Povežite se s nama

Kist i pero

Godišnje pročitaju i preko 200 knjiga!

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI NAJČITATELJI

Nema sumnje, knjige varaždinske gradske knjižnice ne skupljaju prašinu. Varaždinke i Varaždinci svih generacija mogu se pohvaliti – godišnje „progutaju“ i preko 200 knjiga!

Zvuči nemoguće? Ne i za glavne aktere naše priče, a to su Jasminka, Dragutin, Maja, Marija, Manuela, Linda, Ilija i Doris. Upravo su oni proglašeni najčitateljima u 2012. godini.

Zaljubljeni

– Čitam kad god stignem. Volim svako svoje slobodno vrijeme provoditi u knjižnici i uz knjigu – rekao nam je Ilija, učenik 7. razreda osnovne škole. I njemu su, kao i njegovim kolgama čitateljima, djelatnici Gradske knjižnice uručili nagrade. Uz sve školske obaveze pročitao je 63 knjige, čime se vjerojatno ne može pohvaliti većina njegovih vršnjaka.

63 uz školu, 200 uz posao! Iako radi, Jasminka Krpan u jednoj je godini uspjela pročitati toliko velik broj knjiga da se mnogi vjerojatno pitaju kako joj to polazi za rukom. Otkrila nam je svoju tajnu. – Stigneš kada ti je čitanje knjiga važnije i od kuhanja i kada brzo čitaš – rekla je u šali te nam dozvolila da zavirimo u njezinu torbu. Tamo se, naravno, nalazi knjiga.

Deset tisuća korisnika

Na čitalačke navike građana ponosni su i u knjižnici. – U deset mjeseci posudili smo više knjiga nego cijele prošle godine, a imamo preko deset tisuća korisnika – istaknuo je Mario Šoštarić, ravnatelj knjižnice. Za ovaj nemali broj korisnika fundus knjiga obnavlja se redovito te se vodi briga kako bi sve generacije i sve skupine bile zadovoljene.

Što se čita?
O ukusima se ne raspravlja, no i ove godine neki su se autori i naslovi itekako istakli te postali najčitanije knjige godine. Najčitaniji je autor Norvežanin Jo Nesbo koji je svojim kriminalističkim romanima osvojio publiku. Uz bok njemu je autorica Kathryn Stockett i njezina knjiga Sluškinje. Od domaćih autora posuđuje se najviše Mani Gotovac čiji smo autobiografski roman gledali i na varaždinskim kazališnim daskama, a u modu se vratio i povijesni roman.
U modi je još uvijek i Sumrak saga te djela paranormalne fikcije na tom tragu za kojima su tinejdžeri ludi. No to je tek dio liste knjiga koje ćete teško pronaći na policama – jer su uvijek vani.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Kist i pero

Thompsonov koncert odgođen za nedjelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

CRAZY HILL FESTIVAL

Nakon vrlo uspješnog Fjaka Music Festivala, održanog od 8. do 11. svibnja 2014. u Splitu, ovog vikenda bit će održan Crazy Hill Festival na otoku Mladosti u Ludbregu.

CHF neće započeti velikim koncertom Marka Perkovića Thompsona, kako je prvobitno najavljeno, već će tim koncertom završiti. Naime, Thompsonov se koncert s četvrtka 15. svibnja, prebacuje  na nedjelju 18. svibnja radi meteorološke najave lošeg i kišovitog vremena, a kupljene će ulaznice za koncert posjetitelji umjesto u četvrtak moći iskoristiti u nedjelju 18. svibnja.  Ovu promjenu organizator CHF-a uvodi radi zaštite publike koja će ispred pozornice biti na otvorenom nenatkrivenom prostoru.
Program CHF-a stoga neće započeti u četvrtak 15. svibnja kako je prvobitno najavljeno,  već u petak 16. svibnja, a odvijat će se tri dana – u petak 16., subotu 17. i u nedjelju 18. svibnja 2014.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Kist i pero

Perić: “Nema sumnje da su slike najraniji Stančić”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STANČIĆ

Sa svakom slikom koja se vraća u grad, u Varaždin se vraća i Miljenko Stančić, rekao je svojedobno ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek. Prema njegovom slikovitom opisu, Stančić se ovih dana s dvije „nove“, bezimene slike iznova vratio u svoj grad, gdje je živio i radio do prerane smrti u dobi od samo 51 godine.

Crtež konjanika i akvarel iz ciklusa Križni put, u Centar su stigli sa zida zagrebačkog stana novinara, pisca i prevoditelja Borisa Perića.

– Slike je djed ostavio mojoj majci, sestrični Miljenka Stančića. Crtež konjanika je iz njezinog spomenara. U razgovoru s tetom, Stančićevom sestrom, pokojnom Milicom, saznao sam da je jedna od prvih likovih narudžbi za Miljenka Stančića bila od strane varaždinskog župnika da nacrta ciklus Križni put.

Te slike, njegovi najraniji radovi, slove kao izgubljene. Kasnije umire moj djed i u njegovoj ostavštini nađem jednu koja bez ikakve sumnje pripada tom ciklusu – Motiv raspeća, akvarel. Ispod raspela ima jednog onog konjanika s kopljem, kao u majčinom spomenaru. Stančić se u to vrijme potpisivao inicijalima – S i M preko toga – u spomenaru je isti taj potpis. Znači jedna slika ide s drugom – čine neku cjelinu. Više nema sumnje da je to rani, možda najraniji Stančić. Sliku sam pokazivao nekim povjesničarima umjetnosti koji su također potvrdili autentičnost. Gdje su ostale, ne znam – možda Crkva zna. No, eto, ta koja je ostala kod djeda dopala je mene – priča Perić.

Veseli “mračnjak”

Slikar, uz kojega više ne bismo mogli vezati samo pridjev „varaždinski“ jer je svojim značajem odavno prešao granice mjesta rođenja, još uvijek nema svoju galeriju. Stančićeva zbirka je, unatoč stalnim obećanjima, još uvijek „podstanar“.

– Oko ‘74. godine u jednom su intervjuu u tadašnjem Startu pitanje o Galeriji postavili i samome Stančiću. Odgovorio je u svom stilu – slikao je inače dosta „mračne slike“ unatoč veseloj prirodi – rekao je da će kad naprave Galeriju stati ispred nje sa šeširom i prositi. Naravno da je šteta što nema svoj prostor, ali nadam se da će se sve to riješiti – rekao je Boris Perić, na čijemu zidu visi još jedna Stančićeva slika za koju ne zna kako se zove, prikaz dviju marioneta; replike slike nekada su bile dio interijera zagrebačkih knjižnica, ali nikad mi nije palo na pamet pitati kako se zove. Ne skupljam slike. Moje bavljenje likovnom umjetnošću je pisane prirode – priznaje Perić. Ističe nadu da će netko možda prepoznati slike i znati nešto više o njima i njihovu stvaranju.

Dvije nove slike u Galerijskom centru nema u katalozima, pa niti nije procijenjena njihova vrijednost, unatoč nesumnjivoj kolekcionarskoj vrijednosti.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje