Damir Habek, član Kluba padobranskog jedrenja LET iz Ivanca, ostvario je hrvatski rekord u preletima paragliderom. U neprekidnom letu od Ravne gore do Đakova preletio je 209,6 kilometara, a let je trajao šest sati.

Time je Damir ostvario san najboljih parajedriličara ne samo iz Hrvatske već i susjednih zemalja, koji već desetak godina pokušavaju u Hrvatskoj ostvariti prelet duži od 200 kilometara.

Sve je počelo 2007. godine, kada je Habek s Ivančice „odletio“ na prvu hrvatsku „stotku“, a već godinu dana kasnije ostvario je 150 kilometara dug prelet od Ivančice do Nove Gradiške.

Otad piloti iz cijele Hrvatske i okolice svakog proljeća dolaze na Ivančicu i Ravnu goru kako bi realizirali svoje najduže letove, no samo je 10 preleta bilo dužih od 150 kilometara.

Rijetke prilike

Habek se paraglidingom bavi već 25 godina, a posljednjih 10-ak godina pripremao se za „napad“ na Slavoniju.

– Za takav let pripremao sam se 10 godina. Bitna je psihička i fizička priprema, dobra oprema, ali i meteorološki uvjeti. Bilo je više pokušaja leta u Slavoniju, prilike za takav pothvat se rijetko pružaju jer kod nas meteorološki uvjeti nisu idealni za to. Najvažnija je dobra termika jer mi letimo na topli zrak, a što više dan odmiče, slabije je sunce i hladniji zrak, pa tako i slabija termika. U 18 sati sam bio u Našicama i bilo je “na knap”! – rekao je Habek, dodavši da se za duge letove mora poklopiti više uvjeta i da treba znati prepoznati trenutak. Čak i kad su dobri uvjeti, dug let uvijek može biti nepredvidiv.

Damirovih 173 km iz 2011. godine dugo su bili hrvatski rekord, koji je nadmašen tek 2019., kada su Antun Lovrec i Damir Habek, obojica iz Kluba LET, preletjeli 186 i 178 kilometara od Ivančice do Slavonskog Broda. Prije toga također je Habek držao rekord od 117 kilometara, a onda i od 150 kilometara.

Teško je predvidjeti koliko će novi rekord od 209,6 km ostati neporažen, no prvi prelet duži od 200 kilometara dugo će ostati u sjećanju svih poklonika padobranskog jedrenja.

Komentari

Komentara