Povežite se s nama

Novosti

Smijenjen jer je bio preslobodan u suradnji s USKOK-om?

Objavljeno:

- dana

BEZ VELIKIH IZNENAĐENJA

– Bit ćete demantirani – prije dva tjedna odgovorio je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš HDZ-ovom vijećniku Vlatku Vukoviću kada ga je pitao da li će gospođa iz Vetinga postati pročelnica Odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju. Gospođa iz Vetinga, tvrtke u kojoj je radila i dogradonačelnica Natalija Martičević, je Goranka Grgić i od trenutka kada je raspisan natječaj još 11. rujna priča se da će upravo ona doći na to mjesto.

Od prošlog ponedjeljka Goranka Grgić je na tom mjestu, potvrdili su nam iz Grada Varaždina. Netko bi pomislio da je za ovo poželjno radno mjesto bila velika navala u današnje vrijeme nezaposlenosti. No Goranka Grgić na natječaju imala je samo jednog protukandidata. Naime, stiglo je osam prijava, jedna od njih nije bila potpuna, a tri nisu imale formalne uvjete za natječaj. Tako su na test izašla tek dva kandidata, a bolji rezultat postigla je Grgić.

Slaba konkurencija

Nikakvo iznenađenje nije ni potvrda Branke Matavulj na mjesto pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika. Matavulj je poznata kao desna ruka gradonačelnika Gorana Habuša, a gradonačelnik je njen rad još u kolovozu vrlo visoko ocijenio. Matavulj, inače članica HNS-a, kao ni Grgić nije imala veliku konkurenciju prilikom testiranja. Od pet prijava tri su bile nepotpune pa se uz Matavulj samo još jedna osoba “natjecala” za pročelničko mjesto.

Iz Tehnobetona

Kao novi pročelnik Odjela za graditeljstvo spominjao se Damir Mikulić koji je sada zamijenio privremenog pročelnika Vladu Podbrežničkog koji se također javio na natječaj. Za Podbrežničkog se donedavno smatralo da će biti potvrđen kao stalni pročelnik – u gradskoj upravi je još od 1994., a i jedan je od dugovječnijih članova SDP-a. No na sada već bivše mjesto došao je spletom okolnosti. Naime, u siječnju ove godine “na brzinu” je preseljen iz komunala i proglašen privremenim pročelnikom odjela prije nego što je bivšeg pročelnika Stanka Viteza odveo USKOK. – Očito je da se zamjerio nekima u HNS-u. Izdao je izmjenu potvrde glavnog projekta za pokusni rad MBO-a. Podbrežnički je postao i previše samostalan u dostavljanju dokumenata USKOK-u što se “glavnima” nije svidjelo – kaže nam jedan od izvora upućen u rad gradske uprave. Kako je graditeljstvo po nekoj koalicijskoj križaljci SDP-ovo mjesto, kaže naš izvor, oni su sami našli Mikulića. Novi pročelnik donedavno je radio u Zagorje-Tehnobetonu, tj. Proingu d.o.o. kao projektant. Ni on nije imao neku konkurenciju. Uz Podbrežničkog i Mikulića još je jedna osoba testirana, a sveukupno je zaprimljeno pet prijava.

100 % točno

Kako su na natječajima izbrani najpoželjniji kandidati, nagađa se da su testovi podijeljeni unaprijed, a priča se da su i neki od novih pročelnika testove riješili sa 100 % točnosti. Htjeli smo to provjeriti, ali nismo uspjeli. – Podatke o uspješnosti pojedinih kandidata na pismenoj provjeri znanja nismo u obavezi dati na uvid radi zaštite prava na osobnost – javili su nam iz Grada Varaždina.
Možda to ni nije toliko bitno koliko činjenica da se opet povećao broj zaposlenih u gradskoj upravi. I da i dalje, nažalost, pročelnici ostaju profesionalne funkcije samo na papiru.

Diploma informatike dobra za sve
Na čelu Odjela za društvene djelatnosti bit će Danijela Vusić, diplomirana informatičarka i članica varaždinskog SDP-a. Natječaj je proveden, a rješenje o imenovanju je poslano poštom, potvrdili su nam iz Grada. Za pročelnika ovog Odjela stiglo je nešto više prijava – njih devet, no samo dvoje su ispunjavali sve uvjete da pristupe testiranju. Tako je Vusić imala samo jednog protukandidata. Ostaje nejasna činjenica kako je Vusić s diplomom informatičarke koju primejrice imaju pročelnici za financije i odjela za poslove gradonačelnika – zadovoljila kriterije natječaja u kojem se tražio “magistar struke ili stručni specijalist društvene ili humanističke struke”. Možda je presudio njen dosadašnji rad. Nažalost, nismo uspjeli saznati ni gdje je Vusić prije radila kako bi zadovoljila još jedan kriterij iz natječaja “najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se traži stručno znanje magistra struke ili stručnog specijalista društvene ili humanističke struke”.

Još dva pročelnika
Ovo nije kraj novim imenovanjima. Grad Varaždin raspisao je 16. listopada i natječaj za pročelnike Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam koje se ispraznilo odlaskom Vlade Vlašića na mjesto direktora Varkoma. Čim se mjesto ispraznilo, nagađalo se da će se tamo kao pročelnik naći Mario Sambolec, navodno član HNS-a direktor tvrtke LS Gradnja i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Aquatehnike – tvrtke kćeri Varkoma. Drugi natječaj je za pročelnika Upravnog odjela za poslove gradskog vijeća, mjesnu samoupravu i opće poslove gdje je trenutno na toj dužnosti privremeno Mirna Kezele, službenica iz Čehokovog vremena.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ilustracija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje