Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Predstavljena monografija „Stoljeće Ekonomske i trgovačke škole Čakovec“

Međimurska županija

Objavljeno:

- dana

U novoj školskoj multimedijalnoj dvorani predstavljena je monografija „Stoljeće Ekonomske i trgovačke škole Čakovec“, a zahtjevan i opsežan izdavački pothvat preuzeli su djelatnici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec kako bi spojili svu povijest škole i na jednom mjestu prikazali sve ono što se radilo u školi od početka do danas.

Početak djelovanja Ekonomske i trgovačke škole Čakovec zabilježen je davne 1921. godine, a od tada je ova, jedna od najstarijih škola u Međimurju, doživjela niz promjena tijekom kojih je njena važnost za ekonomsku i trgovačku struku rasla iz godine u godinu, iz desetljeća u desetljeće.

Danas je Ekonomska i trgovačka škola Čakovec prepoznatljiva po iznimnim postignućima učenika i nastavnika, po svojim aktivnostima, kao i inovativnim metodama učenja i poučavanja. A svakom novom uspješnom godinom iza sebe dokazuju da su na prvom mjestu ljudi, koji zajedništvom u kolektivu i poštovanjem prema svojoj sredini stvaraju nove standarde i nove vrijednosti.

Bogato opremljena monografija na preko 300 stranica obuhvaća niz priča, sjećanja i zanimljivosti iz duge povijesti škole. Sazdana je od tekstova i slikovitog materijala bivših i sadašnjih djelatnika te školskog i drugog arhiva. Stručna vijeća dala su presjek djelovanja škole u sadašnjosti, a povijesni pregled temeljno obuhvaća jedno stoljeće. U monografiji je istaknuta i odgojna dimenzija, utjecaj koji je škola imala na osobne živote i na život zajednice, a u njoj je ponosno istaknuto 16 tisuća ljudi koji su stasali u ovoj školi.

Pod budnim okom ravnateljice Bosiljke Vinković Kukolić, u izradi monografije sudjelovali su Gordana Lovrenčić kao glavna urednica, Ivana Puzak autorica i urednica povijesnog pregleda, Nina Carević Novak tehnička i grafička urednica, Dragutin Migles koji je pripremio popis, Sandra Horvat koje je pripremila popis zaposlenika i Nebojša Buvač koji je osmislio slikovni vremeplov.

– Zahvaljujem vam svima koji ste izradu ove monografije prihvatili kao izazov i pomogli u njenom stvaranju. Ovom monografijom vam želimo pokazati kako već 100 godina u našoj školi radimo, stvaramo, odgajamo i živimo. 7. prosinca ukopat ćemo vremensku kapsulu za buduće naraštaje, ponosna sam da će to učiniti najmlađa učenica naše škole, i najstariji učenik iz generacije naše škole koji ima 93 godine – rekla je ravnateljica škole Bosiljka Vinković Kukolić.

Osim ravnatelja osnovnih i srednjih škola i djelatnika škole, predstavljanju monografije prisustvovala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak koja je ukazala na važnu ulogu koju u životu mladoga čovjeka igra odabir srednje škole te istaknula kako sto godina postojanja Ekonomske i trgovačke škole važno svima nama i zavrjeđuje poštovanje.

Međimurje

Centar za beskućnike te starije i nemoćne osobe u Čakovcu početkom 2022. otvara svoja vrata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, zajedno s ravnateljem Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijanom Valkajom i voditeljicom projekta Vlatkom Vinetić, obišla je radove na izgradnji Centra „PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi“, koji će za područje Međimurske županije pružati nove izvaninstitucionalne usluge usmjerene na beskućnike te starije i nemoćne osobe u lokalnoj zajednici.

Pritom je u okviru ovog projekta, vrijednog oko 14 milijuna kuna, rekonstruiran i dograđen objekt na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu.

Zemljište je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec s ciljem da beskućnicima i starijima omogući neovisan i dostojanstven život.

