Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Britanski masterchef Baker u Varaždinskim Toplicama pripremao krvavice sa zeljem!

Objavljeno:

- dana

NA RIMSKIM ISKOPINAMA

Na rimskim iskopinama u Varaždinskim Toplicama u srijedu se  – kuhalo, a sve su pomno snimale kamere.

Tamo je, naime, snimana jedna od 20 epizoda Croatia’s Finesta, prvog velikog hrvatskog gastronomskog putopisa na engleskom jeziku, a čija je zvijezda britanski masterchef Dhruv Baker.

U Varaždinskim Toplicama odlučio je spraviti krvavice s Varaždinskim kiselim zeljem.

“Ovdje je čudesno!”

– Zbog okoline u kojoj se nalazimo i inspiriran lokalnom kuhinjom, odlučio sam se pripremiti krvavice i kiselo zelje, ali sa svojim osobnim dodatkom. Kuhanje na lokaciji rimskih iskopina za mene je izuzetno motivirajuće, jer se radi o nečemu što je staro nekoliko tisuća godina. Vidjeti nešto ovakvo i kuhati ovdje je zaista čudesno – rekao je Dhruv.

Iako je iz Britanije, poznati kuhar je upoznat s tim da postoje razlike između dalamtinske kuhinje koja je “lagana i svježa”, za razliku od kuhinje na kontinentu koja je kalorijski jača.

Dhruv će kuhati na otvorenome diljem Hrvatske, a epizoda snimana u srijedu bit će odlična promocija za Varaždinske Toplice i Varaždinsku županiju. Kulinarski show će se emitirati na National Geographic Channelu i to u čak 90 zemalja svijeta!

Sjajna prilika za Varaždinske Toplice

– Ovo je sjajna prilika da višemilijunskom gledateljstvu širom svijeta predstavimo dio bogate gastronomske ponude i tradicije Hrvatske te Varaždinske županije kao i samih Varaždinskih Toplica. Jedinstvena lokacija arheoloških iskopina u Toplicama, gdje je vrhunski  masterchef spravljao tradicionalna jela topličkog kraja, poslat će u svijet neponovljivu sliku i pozivnicu brojnim turistima da jednog dana dođu u uživaju u sadržajima i čarima Varaždinskih Toplica – istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić.

Grad Varaždinske Toplice i Hotel Minerva bili su domaćini snimanja, a jedna od osoba zaslužnih za snimanje Croatia’s Finesta u Varaždinskim Toplicama je Topličanka Petra Gerić, koja je postala poznata nakon nastupa u hrvatskom MasterChefu 2012. godine.

–  Dhruv putuje po cijeloj Hrvatskoj i istražuje posebnosti svakog kraja. To je onda vezano i za kulturu, umjetnost, običaje i neke stare zanate. Naravno, i uz gastronomiju. U Toplicama smo  se potrudili pokazati mu rimsko, a u Varaždinu barokno doba kako bi se sve to objedilo u lijepu priču – pojasnila je Gerić, koja je gošća projekta.

Inače, gastronomski putopis će biti najveća promocija Hrvatske i hrvatskih proizvoda u svijetu do sada. Producent i autor putopisa je Alen Nemet, izvršni producent je Tadija Kolovrat, režiju potpisuje Deni Husta, dok je tehnički producent Edvard Hudi. Projekt su podržali predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, Ministarstvo turizma, kao i Hrvatska turistička zajednica koja projekt financijski podupire.

Tko je Dhruv Baker?

Otkako je započeo karijeru pobjedom na britanskom MasterChefu 2010., Dhruva Bakera prate sami superlativi. Rođen u Meksiku, a odrastao u Indiji i Tanzaniji, ovaj zaljubljenik u svjetske kuhinje svoja je iskustva prenio i u svoj londonski restoran Jolly Gardeners te nedugo objavljenoj kuharici Spice u kojoj Baker predstavlja i svoju – kartu okusa.

Upravo su začini, naime, bili najzaslužniji za Dhruvovu pobjedu na britanskom MasterChefu, čije je finale putem malih ekrana pratilo sedam milijuna Otočana, a jedan od sudaca u popularnom showu, Gregg Wallace, Dhruva je opisao kao izuzetnog kuhara s anđeoskim nepcem (‘Extraordinary cook with a palate of an angel’).
 

Izvor: Foto: Grad Varaždinske Toplice

Život i društvo

Uz pomoć Općine Sračinec još 40 učenika naučilo plivati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljen je projekt škole plivanja, koju za učenike i učenice Osnovne škole Sračinec u cijelosti financira Općina Sračinec.

Na ovogodišnjoj školi plivanja sudjelovali su učenici 4. a i 4. b razreda OŠ Sračinec, sveukupno 40 učenika.

Zbog epidemioloških mjera bili su podijeljeni u dvije grupe, a škola se odvijala od 17. do 21. siječnja na bazenima u Varaždinu.

– Ponovno smo uradili nešto dobro za budućnost ove djece, a i razveselili ih. Općina više od desetljeća u potpunosti financira školu plivanja i prijevoz učenika u Varaždin, a s tim ćemo nastaviti i u budućnost. Vještina plivanja koju su djeca stekla kroz ovu školu, koristit će im cijeli život – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U “staroj ambulanti” u Lepoglavi besplatan prostor za rad udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt “stare ambulante” u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva.
Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama.

Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 četvornih metara koji će članovi ove aktivne lepoglavske udruge besplatno koristiti u naredne tri godine.

– Uvažavajući aktivnosti, rad i potrebe udruga s područja Grada Lepoglave, koje čine dodatno bogatstvo našeg grada, donijeli smo odluku da se objekt tzv. stare ambulante, koji se prethodno koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, prenamijeni za potrebe udruga – pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom potpisivanja ugovora o korištenju dodijeljenog prostora.

Pri tom je istaknuo kako se ovime neće utjecati na projekt Centra za posjetitelje koji bi trebao biti izgrađen upravo na mjestu objekta stare ambulante, a za čiju izgradnju Grad Lepoglava potrebna sredstva nastoji osigurati iz drugih izvora. Do tada, navedeni prostor neće biti prazan i neiskorišten već će ga za svoj rad moći koristiti udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje