Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Britanski masterchef Baker u Varaždinskim Toplicama pripremao krvavice sa zeljem!

Objavljeno:

- dana

NA RIMSKIM ISKOPINAMA

Na rimskim iskopinama u Varaždinskim Toplicama u srijedu se  – kuhalo, a sve su pomno snimale kamere.

Tamo je, naime, snimana jedna od 20 epizoda Croatia’s Finesta, prvog velikog hrvatskog gastronomskog putopisa na engleskom jeziku, a čija je zvijezda britanski masterchef Dhruv Baker.

U Varaždinskim Toplicama odlučio je spraviti krvavice s Varaždinskim kiselim zeljem.

“Ovdje je čudesno!”

– Zbog okoline u kojoj se nalazimo i inspiriran lokalnom kuhinjom, odlučio sam se pripremiti krvavice i kiselo zelje, ali sa svojim osobnim dodatkom. Kuhanje na lokaciji rimskih iskopina za mene je izuzetno motivirajuće, jer se radi o nečemu što je staro nekoliko tisuća godina. Vidjeti nešto ovakvo i kuhati ovdje je zaista čudesno – rekao je Dhruv.

Iako je iz Britanije, poznati kuhar je upoznat s tim da postoje razlike između dalamtinske kuhinje koja je “lagana i svježa”, za razliku od kuhinje na kontinentu koja je kalorijski jača.

Dhruv će kuhati na otvorenome diljem Hrvatske, a epizoda snimana u srijedu bit će odlična promocija za Varaždinske Toplice i Varaždinsku županiju. Kulinarski show će se emitirati na National Geographic Channelu i to u čak 90 zemalja svijeta!

Sjajna prilika za Varaždinske Toplice

– Ovo je sjajna prilika da višemilijunskom gledateljstvu širom svijeta predstavimo dio bogate gastronomske ponude i tradicije Hrvatske te Varaždinske županije kao i samih Varaždinskih Toplica. Jedinstvena lokacija arheoloških iskopina u Toplicama, gdje je vrhunski  masterchef spravljao tradicionalna jela topličkog kraja, poslat će u svijet neponovljivu sliku i pozivnicu brojnim turistima da jednog dana dođu u uživaju u sadržajima i čarima Varaždinskih Toplica – istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić.

Grad Varaždinske Toplice i Hotel Minerva bili su domaćini snimanja, a jedna od osoba zaslužnih za snimanje Croatia’s Finesta u Varaždinskim Toplicama je Topličanka Petra Gerić, koja je postala poznata nakon nastupa u hrvatskom MasterChefu 2012. godine.

–  Dhruv putuje po cijeloj Hrvatskoj i istražuje posebnosti svakog kraja. To je onda vezano i za kulturu, umjetnost, običaje i neke stare zanate. Naravno, i uz gastronomiju. U Toplicama smo  se potrudili pokazati mu rimsko, a u Varaždinu barokno doba kako bi se sve to objedilo u lijepu priču – pojasnila je Gerić, koja je gošća projekta.

Inače, gastronomski putopis će biti najveća promocija Hrvatske i hrvatskih proizvoda u svijetu do sada. Producent i autor putopisa je Alen Nemet, izvršni producent je Tadija Kolovrat, režiju potpisuje Deni Husta, dok je tehnički producent Edvard Hudi. Projekt su podržali predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, Ministarstvo turizma, kao i Hrvatska turistička zajednica koja projekt financijski podupire.

Tko je Dhruv Baker?

Otkako je započeo karijeru pobjedom na britanskom MasterChefu 2010., Dhruva Bakera prate sami superlativi. Rođen u Meksiku, a odrastao u Indiji i Tanzaniji, ovaj zaljubljenik u svjetske kuhinje svoja je iskustva prenio i u svoj londonski restoran Jolly Gardeners te nedugo objavljenoj kuharici Spice u kojoj Baker predstavlja i svoju – kartu okusa.

Upravo su začini, naime, bili najzaslužniji za Dhruvovu pobjedu na britanskom MasterChefu, čije je finale putem malih ekrana pratilo sedam milijuna Otočana, a jedan od sudaca u popularnom showu, Gregg Wallace, Dhruva je opisao kao izuzetnog kuhara s anđeoskim nepcem (‘Extraordinary cook with a palate of an angel’).
 

Izvor: Foto: Grad Varaždinske Toplice

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje