Povežite se s nama

Međimurje

Joža Horvat otkrivao nove svjetove i pomicao granice mijenjajući ljudsku taštinu

joža horvat

Objavljeno:

- dana

U Mjesecu hrvatske knjige u Osnovnoj školi u Kotoribi, koja nosi njegovo ime, otkrivena je bista Jože Horvata, velikoga međimurskog romanopisca, dramatičara, publicista i svjetskog moreplovca, rođenoga Kotoripčanina.

U svom stvaralaštvu Joža Horvat je nesebično čitateljima otkrivao nove svjetove, promičući granice i mijenjajući ljudsku taštinu. Svojim radom, raznolikim književnim opusom, svjedočeći ljepotama prirode, oplemenio je i zadužio hrvatsko i međimursko kulturno stvaralaštvo.

Plovio i pisao

Oplovivši u dva navrata svijet, napisao je putopisnu prozu u stilu brodskog dnevnika “Besa”, kojom je zadobio pažnju i naklonost brojnih hrvatskih i svjetskih čitatelja. “Sedmi be”, “Ni san ni java”, “Abeceda ludih želja”, “Waitapu”, “Svjetionik”, “Ciguli Miguli”, “Molitva prije plovidbe” i “Svjedok prolaznosti” samo su neka od djela ovoga samozatajnog Međimurca.

Imao sam čast upoznati se s Jožom, ali i biti u društvu s njim, tako da mi je privilegij reći da smo bili prijatelji.”
Ljubomir Grgec, načelnik

– Svake godine oko 10. ožujka, povodom rođendana našeg velikana, imamo “Tjedan Jože Horvata” – istaknula je Snježana Matoš, ravnateljica OŠ Jože Horvata, na svečanosti na kojoj je bio i predsjednik Zavičajnoga kluba Međimurje u Zagrebu Danijel Režek.
– Veselje mi je i čast biti dio ovog današnjeg programa, ponovnog dolaska Jože Horvata u Kotoribu,u njegovo rodno mjesto – rekao je Režek.
Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec istaknuo je da je osobno poznavao međimurskog velikana.
– Imao sam čast upoznati se s Jožom, ali i biti u društvu s njim, tako da mi je privilegij reći da smo bili prijatelji. Zato mi je veoma drago što nam je Međimurska županija omogućila da dragog Jožu ponovno dovedemo u naš kraj – istaknuo je načelnik Grgec.

Hrvatski književnik Joža Horvat (1915. – 2012.) pisao je romane, pripovijetke, drame, filmske scenarije, novinske članke i radiodrame. Knjige su mu prevođene na ruski, poljski, češki, slovački, mađarski, bugarski, albanski, kineski i esperanto.

Bista je realizirana zahvaljujući suradnji Međimurske županije i Općine Kotoriba kao svojevrstan dar vjernim štovateljima spomenutog pisca i kao sjećanje na još jednu međimursku legendu.
Autor biste je čakovečki umjetnik Boris Leiner.
Učenici škole u Kotoribi recitirali su retrospektivu o životu Jože Horvata, otpjevali su međimurske pjesme legendarne Tete Lize i napravili scenski prikaz Horvatovog djela.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Potpisivanje ugovora o potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općinskoj vijećnici Općine Mala Subotica upriličeno je u ponedjeljak, 26. veljače, potpisivanje ugovora o financijskoj potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica, a temeljem Javnih poziva za financiranje javnih potreba Općine Mala Subotica u 2024. godini.

Javni pozivi bili su objavljen 8. studenog 2023. godine te su bili otvoreni do 8. prosinca 2023. godine, a udruge su mogle svoju prijavu podnijeti u prioritetnim područjima: odgoj, obrazovanje i tehnička kultura, socijalna skrb i zdravstvo, turizma i zaštita okoliša i prirode, zaštita potrošača, razvoj i demokratizacija društva, razvoj mjesne samouprave, kultura te ostala područja društvenih djelatnosti.

Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 31.150 eura za 30 odobrenih projekata.

Ugovore je sa predstavnicima udruga potpisao načelnik Valentino Škvorc, koji im je poručio da imaju značajnu ulogu u sredini jer okupljaju ljude i generalno su odgovorne za opće zadovoljstvo zajednice: “Javni pozivi provedeni su na transparentan način te je prijedloge aktivnosti i programa udruga ocijenilo povjerenstvo te predložilo iznose sufinanciranja. Želim Vam da ustrajete u svom radu i pozivam Vas da još aktivnije kreirate što više društvenog, kulturnog, sportskog ili obrazovnog sadržaja te se u što većem broju uključite u sadržaj koji kreira Općina Mala Subotica.”

Nastavite čitati

Međimurje

Veleposlanik Indije prisustvovao obilježavanju 163. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec 27. veljače u Palači turizma u Čakovcu sastao se s veleposlanikom Indije u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Rajem Kumarom Srivastavom, koji je u Međimurju prisustvovao programu posvećenom 163. obljetnici rođenja utemeljitelja biodinamike i antropozofa, doktora Rudolfa Steninera.

O ovoj prigodi, župan Posavec i veleposlanik Kumar Srivastava otvorili su teme koje se tiču mogućnosti suradnje Međimurja i Indije. Veleposlaniku je prezentiran gospodarski i turistički potencijal ovog kraja, te se razgovaralo o potencijalnim ulaganjima indijskih investitora u Međimurju na području proizvodnje sigurne hrane te farmacije: „Indija kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta ima nesaglediv potencijal kada je riječ o suradnji i investiranju, a s druge strane je Međimurje, razvijena europska regija koja teži upravo povezivanju u svojoj strategiji razvoja. Naš Centar dr. Rudolfa Steinera s Veleposlanstvom Indije u Republici Hrvatskoj već je razvio suradnju. Poveznice pronalaze i u temeljima ayurvede te njezinim dodirnim točakama s biodinamičkom proizvodnjom hrane po Steineru, koju godinama uspješno promovira naš Centar, čuvajući Steinerovo nasljeđe.“

Veleposlanik Raj Kumar Srivastava složio se da prostora za gospodarsku suradnju, osobito u svjetlu činjenice da i u Hrvatskoj raste broj indijski investitora. Iskazao je veliki interes za proširenje suradnje s Centrom dr. Rudolfa Steinera te nasljeđu tog europskog velikana antropozofije i biodinamike.

Veleposlanik Indije u nastavku posjeta, razgledao je i postav Eknomuzeja Međimurje malo, koji mu je prezentirao direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te se upoznao s daljnjim projektima Međimurske županije vezanima uz promoviranje baštine i obnovom objekata u Centru znanja, kao jednom od oglednih primjera revitalizacije u Hrvatskoj.

Potom je sudjelovao u centralnom dijelu programa u Centru dr. Rudolfa Steninera u Donjem Kraljevcu gdje je održao predavanje o Indiji kao kolijevci civilizacije. Svečanosti je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr.sc. Anita Perešin.

– Naša suradnja je s veleposlanikom je intenzivna i zato nam je drago što smo ga mogli ugostiti na našem programu. Proslavu 163. obljetnice Steinerova rođenja te 100 godina biodinamike izložbom svojih radova uveličali su nam i učenici Graditeljske škole Čakovec, iz smjera dizajna keramike, s kojima godinama njegujemo iznimnu suradnju – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje