Povežite se s nama

Život i društvo

Iduće nedjelje, 15. kolovoza, diljem Varaždinske biskupije slavi se svetkovina Velike Gospe

Objavljeno:

- dana

Iduće nedjelje, 15. kolovoza, diljem Varaždinske biskupije slavi se svetkovina Velike Gospe.

Majka svih crkava Varaždinske biskupije – Varaždinska katedrala – posvećena je upravo Velikoj Gospi. Euharistijska slavlja u nedjelju, 15. kolovoza, bit će u 7.30, 9 i 11 sati, a večernju svetu misu u 19 sati predslavit će mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru.

Mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, tog će dana predsjedati euharistijskim slavljem, s početkom u 11 sati, u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Seonici u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, župi svoga rođenja i krštenja.

Mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj svečanu euharistiju predslavit će u marijanskom prošteništu u Molvama s početkom u 11 sati. Za ovu veliku proslavu u Molvama će se pripremati trodnevnicom od četvrtka 12. do subote 14. kolovoza, a posljednjeg dana trodnevnice slavit će se i 80. obljetnica mučeništava sv. Maksimilijana M. Kolbea.

Trodnevnicom će se za svetkovinu Uznesenja Marijina na Nebo pripremati i u Svetoj Mariji u Međimurju. Mons. Antun Sente ml. i vlč. Tihomir Kosec predvodit će trodnevnice, mons. Josip Mrzljak predslavit će večernju misu uočnicu, 14. kolovoza, a na samu “Veljku Mešu” misu će predslaviti vlč. Marko Domiter u 7 te vlč. Leonardo Šardi u 9 sati.

Središnje euharistijsko slavlje, pak, u 11 sati predslavit će  doc. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.

U varaždinskoj Župi uznesenja blažene djevice Marije na Nebo u Biškupcu također će biti osobito svečano, a središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavit će vlč. Ivica Cujzek. Ovu svetu misu izravno će prenositi i VTV televizija.

Toga dana mise će još biti u 7, 9 i 18 sati, a za proslavu će se također pripremati trodnevnicom.

Župe posvećene Uznesenju Marijinu u Varaždinskoj biskupiji su još one u Bednji, Belici, Budrovcu i Đelekovcu.

U Bednji će svete mise biti u 9 sati, predslavi domaći župnik Neven Blažon te u 11 sati koju predslavi biskupov tajnik vlč. Marko Domiter.

Na Belici će prvu svetu misu u 8 sati predstaviti vlč. Karlo Kruljac, upravitelj župe Belica, u 10.15 sati bit će zajednička pobožnost krunice i prilika za svetu ispovijed, a u 11 sati misu će predslaviti preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler i povjerenik za kulturnu baštinu.

U Budrovcu će na Veliku Gospu svetu misu u 8 sati predslaviti upravitelj Župe, vlč. Ivica Gladoić, a u 11 sati dekan Đurđevačkog dekanata preč. Krunoslav Kefelja.

U Đelekovcu će svečana euharistija biti također u 11 sati, a predslavit će ju vlč. Silvio Košćak, upravitelj Župe. U prošteništu Majke Božje Močilske također će se svečano proslaviti svetkovina Uznesenja Blažene djevice Marije na Nebo.

Središnje misno slavlje u 11 sati predslavit će preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije. Ovoj svetoj misi prethodi zavjetna procesija koja kreće od kapele sv. Jožefa na Varaždinskoj cesti u 10 sati. Toga dana, slavit će se još i sveta misa u 8 i 18 sati.

I u Močilama će samoj proslavi Velike Gospe prethoditi trodnevna duhovna priprava, a u čast 45. obljetnici svećeničke službe mons. Leonarda Markača, župnika, u petak 14. kolovoza, bit će i koncert klasične glazbe župnih glazbenika prof. Josipa Pankarića i Ivona Fabijanca.

Velika Gospa obilježit će se i u Močilama.

Život i društvo

Počinje sanacija klizišta na cesti Madžarevo – Topličica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Novog Marofa izvode se brojni radovi na komunalnoj infrastrukturi, a jedan od njih je i sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti Madžarevo – Topličica.

Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač potpisao je ugovor o izvođenju radova na sanaciji klizišta na nerazvrstanoj cesti br. NC 1-076 Madžarevo – Topličica s predstavnikom izvođača koji je u postupku jednostavne nabave izabran kao najpovoljniji, direktorom tvrtke NIGRAD d.o.o. iz Varaždina Slobodanom Dimitrijevićem.

Vrijednost radova je 500.546,50 kuna s PDV-om, a vremensko razdoblje izvođenja radova je dva mjeseca.

Sanaciju klizišta u nerazvrstanoj cesti NC 1-076 u naselju Topličica Hrvatske vode sufinanciraju sa 60 posto, a Grad Novi Marof s preostalih 40 posto iznosa.

– Iako ovo nisu višemilijunski iznosi i veliki radovi, a i takvih je bilo i planira se na području Grada Novog Marofa, svaka kuna koju uložimo u radove na unapređenju infrastrukture je važna. Ovo nije veliko klizište, ali je na našoj nerazvrstanoj cesti i to ćemo sada riješiti. Zahvaljujem Hrvatskim vodama jer nas veseli svaka kuna koja za projekte na području Grada Novog Marofa dolazi iz drugih izvora – poručio je Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mladi iz ludbreškog kraja poveli prijatelje iz Mađarske u hodočasničku šetnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tridesetak mladih ljudi okupilo se jutros ispred ludbreške Župne crkve Presvetog Trojstva, a pridružili su im se kapelan, časne sestre i hodočasnici iz susjedne Mađarske.

Nakon kratkog druženja i upoznavanja krenuli su u 18 kilometara dugu šetnju ludbreškim brežuljkastim krajem.

U Ludbregu se, naime, održava prvo hodočašće mladih novom i zanimljivom rutom. Dio je to projekta Via Saint Martin kojem je cilj promicati i razvijati transnacionalne hodočasničke rute povezane s održivim i kulturnim turizmom.

Planirani završetak hodočašća je u 15 sati na Svetištu gdje će se održati zanimljivi kviz.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje