Povežite se s nama

Život i društvo

Izmjene Prostornog plana Općine V. Bukovec – građevinska područja naselja povećavaju se za 12 %

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Općine Veliki Bukovec u četvrtak je, 26. studenog, održano javno izlaganje prijedloga 3. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenje Općine koje se rade s ciljem usklađenja s posebnim propisima i aktima Varaždinske županije te Općine Veliki Bukovec, važnih za razvoj i uređenje prostora općine.

Izmjene i dopune odnose se na problematiku iz sektora prometa, infrastrukturnih sustava, vodnog gospodarstva, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša, prirode i kulturnih dobara, sustava civilne zaštite, razvoja civilnog društva i drugih relevantnih područja.

– Važećim Prostornim planom nisu bila evidentirana ni planirana izdvojena građevinska područja izvan naselja, a ovom izmjenom predviđa se nekoliko zona. Također, radi bolje diferencijacije prostora u naseljima utvrđen je unutar građevinskih područja naselja veći broj funkcionalnih zona – pojasnio je načelnik Općine Franjo Vrbanić.

Rekao je kako se građevinska područja naselja povećavaju u odnosu na dosadašnji Plan za oko 12 %, pri čemu se najveći dio odnosi na planirane gospodarske zone u naseljima Veliki Bukovec i Kapela Podravska, i to za ciljane proizvodne tvrtke koje već djeluju na tom području.

– Radi osiguranja površina za nogometno igralište na novoj lokaciji u Velikom Bukovcu značajnije su se povećale i površine namijenjene sportu i rekreaciji. Zajedno s javnim i zaštitnim zelenim površinama njihova ukupna površina je u odnosu na važeći plan povećana za oko 70,9 % – istaknuo je načelnik.

Spomenuo je i izdvojenu gospodarsku zonu ugostiteljsko turističke namjene „Čuklin“, koja se utvrđuje kao nastavak razvoja već izgrađene površine zemljišta OPG-a. Naime, kako se područje oblikovno i sadržajno transformiralo na način da u okviru zemljišta OPG-a danas prevladavaju ugostiteljski i turistički sadržaji, planira se i daljnji razvoj turizma u smislu izgradnje smještajnih turističkih kapaciteta.

– Izmjenama i dopunama usklađuje se i status istražnih i eksploatacijskih polja ugljikovodika, geotermalne vode i mineralnih sirovina prema evidenciji nadležnih javnopravnih tijela i sukladno podacima i zaključcima Rudarsko-geološke studije Varaždinske županije. Također, prostorni se plan usklađuje s propisima zaštite prirode i ekološke mreže – završio je načelnik.

Nadalje, grafičke dijelove Prostornog plana potrebno je uskladiti s važećim kartografskim koordinatnim sustavom Državne geodetske uprave te s Uredbom o informacijskom sustavu prostornog uređenja.

Izmjene i dopune odnose se na korekciju granica Općine prema podacima Državne geodetske uprave te korekciju granica građevinskog područja radi usklađenja s katastrom, evidencije stanja izgrađenosti i prema zahtjevima građana, građanskih udruga i poduzetnika s općinskog područja.

Također, značajnije je diferenciranje funkcionalnih zona u naseljima, a usklađuju se i stanja izvedenosti infrastrukturnih sustava s postojećim stanjem te planiranim i projektiranim zahvatima, sukladno podacima nadležnih tijela na ukupnom općinskom području.

Javni uvid u prijedlog 3. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Veliki Bukovec traje do 7. prosinca, a može se izvršiti u prostorijama Općine, svakog radnog dana u uredovno radno vrijeme, te na web stranicama Općine (www.velikibukovec.hr), kao i na stranicama izrađivača plana (www.urbia.hr).

– Sve primjedbe obavezno se predaju pisanim putem na adresu općine – poručio je na kraju načelnik Vrbanić.

Život i društvo

Preminula je glumica Smiljka Bencet Jagarić, mogima poznata kao Regica iz Gruntovčana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Glumica Smiljka Bencet Jagarić preminula je u 89. godini.