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec nositelj je ovog EU projekta, financiranog bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020. u stopostotnom iznosu, dok su partneri Grad Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec te Centar za pomoć u kući Međimurske županije.

– Izgrađeno je pet stambenih jedinica za organizirano stanovanje beskućnika, uz potrebnu stručnu podršku koja će biti osigurana kroz uslugu poludnevnog boravka. Smještaji su kapaciteta do 20 osoba. Projekt će poslužiti da se organiziranim stanovanjem beskućnike dovede u dinamičan i interaktivan položaj te im se da prilika za značajnije životne promjene i izlazak iz nepovoljnog statusa – objasnio je Valkaj.

Kako je dodala gradonačelnica, nerijetko se suočavamo s činjenicom da osobe koje nemaju zadovoljene osnovne životne potrebe, poput toplog obroka, ovise o pomoći drugih uslijed neadekvatne skrbi u zajednici te odlaze u institucionalni smještaj.

Stoga je i osiguranje prehrane u okviru ovog projekta promatrano kao jedan od osnovnih načina suzbijanja siromaštva i prevencije institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba.

– Centar „PrInOS“ time će za ranjive korisnike u zajednici omogućiti pripremu toplih obroka te im iste dostavljati. Projekt je u potpunosti izrađen i proveden u skladu s identificiranim potrebama u zajednici, a to je ključ njegove uspješnosti – dodala je Cividini i naglasila da će dostava obroka obuhvatiti oko 140 evidentiranih korisnika na području cijelog Međimurja.

Radovi su pred završetkom, sredinom prosinca planiran je tehnički pregled, dok će prvi korisnici Centar „PrInOS“ moći koristiti već početkom 2022. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Povodom blagdana sv. Barbare glazbeno-dramska večer KUD-a “Mura” u CZK-u “Rudar”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom blagdana svete Barbare KUD “Mura” će u Centru za kulturu „Rudar“ s početkom u 18 sati izvesti kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Mješoviti pjevački zbor, Ženska vokalna skupina “Ftičice” i Dramska grupa.

– To će biti vrlo zanimljiv i bogat program koji je posvećen svim građanima, s posebnim naglaskom na naše rudare. Kao što znamo, Mursko Središće i Međimurski ugljenokopi su u prošlom stoljeću bili nositelji gospodarskoga, kulturnog i ekonomskog razvoja našeg grada i cijele Međimurske županije. Njima zahvaljujemo što imamo KUD, Dom kulture i mnoge druge spomenike, stambene zgrade, ceste…..

Danas grad nosi ime Grada Rudara. Prije dvije godine je KUD “Mura” u spomen na rudare organizirao Prvi susret zborova pod imenom “Pjesma Gradu Rudara”. Sudjelovalo je sedam zborova, uglavnom iz rudarskih krajeva.

ŽVS “Ftičice”

Bila je to prekrasna svečanost koju još i danas pamtimo. Tada smo mislili da će to prerasti u tradiciju, ali nažalost, već prošle godine smo zbog pandemije koronavirusa u tome bili zaustavljeni. Ove godine smo ipak pripremili zanimljiv kolaž program vlastitim snagama, kako su zbog epidemioloških mjera mnoga kulturno-umjetnička društva morala odustati.

Želimo svakako nastaviti slaviti blagdan svete Barbare, jer su to naši rudari zavrijedili, a građani su vjerujem željni kulturnih događaja. Zato vas pozivamo da dođete u subotu, 4. prosinca, u 18 sati u naš prekrasni Centar za kulturu Rudar i uživate u programu koji su pripremili naši kudovci i njihovi voditelji – piše Marija Trstenjak iz KUD-a “Mura”.

Neće nedostajati pjesme i svirke iz raznih krajeva, kao i šaljivih i veselih dogodovština u izvođenju glumaca dramske grupe. Kako je riječ o amaterskom kulturno-umjetničkom događaju, prema mjerama Stožera, potrebne su COVID potvrde za sve prisutne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje