Povežite se s nama

Život i društvo

Kako dugoročno smanjiti rizik od loših ishoda COVID-a 19?

korona, koronavirus, covid, ilustracija

Objavljeno:

- dana

Kako ulazimo u treću godinu života u pandemiji, svima postaje jasno da ćemo se morati naučiti nositi s njom na duge staze.

Dolaskom novih varijanti virusa SARS-CoV-2 imunost stečena cijepljenjem i preboljenjem prethodne varijante postaje djelomično upitna.

Prvo i najvažnije u ovom trenutku što svatko može učiniti da smanji rizik od loših ishoda COVID-a-19 je da se potpuno cijepi i primi booster-dozu, ako je indicirana, pravovremeno, uz poštovanje ostalih epidemioloških mjera.

Iako se loš ishod potpuno nepredvidivo i rjeđe može dogoditi i kod mlađih, zdravih osoba, velik broj istraživanja ukazuje na cijeli popis stanja i bolesti u podlozi (tzv. underlying diseases) koje mogu značajno doprinijeti lošem ishodu COVID-a-19. Skrećem fokus na neka stanja i bolesti iz tog popisa na koje se može utjecati promjenom životnog stila i navika te time dodatno i dugoročno smanjiti rizike od loših ishoda.

To su, prije svega, debljina, odnosno pretilost s BMI >30, šećerna bolest, koronarna bolest srca, visoki tlak, depresija, pušenje i s njim povezane plućne bolesti te stanja koja kompromitiraju naš imunitet.

Na početku nove kalendarske godine uvođenjem nekoliko jednostavnih navika možemo utjecati na sva ta stanja, a predlažem da ih se pokuša barem na ograničeno razdoblje od tri tjedna i potom revidirati učinak na zdravlje, što će pojačati motivaciju za ustrajanje i utrti put dobrim navikama: pokušati maksimalno izbaciti rafinirani šećer, a žudnju za slatkim nadomjestiti kombinacijom oraščića i suhog voća te svježeg voća.

Konzumacija rafiniranih šećera zbog naglih oscilacija u glikemijskom indeksu ima učinak i na raspoloženje i energiju tijekom dana. Treba jesti čim više za stolom, svjesno, a ne usputno za računalom ili pred TV-om, a nakon obroka prošetati ili biti aktivan u kućanskim poslovima.

Najmanje tri puta tjedno, a poželjno svakodnevno, valja provesti pola sata aerobne tjelovježbe, što može biti i samo brzo hodanje. Donesite odluku o prestanku pušenja i potražite pomoć u realizaciji – prijavite se za grupnu ili individualnu podršku u Odjelu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo na broj telefona 320-969.

Planirajte svoje obroke kroz tjedan tako da smanjite konzumaciju mesa na tri dana u tjednu, osobito crvenog mesa, a uključite u svoju prehranu više ribe i biljnih proteina (variva od mahunarki kao što su grah, leća, slanutak, grašak i slične) te integralne žitarice.

Povećajte unos povrća i voća tako da unosite dnevno dvije i pol čaše svježega ili kuhanog povrća i barem tri-četiri komada voća, kombinirajući različite boje (vitamine). Hranu ne dosoljavajte kod stola.

Za pomoć oko planiranja jelovnika i uvođenja promjena u prehrani sukladno zdravstvenom stanju nazovite Savjetovalište za prehranu na besplatni telefon ZZJZ 0800-200-163, također i za kontinuirano 24-satno mjerenje tlaka, radi pouzdanog uvida u vrijednosti tlaka kroz dan.

Smanjite stres kroz fizičku aktivnost, bolju organizaciju vremena, više druženja na otvorenom, kao i kroz traženje psihološke podrške – stres je percipirana opasnost koja najčešće nije realna – naši psihoterapeuti vam mogu pomoći da promijenite način razmišljanja i percepciju.

Spavajte 7-8 sati jer će to utjecati na apetit, raspoloženje i imunitet te smanjiti žudnju za nezdravim namirnicama. Boravite čim više na suncu radi vitamina D ili, tijekom zimskih mjeseci, uzimajte nadomjeske.

Piše: Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje