Povežite se s nama

Život i društvo

Kako dugoročno smanjiti rizik od loših ishoda COVID-a 19?

korona, koronavirus, covid, ilustracija

Objavljeno:

- dana

Kako ulazimo u treću godinu života u pandemiji, svima postaje jasno da ćemo se morati naučiti nositi s njom na duge staze.

Dolaskom novih varijanti virusa SARS-CoV-2 imunost stečena cijepljenjem i preboljenjem prethodne varijante postaje djelomično upitna.

Prvo i najvažnije u ovom trenutku što svatko može učiniti da smanji rizik od loših ishoda COVID-a-19 je da se potpuno cijepi i primi booster-dozu, ako je indicirana, pravovremeno, uz poštovanje ostalih epidemioloških mjera.

Iako se loš ishod potpuno nepredvidivo i rjeđe može dogoditi i kod mlađih, zdravih osoba, velik broj istraživanja ukazuje na cijeli popis stanja i bolesti u podlozi (tzv. underlying diseases) koje mogu značajno doprinijeti lošem ishodu COVID-a-19. Skrećem fokus na neka stanja i bolesti iz tog popisa na koje se može utjecati promjenom životnog stila i navika te time dodatno i dugoročno smanjiti rizike od loših ishoda.

To su, prije svega, debljina, odnosno pretilost s BMI >30, šećerna bolest, koronarna bolest srca, visoki tlak, depresija, pušenje i s njim povezane plućne bolesti te stanja koja kompromitiraju naš imunitet.

Na početku nove kalendarske godine uvođenjem nekoliko jednostavnih navika možemo utjecati na sva ta stanja, a predlažem da ih se pokuša barem na ograničeno razdoblje od tri tjedna i potom revidirati učinak na zdravlje, što će pojačati motivaciju za ustrajanje i utrti put dobrim navikama: pokušati maksimalno izbaciti rafinirani šećer, a žudnju za slatkim nadomjestiti kombinacijom oraščića i suhog voća te svježeg voća.

Konzumacija rafiniranih šećera zbog naglih oscilacija u glikemijskom indeksu ima učinak i na raspoloženje i energiju tijekom dana. Treba jesti čim više za stolom, svjesno, a ne usputno za računalom ili pred TV-om, a nakon obroka prošetati ili biti aktivan u kućanskim poslovima.

Najmanje tri puta tjedno, a poželjno svakodnevno, valja provesti pola sata aerobne tjelovježbe, što može biti i samo brzo hodanje. Donesite odluku o prestanku pušenja i potražite pomoć u realizaciji – prijavite se za grupnu ili individualnu podršku u Odjelu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo na broj telefona 320-969.

Planirajte svoje obroke kroz tjedan tako da smanjite konzumaciju mesa na tri dana u tjednu, osobito crvenog mesa, a uključite u svoju prehranu više ribe i biljnih proteina (variva od mahunarki kao što su grah, leća, slanutak, grašak i slične) te integralne žitarice.

Povećajte unos povrća i voća tako da unosite dnevno dvije i pol čaše svježega ili kuhanog povrća i barem tri-četiri komada voća, kombinirajući različite boje (vitamine). Hranu ne dosoljavajte kod stola.

Za pomoć oko planiranja jelovnika i uvođenja promjena u prehrani sukladno zdravstvenom stanju nazovite Savjetovalište za prehranu na besplatni telefon ZZJZ 0800-200-163, također i za kontinuirano 24-satno mjerenje tlaka, radi pouzdanog uvida u vrijednosti tlaka kroz dan.

Smanjite stres kroz fizičku aktivnost, bolju organizaciju vremena, više druženja na otvorenom, kao i kroz traženje psihološke podrške – stres je percipirana opasnost koja najčešće nije realna – naši psihoterapeuti vam mogu pomoći da promijenite način razmišljanja i percepciju.

Spavajte 7-8 sati jer će to utjecati na apetit, raspoloženje i imunitet te smanjiti žudnju za nezdravim namirnicama. Boravite čim više na suncu radi vitamina D ili, tijekom zimskih mjeseci, uzimajte nadomjeske.

Piše: Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje