Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Živo je danas bilo na placu: uz tamburaše besplatno podijeljeno čak 30 kilograma pečenih kestena

Objavljeno:

- dana

Uz pečene kestene, pite, medenjake i kekse od kestena te posebno „jesensko ruho“, na varaždinskom placu danas je obilježen dan posvećen neokrunjenom kralju jeseni – kestenu.

Naime, na Dan kestena svim Varaždincima i posjetiteljima besplatno je podijeljeno 30 kilograma pečenih kestena, a udruge žena ponudile su i slastice od kestena. Za glazbeni ugođaj na placu u prijepodnevnim satima pobrinuli su se tamburaši iz sastava „Špancir“. – Idealan je prilika i lijepi je dan da predstavimo kralja jeseni – kesten. Mnogo se ljudi okupilo i veselo je na placu. Trudimo se da našim sugrađanima i posjetiteljima placa što više približimo domaće proizvode i proizvođače koji svaki dan dolaze, a također se trudimo da i oni najmlađi od malih nogu steknu naviku dolaska na plac. Jer kroz hranu najviše možemo poboljšati zdravlje – rekao je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice. Još jedan razlog današnjoj gužvi bio je natječaj “Plodovi jeseni vu Varaždinu na placu”, u kojemu je sudjelovalo 12 dječjih vrtića iz Varaždina i okolice. Radovi svih vrtića predstavljeni su na jedinstvenoj izložbi, na stupovima po čitavoj tržnici. S obzirom na to da su svi radovi jako dobri, izabrati najbolje bio je osobito težak zadatak povjeren komisiji u čijem sastavu su bili ravnatelj varaždinskog Gradskog muzeja Ivan Mesek, varaždinski likovni umjetnik Živko Toplak te direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar. Nakon pomnog pregleda i ocjenjivanja, komisija je najboljim proglasila Dječji vrtić Varaždin iz Kućana. Drugo mjesto pripalo je Dječjem vrtiću Varaždin, objektu Aleja, a treće Dječjem vrtiću Panda. Najbolje vrtiće Gradska tržnica nagradit će vrijednim nagradama, a svi sudionici dobit će diplome. A plac će i dalje ostati u novome ‘jesenskome ruhu’ – izložba dječjih radova prepunih crteža, ali i poruka i stihova, do daljnjega će uveseljavati posjetitelje i prodavače. Nakon Dana kestena, na tržnici slijede nova događanja – već za 27. listopada najavljuje se Festival tikvi, 3. studenog je Vrganijada, a uskoro počinje i tradicionalni izbor najkumice.

Život i društvo

“Pozivam i mlađe da se pridruže našim akcijama te postanu dobrovoljni darivatelji krvi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se svake godine obilježava 25. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravila te čestitala na njihovoj nesebičnosti, plemenitosti i humanosti zamjenica župana Silvija Zagorec, a prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te liječnica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin.

– Varaždinska županija nalazi se u samom vrhu po broju prikupljenih doza krvi i ta činjenica nas sve skupa čini ponosnima i sretnima. Hvala svim darivateljima na njihovoj nesebičnosti, humanosti i plemenitosti. Posebno želim pohvaliti višestruke darivatelje koji trebaju biti primjer i motivacija novim, mlađim darivateljima – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec te izrazila nadu da će naša Županija i dalje ostati u samome vrhu po broju prikupljenih doza.

Gordana Jaklin, dr.med., je naznačila kako odjel unatoč borbi s pandemijom jako dobro funkcionira.

– Koristim priliku da se zahvalim svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha krvi – rekla je Jaklin.

Predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević zahvalila se zamjenici župana na toplom prijemu, ali i podršci koju Županija pruža u radu Društva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe i službeno u vlasništvu Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekretnine Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin i službeno su postale vlasništvo Varaždinske županije.

Ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Doma potpisali su u ponedjeljak, 25. listopada, u Županijskoj palači ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i župan Anđelko Stričak.

– Danas je Varaždinska županija bogatija za 68.390.000 kuna, kolika je vrijednost nekretnina Doma za starije i nemoćne osobe koje smo u vlasništvo dobili bez naknade. Dom je izgrađen 1979. godine, a kapaciteta je 360 ležajeva. Županijska skupština je u rujnu jednoglasno donijela odluku o prihvaćanju ovog dara Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na taj način ćemo moći daleko kvalitetnije upravljati nekretninom, a sve na korist naših korisnika. Da je interes za smještaj u Dom velik, govori podatak da je na listi čekanja više od 2000 umirovljenika – rekao je župan Anđelko Stričak.

Potpisivanju ugovora prethodila je odluka Vlade Republike Hrvatske, koja je zadužila resorno ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete, što je sada i realizirano, napomenuo je ravnatelj HZMO-a.

– Namjera je da prijenosom vlasništva omogućimo Županiji da i dalje investira u nekretnine Doma za starije i nemoćne, bez obzira je li to vezano uz proširenje kapaciteta ili poboljšanje stanja same nekretnine. Sada kao vlasnik može i aplicirati za korištenje EU fondova. Ovo je četvrti ugovor o prijenosu vlasništva koji je HZMO potpisao sa županijama, a do kraja godine ugovore planiramo potpisati ugovore s još sedam županija – naveo je ravnatelj Ivan Serdar.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnik ravnatelja za pravne, opće i poslove gospodarenja imovinom HZMO-a Miljenko Cvitanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Vidović Oreški, predsjednik Upravnog vijeća Doma Zlatko Zuber i predsjednica Saveza udruge umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje