Povežite se s nama

Međimurje

Joža Horvat otkrivao nove svjetove i pomicao granice mijenjajući ljudsku taštinu

joža horvat

Objavljeno:

- dana

U Mjesecu hrvatske knjige u Osnovnoj školi u Kotoribi, koja nosi njegovo ime, otkrivena je bista Jože Horvata, velikoga međimurskog romanopisca, dramatičara, publicista i svjetskog moreplovca, rođenoga Kotoripčanina.

U svom stvaralaštvu Joža Horvat je nesebično čitateljima otkrivao nove svjetove, promičući granice i mijenjajući ljudsku taštinu. Svojim radom, raznolikim književnim opusom, svjedočeći ljepotama prirode, oplemenio je i zadužio hrvatsko i međimursko kulturno stvaralaštvo.

Plovio i pisao

Oplovivši u dva navrata svijet, napisao je putopisnu prozu u stilu brodskog dnevnika “Besa”, kojom je zadobio pažnju i naklonost brojnih hrvatskih i svjetskih čitatelja. “Sedmi be”, “Ni san ni java”, “Abeceda ludih želja”, “Waitapu”, “Svjetionik”, “Ciguli Miguli”, “Molitva prije plovidbe” i “Svjedok prolaznosti” samo su neka od djela ovoga samozatajnog Međimurca.

Imao sam čast upoznati se s Jožom, ali i biti u društvu s njim, tako da mi je privilegij reći da smo bili prijatelji.”
Ljubomir Grgec, načelnik

– Svake godine oko 10. ožujka, povodom rođendana našeg velikana, imamo “Tjedan Jože Horvata” – istaknula je Snježana Matoš, ravnateljica OŠ Jože Horvata, na svečanosti na kojoj je bio i predsjednik Zavičajnoga kluba Međimurje u Zagrebu Danijel Režek.
– Veselje mi je i čast biti dio ovog današnjeg programa, ponovnog dolaska Jože Horvata u Kotoribu,u njegovo rodno mjesto – rekao je Režek.
Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec istaknuo je da je osobno poznavao međimurskog velikana.
– Imao sam čast upoznati se s Jožom, ali i biti u društvu s njim, tako da mi je privilegij reći da smo bili prijatelji. Zato mi je veoma drago što nam je Međimurska županija omogućila da dragog Jožu ponovno dovedemo u naš kraj – istaknuo je načelnik Grgec.

Hrvatski književnik Joža Horvat (1915. – 2012.) pisao je romane, pripovijetke, drame, filmske scenarije, novinske članke i radiodrame. Knjige su mu prevođene na ruski, poljski, češki, slovački, mađarski, bugarski, albanski, kineski i esperanto.

Bista je realizirana zahvaljujući suradnji Međimurske županije i Općine Kotoriba kao svojevrstan dar vjernim štovateljima spomenutog pisca i kao sjećanje na još jednu međimursku legendu.
Autor biste je čakovečki umjetnik Boris Leiner.
Učenici škole u Kotoribi recitirali su retrospektivu o životu Jože Horvata, otpjevali su međimurske pjesme legendarne Tete Lize i napravili scenski prikaz Horvatovog djela.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje