Povežite se s nama

U fokusu

Jubilarne nagrade pokušat će izboriti novim tužbama?

Objavljeno:

- dana

BURNA JESEN

Za razliku od svojih kolega iz većine drugih hrvatskih gradova, zaposlenici osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije umalo su ostali bez isplaćenih razlika za jubilarne nagrade.

Naime, Općinski sud u Varaždinu je tijekom ove godine mahom donosio presude u kojima se zahtjevi zaposlenika za isplatom razlika jubilarnih nagrada odbijani kao neosnovani. 

Varaždin iznimka

Ovakve presude ogorčile su prosvjetare, ali i predstavnike sindikata preko kojih su zaposlenici podizali tužbe. Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) pokrenuo je čak 530 sudskih postupaka vezanih uz isplatu jubilarnih nagrada, od toga 45 za članove s područja Varaždinske županije. 
Smatraju da je problem nastao zbog neujednačene sudske prakse.

 

Zbog odbijanja tužbenih zahtjeva zaposlenika u Varaždinu, pokrenut je postupak na Vrhovnom i Ustavnom sudu

– Neki sudovi su usvajali tužbene zahtjeve zaposlenika, primjerice Zagreb, Split, Osijek i Slavonski Brod, dok su ih drugi odbijali, primjerice Varaždin, Pula i Bjelovar. U svim postupcima u kojima su donesene pravomoćne presude kojima je odbijen tužbeni zahtjev, kao primjerice u Varaždinu, pokrenuli smo postupke pred Vrhovnim i Ustavnim sudom, no Vrhovni sud još nije zauzeo svoj stav – rekla je Sandra Kimovec, pravna savjetnica iz SHU-u.

Zahtjeve zaposlenika za isplatom razlike jubilarnih nagrada u Sindikatu smatraju potpuno opravdanim.
– Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama koji je vrijedio do 1. travnja 2014. osnovica za jubilarnu nagradu iznosi 1.800 kuna. Dodatkom I. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama koji je zaključen 12. prosinca 2012. dogovoreno je da će osnovica za isplatu jubilarnih nagrada u 2013. godini iznositi 500 kuna, a Dodatkom II. od prosinca 2013. također je dogovoreno da će osnovica biti 500 kuna. Iako SHU nije potpisnik Temeljnog kolektivnog ugovora niti potpisnik dodataka, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je počelo isplaćivati jubilarne nagrade po osnovici od 500 kuna, iako je u isto vrijeme bio na snazi granski Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama prema kojem su zaposlenici imali pravo na isplatu jubilarne nagrade po osnovici od 1.800 kuna. Kako se na zaposlenike uvijek primjenjuje povoljnije pravo, članovi SHU-a su počeli pokretati sudske postupke za isplatu razlike – objasnila je Kimovec.
S različitim presudama za istu stvar susreli su se i u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, koji je također za svoje članove pokrenuo tužbe na svim općinskim sudovima zbog jubilarnih nagrada.

 

“U slučaju da su na snazi dva propisa koji uređuju isto pravo, treba se primjenjivati onaj povoljniji za radnika”

– U mnogim drugim općinama i županijama sudovi presuđuju u korist naših članova po istovjetnim tužbama, ali ne i u Varaždinu. Zahtjevi su potpuno opravdani jer, prema Zakonu o radu, u slučaju da su na snazi dva propisa koji uređuju isto pravo, treba se primjenjivati propis koji je povoljniji za radnika. Iz tog razloga presude u Varaždinu ne mogu se okarakterizirati drukčije nego kao političke, a ne pravne – oštar je bio čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. koji je također potvrdio kako kako revizija od strane Vrhovnog suda, koju je sindikat podnio, još nije obavljena.

Novo zakidanje?

Ipak, dio prosvjetara dobit će isplaćene razlike. Naime, Vlada je početkom lipnja ove godine donijela Odluku o isplati razlike jubilarne nagrade za 2014. i 2015. godinu službenicima i namještenicima u javnim službama.

– Tim dokumentom zaposlenima u javnim i državnim službama osigurava se pravo na razliku jubilarne nagrade između iznosa određenih od osnovice 500 kuna i visine jubilarne nagrade određene od osnovice 1.800 kuna – objasnila je Izabela Kin, pravna savjetnica SHU-a. No, dio je ponovno ostao zakinut.

– Zaposlenici koji su ostvarili pravo na jubilarnu nagradu u 2013. nisu obuhvaćeni ovom odlukom, što je diskriminatorno prema mišljenju SHU-a. Stoga od rujna krećemo s pokretanjem oko 3.000 novih tužbi za sve članove SHU-a koji su pravo na jubilarnu nagradu ostvarili u 2013. godini- najavila je Kin. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje