Povežite se s nama

Novosti

Galerija sjever otvara vrata 7. studenog

Objavljeno:

- dana

Đurkin uložio 50 milijuna kuna u trgovački centar

Galerija sjever ime je prvog retail parka u Međimurskoj županiji gdje će svoje trgovačke prostore od 7. studenog imati renomirane robne marke kao su Spar, Newyorker, Müller, C&A i Kik. Investitor u ovaj specijalizirani trgovački centar sa 150 radnih mjesta čakovečko je građevinsko poduzeće Đurkin koji je u njega uložilo više od 50 milijuna kuna.

– Na projektu se radilo nekoliko godina, počevši od same ideje, pa sve do realizacije koju danas vidimo na ulasku u Čakovec iz smjera Šenkovca, odnosno na adresi Svetojelenska cesta 25. Grad Čakovec i Međimurje do sada nisu imali  jedan centar ovakvog tipa,  pa su Međimurci odlazili u kupovinu u druge sredine, što više neće biti nužno, veli Maja Đurkin Međimurec, voditeljica trgovačkog centra.

Galerija sjever nalazi se na zemljištu od 20.000 četvornih metara s ukupnom zakupnom površinom od 7.000 kvadrata. Od dana dobivanja građevinske dozvole pa do uspješno provedenog tehničkog pregleda građevinskim poduzećima predvođenim tvrtkama Međimurje graditeljstvo i Đurkin proteklo je svega pet i pol mjeseci. Da bi se to uspjelo, na izgradnji je neprekidno radilo dnevno prosječno stotinjak ljudi, a indirektno je na poslovima vezanima za realizaciju cjelokupnog projekta sudjelovalo i više od tisuću ljudi.

– Zahvaljujemo izvođačima, a posebno službama Grada Čakovca i gradonačelniku  Stjepanu Kovaču, komunalnim poduzećima, kao i svima koji su kod izgradnji dale veliki doprinos. S gradnjom nismo htjeli ni započeti sve dok nismo imali 80 posto popunjenog prostora. Da bi to postigli, razgovarali  smo s zakupcima i kada smo dobili povratne informacije  da su spremni doći u Čakovec krenuli smo u završne pregovore. Njihova spremnost bila nam je vjetar u leđa  i potvrda da naša ideja ima smisla, veli voditeljica Galerije sjever.

Za dogovore sa zakupcima, kako dodaje, bilo je dovoljno tri mjeseca.

-Iako iza Galerije sjever stoji domaći investitor, prilikom pregovora sa stranim zakupcima nije se osjetilo nepovjerenje ili podozrenje. Štoviše,  bilo je obrnuto jer smo projekt predstavili kao vlastitu investiciju. A kad radiš nešto svojim novcem, onda vodite najveću moguću brigu o svim aspektima ulaganja. Tako smo svi zajedno krenuli hrabro, a vjerujem da hrabre prati i sreća, naglašava Maja Đurkin Međimurec napominjući da im je kod zakupa pomogla agencija Mitbau.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje