Petorica župana – Radimir Čačić, Matija Posavec, Željko Kolar, Darko Koren i Damir Bajs – potpisali su u Zaboku u utorak, 9. srpnja, Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Time su pokrenuli postupak za potpisivanje razvojnog sporazuma za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, na temelju kojeg bi se provodili strateški i infrastrukturni projekti koji povezuju svih pet županija, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku.

– Vlada je sama otvorila ovaj proces nakon što je izrađen i potpisan razvojni sporazum za Slavoniju. Mi župani sa sjevera ne samo da smo takav koncept postavili prvi, prije dvije godine potpisom sporazuma o projektu brze pruge Zagreb – Krapina – Varaždin – Čakovec, nego smo se još prije 1,5 godinu javili Vladi s konkretnim ponudama i projektima. Svojim potpisom danas potičemo Vladu da nam da šansu da dodatno ubrzamo realizaciju EU projekata, jer građani s razlogom nisu zadovoljni s razinom realizacije koja je daleko od onoga što bismo mi htjeli i što građani ove zemlje zaslužuju – rekao je župan Radimir Čačić.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar najavio je da će Pismo namjere već danas biti proslijeđeno Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU. S obzirom na to da je bilo na usuglašavanju u Ministarstvu, petorica župana smatraju da nema razloga da ga ministrica Gabrijela Žalac ne potpiše već ovaj tjedan. Nakon toga kreće postupak u trajanju od šest mjeseci tijekom kojeg se priprema sporazum s konkretnim projektima, načinom financiranja i rokovima realizacije.

Župan Čačić je dodao da Vlada iskustva, sugestije i projekte sjevernih županija treba implementirati u sljedeću financijsku perspektivu Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je da okupljeni župani zajedničkom suradnjom, potpisivanjem Pisma namjere i kontinuiranim sastancima predstavljaju pet županija, odnosno 700 tisuća stanovnika Hrvatske.

– Imamo najproduktivnije gospodarstvo u Hrvatskoj, najinovativnija rješenja na našem području, ali i najefikasnije korištenje europskih fondova. Želja nam je da sve ideje i prijedlozi koji dolaze sa sjevera Hrvatske zahvaljujući našoj suradnji budu snažnije podržani i od strane središnje vlasti. Dosadašnjim radom, pokazali smo da smo efikasniji, fleksibilniji i kooperativniji u odnosu na ostale, a ujedno znamo osmisliti i implementirati najbolje ideje i projekte na naša područja u korist naših stanovnika te im na taj način i još dodatno podići standard života – istaknuo je Posavec.

Dodajmo da je potpisivanju Pisma namjere u Zaboku prisustvovala i savjetnica župana Natalija Martinčević.

 

Komentari

Komentara