Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Spinalni centar vrijedan 18,4 milijuna eura pacijente bi trebao početi primati za oko mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Priča koja je trajala više od 20 godina – otvorenje Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice napokon će imati svoj sretan završetak.

Za otprilike mjesec dana, kada se dobiju sve potrebne dozvole za rad, tzv. Spinalni centar mogao bi biti otvoren i dati na korištenje pacijentima.

Rečeno je to prilikom današnjeg obilaska objekta koji je u završnoj fazi opremanja. Objekt su, u prisustvu domaćina ravnatelja Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denisa Kovačića, dr. med., obišli župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, državni tajnik pri Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, predsjednik Skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice Ljubica Nofta, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec i ravnatelji zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinska županija.

Ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić pojasnio je kako će se pacijenti sada liječiti, a liječnici i medicinski djelatnici raditi u puno primjerenijem prostoru opremljenom najmodernijom opremom.

– Po prvi puta u jednoj javnoj rehabilitacijskoj ustanovi imamo opremu koja je „TOP“ kada je u pitanju rehabilitacija osoba s bolestima i ozljedama kralježničke moždine. Otvoreno mogu reći da u široj okolici, takvih uvjeta, kao što će to imati Specijalna bolnica Varaždinske Toplice, nema. Imamo lanac robotske i robotizirane opreme što otvara jednu novu perspektivu u rehabilitaciji naših pacijenata, koji su u većini slučajeva osobe mlađe životne dobi i koji su zbog određene povrede završili s oduzetošću. Spoj educiranih liječnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta, medicinskih djelatnika s vrhunskom opremom – siguran sam da će dati daleko bolje rezultate u liječenju nego što je to do sada bio slučaj – rekao je Kovačić.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak podsjetio je kako je cijela procedura od izgradnje pa do završne faze opremanja objekta trajala dvije godine.

– Vrijednost ove investicije, koja uključuje građevinske radove i opremanje iznosi oko 18.400.000 eura, odnosno oko 139 milijuna kuna. No, tu ne prestajemo s ulaganjima u Varaždinske Toplice. Prije otprilike mjesec dana prijavili smo novi projekt, a to je unutarnje uređenje Minerve gdje očekujemo dodatnih 17.240.000 eura. Grad Varaždinske Toplice javile su se na natječaj kojim bi se uredio arheološki lokalitet te objekti koji su u vlasništvu bolnice. Riječ je o projektu „Grad na termalnoj vodi Aquae Iasae – Varaždinske Toplice“, gdje očekujemo dodatnih šest milijuna eura. Kad zbrojimo investicije samo topličke bolnice dolazimo do iznosa od gotovo 36 milijuna eura, odnosno 270 milijuna kuna. Nikada tolike investicije toplička bolnica nije doživjela. Stoga smatram da Varaždinske Toplice razvijamo u dobrom smjeru, u smjeru zdravstvenog turizma i kroz dvije godine će Varaždinske Toplice sa svim ovim investicijama zasigurno biti središte zdravstvenog turizma Republike Hrvatske – naglasio je župan Stričak.

Državni tajnik pri Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak rekao je kako Varaždinska županija uz potporu Vlade Republike Hrvatske korištenjem europskih sredstava radi čuda.

– Ovaj Spinalni centar koji smo danas vidjeli, ali i cijeli kompleks uključujući Minervu, rehabilitacijski centar, dijagnostički centar koji već funkcionira, može biti i treba biti jedna od baza hrvatskog sporta i hrvatskih sportaša da ovdje mogu doći na preglede, vidjeti koji ih problemi muče i da im se u slučaju nekih ozljeda definiraju pravci oporavka, odnosno liječenja. Kada govorim s aspekta turizma, brzo će Varaždinska županija, odnosno Varaždinske Toplice, postati važna točka na europskoj karti zdravstvenog turizma. Mislim da je to niša koju ova destinacija trebaju dalje razvijati i od čega će to područje i cijela Hrvatska imati koristi. To apsolutno ima potporu i Ministarstva turizma i sporta i Vlade Republike Hrvatske i svih nas koji možemo pomoći i doprinijeti  da se ovaj projekt realizira – zaključio je državni tajnik Družak.

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje