Dječji vrtić Kotoriba ispisao je 12-ero djece pripadnika romske nacionalne manjine, rekao je u srijedu zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi na konferenciji za medije.

Djeca su ispisana jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije na vrijeme platilo dio troškova predškolskog odgoja koji umjesto roditelja sufinancira od 2009. godine, dok se preostali iznos pokriva iz lokalnih proračuna.

Upravno vijeće Dječjeg vrtića Kotoriba je 5. studenoga donijelo Odluku o ispisu u kojoj stoji da se dijete automatizmom ispisuje ako roditelj ne podmiri svoje obveze dva uzastopna mjeseca, pri čemu je zadnji rok za podmirenje dugovanja bio 9. studenoga.

Kajtazi je napomenuo da će čak i kratkotrajno isključivanje romske djece iz vrtića kao mjera integracije imati dugoročne negativne posljedice, javlja Index.hr.

Dodaje da mu je Ministarstvo, koje tijekom pedagoške godine dvaput uplaćuje sredstva na zahtjev vrtića, odgovorilo da oni uredno podmiruju svoje obveze te da se zahtjev iz rujna obrađuje pa će iznos od 28.800 kuna uskoro biti plaćen.

Na račun DV-a Kotoriba od 2015. godine je uplaćeno gotovo 113.000 kuna.

Pokušavajući kontaktirati Općinu Kotoriba, iz Kajtazijevog je ureda rečeno da su iz Općine „prebacivali lopticu na Vrtić, čija je ravnateljica na bolovanju“.

– Imamo ovjerenu izjavu ravnateljice da roditelje neće teretiti za roditeljski dio koji pokriva Ministarstvo, a s druge strane imamo odluku o ispisu djece. Hoće li nakon svega netko odgovarati? – pitao je Kajtazi.

Komentari

Komentara