Povežite se s nama

Međimurje

Joža Horvat otkrivao nove svjetove i pomicao granice mijenjajući ljudsku taštinu

joža horvat

Objavljeno:

- dana

U Mjesecu hrvatske knjige u Osnovnoj školi u Kotoribi, koja nosi njegovo ime, otkrivena je bista Jože Horvata, velikoga međimurskog romanopisca, dramatičara, publicista i svjetskog moreplovca, rođenoga Kotoripčanina.

U svom stvaralaštvu Joža Horvat je nesebično čitateljima otkrivao nove svjetove, promičući granice i mijenjajući ljudsku taštinu. Svojim radom, raznolikim književnim opusom, svjedočeći ljepotama prirode, oplemenio je i zadužio hrvatsko i međimursko kulturno stvaralaštvo.

Plovio i pisao

Oplovivši u dva navrata svijet, napisao je putopisnu prozu u stilu brodskog dnevnika “Besa”, kojom je zadobio pažnju i naklonost brojnih hrvatskih i svjetskih čitatelja. “Sedmi be”, “Ni san ni java”, “Abeceda ludih želja”, “Waitapu”, “Svjetionik”, “Ciguli Miguli”, “Molitva prije plovidbe” i “Svjedok prolaznosti” samo su neka od djela ovoga samozatajnog Međimurca.

Imao sam čast upoznati se s Jožom, ali i biti u društvu s njim, tako da mi je privilegij reći da smo bili prijatelji.”
Ljubomir Grgec, načelnik

– Svake godine oko 10. ožujka, povodom rođendana našeg velikana, imamo “Tjedan Jože Horvata” – istaknula je Snježana Matoš, ravnateljica OŠ Jože Horvata, na svečanosti na kojoj je bio i predsjednik Zavičajnoga kluba Međimurje u Zagrebu Danijel Režek.
– Veselje mi je i čast biti dio ovog današnjeg programa, ponovnog dolaska Jože Horvata u Kotoribu,u njegovo rodno mjesto – rekao je Režek.
Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec istaknuo je da je osobno poznavao međimurskog velikana.
– Imao sam čast upoznati se s Jožom, ali i biti u društvu s njim, tako da mi je privilegij reći da smo bili prijatelji. Zato mi je veoma drago što nam je Međimurska županija omogućila da dragog Jožu ponovno dovedemo u naš kraj – istaknuo je načelnik Grgec.

Hrvatski književnik Joža Horvat (1915. – 2012.) pisao je romane, pripovijetke, drame, filmske scenarije, novinske članke i radiodrame. Knjige su mu prevođene na ruski, poljski, češki, slovački, mađarski, bugarski, albanski, kineski i esperanto.

Bista je realizirana zahvaljujući suradnji Međimurske županije i Općine Kotoriba kao svojevrstan dar vjernim štovateljima spomenutog pisca i kao sjećanje na još jednu međimursku legendu.
Autor biste je čakovečki umjetnik Boris Leiner.
Učenici škole u Kotoribi recitirali su retrospektivu o životu Jože Horvata, otpjevali su međimurske pjesme legendarne Tete Lize i napravili scenski prikaz Horvatovog djela.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje