnja, održala putem Zoom aplikacije, za predsjednika Savjeta izabran je Leo Amidžić, a za njegovog zamjenika Josip Pokorny.

Sjednici su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirna Kezele te dosadašnji predsjednik Savjeta mladih Grada Varaždina Tim Hrvaćanin.

Leo Amidžić, student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čestitao je svim članicama i članovima kao i njihovim zamjenicima na izboru u Savjet mladih Grada Varaždina te zahvalio na ukazanom povjerenju. – Zahvaljujem i dosadašnjem predsjedniku Savjeta mladih Timu Hrvaćaninu i svim našim prethodnicima na uloženom trudu i radu. Iako smo generacija koja odrasta između globalne financijske krize i globalne pandemije koronavirusa te iako još uvijek stječemo znanje i iskustvo, drago mi je što smo odlučili preuzeti ovu odgovornost i doprinijeti, u skladu s mogućnostima Savjeta mladih, boljitku života mladih u našem gradu. Poruka koju želim poslati mladima je da ćemo biti njihov glas i da nam se u svakom trenutku mogu obratiti, a upravo će komunikacija s mladima biti bitan segment našeg djelovanja. Nadam se dobroj suradnji, kako s članicama i članovima Savjeta mladih, tako i s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Varaždina Damirom Habijanom, svim vijećnicama i vijećnicima u Gradskom vijeću, gradonačelnikom Grada Varaždina Ivanom Čehokom te zamjenicima gradonačelnika – rekao je Amidžić.

Članovi Savjeta na sjednici su proaktivno i konstruktivno raspravljali, dogovorili daljnje korake suradnje i projekte za mlade na širem području Grada Varaždina.

Članovi i zamjenici članova Savjeta mladih Grada Varaždina (mandat 2021.-2023.)

Članovi:

LEO AMIDŽIĆ – predsjednik

JOSIP POKORNY – zamjenik predsjednika

LUCIJA CAR – članica

TONI ČAKMAZOVIĆ – član

DAVID HIRŠZON – član

DORA KERMEK – članica

TIN KOLENKO – član

LOVRO LUKAVEČKI – član

IVAN TODOROVIĆ – član

Zamjenici članova:

KARLO FURJAN – zamjenik člana

JELENA PUZAK – zamjenica člana

PETAR RUNAC – zamjenik članice

JURICA PAJTAK – zamjenik člana

TEO TUĐAN – zamjenik člana

MONIKA RUSAK – zamjenica članice

LUCIJA BRIŠKI – zamjenica člana

MAGDALENA KRAJNIK – zamjenica člana

EDO RISEK – zamjenik člana

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Varaždina nađeni mobiteli i ključevi, pa se mole vlasnici da se jave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

Varaždinska policija pomaže na svim poljima.

Danas obavještavaju građane da su u posljednje vrijeme na području Grada Varaždina pronađeni ključevi i mobiteli s fotografije te razni drugi predmeti.

Za dodatne informacije građani se mogu obratiti na broj telefona 372-430 ili putem e-maila: [email protected]

Nastavite čitati