Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Predstavljena monografija „Stoljeće Ekonomske i trgovačke škole Čakovec“

Međimurska županija

Objavljeno:

- dana

U novoj školskoj multimedijalnoj dvorani predstavljena je monografija „Stoljeće Ekonomske i trgovačke škole Čakovec“, a zahtjevan i opsežan izdavački pothvat preuzeli su djelatnici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec kako bi spojili svu povijest škole i na jednom mjestu prikazali sve ono što se radilo u školi od početka do danas.

Početak djelovanja Ekonomske i trgovačke škole Čakovec zabilježen je davne 1921. godine, a od tada je ova, jedna od najstarijih škola u Međimurju, doživjela niz promjena tijekom kojih je njena važnost za ekonomsku i trgovačku struku rasla iz godine u godinu, iz desetljeća u desetljeće.

Danas je Ekonomska i trgovačka škola Čakovec prepoznatljiva po iznimnim postignućima učenika i nastavnika, po svojim aktivnostima, kao i inovativnim metodama učenja i poučavanja. A svakom novom uspješnom godinom iza sebe dokazuju da su na prvom mjestu ljudi, koji zajedništvom u kolektivu i poštovanjem prema svojoj sredini stvaraju nove standarde i nove vrijednosti.

Bogato opremljena monografija na preko 300 stranica obuhvaća niz priča, sjećanja i zanimljivosti iz duge povijesti škole. Sazdana je od tekstova i slikovitog materijala bivših i sadašnjih djelatnika te školskog i drugog arhiva. Stručna vijeća dala su presjek djelovanja škole u sadašnjosti, a povijesni pregled temeljno obuhvaća jedno stoljeće. U monografiji je istaknuta i odgojna dimenzija, utjecaj koji je škola imala na osobne živote i na život zajednice, a u njoj je ponosno istaknuto 16 tisuća ljudi koji su stasali u ovoj školi.

Pod budnim okom ravnateljice Bosiljke Vinković Kukolić, u izradi monografije sudjelovali su Gordana Lovrenčić kao glavna urednica, Ivana Puzak autorica i urednica povijesnog pregleda, Nina Carević Novak tehnička i grafička urednica, Dragutin Migles koji je pripremio popis, Sandra Horvat koje je pripremila popis zaposlenika i Nebojša Buvač koji je osmislio slikovni vremeplov.

– Zahvaljujem vam svima koji ste izradu ove monografije prihvatili kao izazov i pomogli u njenom stvaranju. Ovom monografijom vam želimo pokazati kako već 100 godina u našoj školi radimo, stvaramo, odgajamo i živimo. 7. prosinca ukopat ćemo vremensku kapsulu za buduće naraštaje, ponosna sam da će to učiniti najmlađa učenica naše škole, i najstariji učenik iz generacije naše škole koji ima 93 godine – rekla je ravnateljica škole Bosiljka Vinković Kukolić.

Osim ravnatelja osnovnih i srednjih škola i djelatnika škole, predstavljanju monografije prisustvovala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak koja je ukazala na važnu ulogu koju u životu mladoga čovjeka igra odabir srednje škole te istaknula kako sto godina postojanja Ekonomske i trgovačke škole važno svima nama i zavrjeđuje poštovanje.

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje