Povežite se s nama

Međimurje

Joža Horvat otkrivao nove svjetove i pomicao granice mijenjajući ljudsku taštinu

joža horvat

Objavljeno:

- dana

U Mjesecu hrvatske knjige u Osnovnoj školi u Kotoribi, koja nosi njegovo ime, otkrivena je bista Jože Horvata, velikoga međimurskog romanopisca, dramatičara, publicista i svjetskog moreplovca, rođenoga Kotoripčanina.

U svom stvaralaštvu Joža Horvat je nesebično čitateljima otkrivao nove svjetove, promičući granice i mijenjajući ljudsku taštinu. Svojim radom, raznolikim književnim opusom, svjedočeći ljepotama prirode, oplemenio je i zadužio hrvatsko i međimursko kulturno stvaralaštvo.

Plovio i pisao

Oplovivši u dva navrata svijet, napisao je putopisnu prozu u stilu brodskog dnevnika “Besa”, kojom je zadobio pažnju i naklonost brojnih hrvatskih i svjetskih čitatelja. “Sedmi be”, “Ni san ni java”, “Abeceda ludih želja”, “Waitapu”, “Svjetionik”, “Ciguli Miguli”, “Molitva prije plovidbe” i “Svjedok prolaznosti” samo su neka od djela ovoga samozatajnog Međimurca.

Imao sam čast upoznati se s Jožom, ali i biti u društvu s njim, tako da mi je privilegij reći da smo bili prijatelji.”
Ljubomir Grgec, načelnik

– Svake godine oko 10. ožujka, povodom rođendana našeg velikana, imamo “Tjedan Jože Horvata” – istaknula je Snježana Matoš, ravnateljica OŠ Jože Horvata, na svečanosti na kojoj je bio i predsjednik Zavičajnoga kluba Međimurje u Zagrebu Danijel Režek.
– Veselje mi je i čast biti dio ovog današnjeg programa, ponovnog dolaska Jože Horvata u Kotoribu,u njegovo rodno mjesto – rekao je Režek.
Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec istaknuo je da je osobno poznavao međimurskog velikana.
– Imao sam čast upoznati se s Jožom, ali i biti u društvu s njim, tako da mi je privilegij reći da smo bili prijatelji. Zato mi je veoma drago što nam je Međimurska županija omogućila da dragog Jožu ponovno dovedemo u naš kraj – istaknuo je načelnik Grgec.

Hrvatski književnik Joža Horvat (1915. – 2012.) pisao je romane, pripovijetke, drame, filmske scenarije, novinske članke i radiodrame. Knjige su mu prevođene na ruski, poljski, češki, slovački, mađarski, bugarski, albanski, kineski i esperanto.

Bista je realizirana zahvaljujući suradnji Međimurske županije i Općine Kotoriba kao svojevrstan dar vjernim štovateljima spomenutog pisca i kao sjećanje na još jednu međimursku legendu.
Autor biste je čakovečki umjetnik Boris Leiner.
Učenici škole u Kotoribi recitirali su retrospektivu o životu Jože Horvata, otpjevali su međimurske pjesme legendarne Tete Lize i napravili scenski prikaz Horvatovog djela.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Desetljeće djelovanja Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije deset godina u Međimurskoj županiji nastala je jedinstvena priča iz područja rane intervencije u djetinjstvu. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID.

Jedini licencirani

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Prije pet godina usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini je Udruga postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Trenutno zapošljava 26 djelatnica koje putem svoga rehabilitacijskoga rada i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera tijekom deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima. Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad uz trening socijalnih vještina.

Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko.

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – rekla je Pucko.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom Agenti 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo, koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. Prije dviju godina organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Potpisan ugovor

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini, što je dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije, što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja deset godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

U prvih deset godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se više od 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je više od 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-a 19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo više od 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnoga centra za ranu intervenciju MURID vrijednoga 20 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Međimurje

Turistička zajednica Grada Preloga ima novu mrežnu stranicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je 2020. godina bila izazovna, Turistička zajednica Grada Preloga i Grad Prelog ulagali su u daljnji razvoj Preloga kao turističke destinacije te poboljšanje prepoznatljivosti toga grada na turističkoj karti Hrvatske.

Uz postavljanje Info punkta u središtu Preloga i uz suradnju tvrtke Smart Tourist razvijena je i internetska stranica www.tz-prelog.hr na kojoj su predstavljeni turistički aduti Grada Preloga.

Sadržaj stranice će se tjedno nadopunjavati, proširivati i mijenjati. Stranica je neiscrpno vrelo ideja i ponude Grada Preloga. Svi dionici u turizmu na području Grada Preloga pozvani su na suradnju s Turističkom zajednicom Grada Preloga u svrhu kreiranja sadržaja i proširivanja ponude.

Javite im se na [email protected] ili [email protected] ili na broj telefona 040/638-694.

Nastavite čitati