Povežite se s nama

U fokusu

Hrenić i Jenkač zasad jedini kandidati za gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

NOVI MAROF

Sonja Ružić-Cvrtnjak imenovana je povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Novog Marofa, odluka je to sa sjednice Vlade prošloga četvrtka. Na povjerenika, koji je postavljen zato što gradski vijećnici nisu izglasali proračun za 2015. godinu, Novomarofčani su čekali gotovo mjesec dana. Povjerenica bi trebala i raspisati prijevremene izbore.

– Nadam se da će izbori biti što prije, kako bi se sve ovo razriješilo – rekao nam je bivši novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić, koji nam je i potvrdio da će se ipak ponovo kandidirati.
HDZ-ovac Siniša Jenkač još je, pak, nakon posljednje sjednice u prosincu, kada je srušen proračun, rekao da će on biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika. Potvrdio nam je to i prošloga tjedna.

Pregovori u tijeku

– Bit ću kandidat, a najvjerojatnije idemo u koaliciji s HSS-om. Iako još nismo ništa službeno odlučili, što se tiče kandidata za zamjenike, to bi trebali biti Ivan Tuk (HDZ) i Ivica Šantek (HSS) – rekao je Jenkač.
Čelnik županijskog HNS-a Predrag Štromar najavio je da će HNS u Novom Marofu imati svog kandidata, dok se o koaliciji sa SDP-om razgovara.

– Politički akteri još će se sigurno dogovarati barem dva tjedna, ništa još nismo definirali – kaže Štromar. Priča se da je naijzgledniji HNS-ov kandidat za novomarofskoga gradonačelnika Dragutin Koščak, predsjednik KUD-a Marof i Udruge vinara i voćara Pinta, a kao potvrdu toga neki su vidjeli i u Štromarovu dolasku na proslavu Vincekova koju je Pinta organizirala na Kotarima u Oštricama

.

U HDZ-u kažu kako će na izbore s HSS-om, no ništa još nije službeno

– Ne treba značiti da je Koščak kandidat. Tamo su bila tri moguća kandidata – rekao je Štromar. Predsjednik novomarofskog SDP-a Mladen Smoljanec, inače sanacijski upravitelj varaždinske bolnice, ističe kako, pak, SDP uvijek ima kandidata za gradonačelnika, ali su za to da s koalicijskim partnerima HNS-om i HSU-om imaju jednoga kandidata za gradonačelnika. Vrlo su, kaže Smoljanec, male mogućnosti da on bude kandidat za gradonačelnika, jer obnaša vrlo zahtjevnu funkciju.

I Živi zid?

Na izborima u Novom Marofu trebao bi se pojaviti i Živi zid, kako su pisali nacionalni mediji, no iz Živog zida službenu potvrdu o tome nismo dobili.
– Ne mogu ništa reći, nismo još imali sastanak na tu temu. Više ćemo znati tijekom ovoga tjedna. Doći će i Ivan Sinčić u Varaždin, pa ćemo imati i presicu – kaže Ivona Gojković iz Živog zida.
Povjerenik laburista Varaždinske županije Božidar Kolarić ne zna hoće li laburisti u Novom Marofu imati kandidata, nisu još razgovarali o tome, no “u novomarofskoj ekipi su mladi ljudi, koji će sigurno dati neko rješenje”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!