Završila je u zagrebačkoj bolnici Rebro na hitnoj jer joj je pozlilo. Iznenada joj se pogoršalo, rekao nam je Nino Matijašec, nećak Smiljke Bencet, piše 24sata.hr.

Da nas je napustila omiljena Regica iz Gruntovčana potvrdili su i iz HDDU-a.

U karijeri je odigrala 131 ulogu u više od 3000 predstava. U kazalištu je poznata po ulogama Ann Boleyn, Cesarčeve Tonke i Petronile Brezovačkog, a od televizijskih uloga najpoznatije su one u Gruntovčanima i Mejašima, koja su joj obilježile karijeru. Do uloge Regice došla je igrom slučaja. Trebala ju je igrati Nela Eržišnik, no ona se razboljela i njezini prijatelji Šermentovi sjetili su se Smiljke Bencet-Jagarić. Nazvali su je u 23 sata i na suprugov nagovor, prihvatila je ulogu.

Posjetimo Smiljka Bencet – Jagarić, poznatija kao Regica iz Gruntovčana 8. rujna 2021. godine dobila je svoju ploču u varaždinskoj „Walk of Fame“ u Uskoj ulici.

>> FOTO Smiljka Bencet – Jagarić, popularna Regica dobila svoju ploču u Uskoj ulici

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci Tia i Edo predstavili roman „Tajanstvena piramida“ o avanturama maca Šapice i Cmicka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Većina vlasnika će se složiti da su upravo mačke te koje upravljaju svijetom. Ili barem životima svojih vlasnika. Ali u ovom slučaju riječ je o dvije sasvim posebne mačke, jer Šapica i Cmicko rješavaju misterije, pronalaze puteve kroz piramidu i sve zločeste likove pretvaraju u dobre.

Naime, Šapica i Cmicko glavni su likovi romana pod nazivom „Tajanstvena piramida“ dvoje mladih autora, dvanaestogodišnjih Tie Balažinec i Ede Mezge, učenika 6. razreda II. osnovne škole Varaždin. O dogodovštinama svojih likova, ali i samoj ideji o pisanju romana, pričali su osnovnoškolcima na promociji romana održanoj na Odjelu za djecu Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin.

I Tia i Edo imaju svoje mace, a upravo iz razgovora o njihovim svakodnevnim dogodovštinama rodila se ideja o pisanju romana. Sve je započelo još u 3. razredu.

– Uz naše stvarne mace koje su glavni likovi, počeli smo izmišljati ostale likove. Svaki je po nečemu poseban i ima tajanstvene moći. A kako i Edo i ja jako volimo povijest, cijela radnje smještena je u jednu piramidu. Naravno, to je i logično mjesto jer su u doba starog Egipta i piramida, upravo mačke imale poseban status – priča na Tia.

I dok je Tia bila uglavnom zadužena za pisanje, Edo je osmišljavao likove te je autor ilustracija.

– Roman je nastajao gotovo tri godine. U knjizi je puno zapleta, cijela radnja je jako dinamična, a na kraju priče svi zločesti likovi postaju dobri. Većina likova nastala je kao plod moje mašte. Pomogli su mi filmovi koje gledam, kao i povijesne priče koje volim čitati – otkriva nam Edo.

Roditelji ovih dvoje mladih autora znali su da Tia i Edo pišu priču, ali nije im niti na kraj pameti bilo da je riječ o pravom pravcatom romanu.

– Znali smo da razmjenjuju ideje, osmišljavaju likove i radnju. No, kada su nam jednog dana pokazali što su napisali, ostali smo itekako iznenađeni jer se pred nama našao pravi roman. Nakon što su napravili ilustracije, pomogli smo im u onom tehničkom dijelu, da materijal bude ukoričen i otisnut – ispričao je Edijev otac Igor Mezga.

A kako su se dvije mace provele u piramidi, koga su sve srele na svojoj pustolovini i kako u konačnici završava roman, možete otkriti čitajući knjigu „Tajanstvena piramida“ koja se može naći na dječjem odjelu varaždinske Knjižnice i čitaonice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje