Povežite se s nama

Život i društvo

Kako dugoročno smanjiti rizik od loših ishoda COVID-a 19?

korona, koronavirus, covid, ilustracija

Objavljeno:

- dana

Kako ulazimo u treću godinu života u pandemiji, svima postaje jasno da ćemo se morati naučiti nositi s njom na duge staze.

Dolaskom novih varijanti virusa SARS-CoV-2 imunost stečena cijepljenjem i preboljenjem prethodne varijante postaje djelomično upitna.

Prvo i najvažnije u ovom trenutku što svatko može učiniti da smanji rizik od loših ishoda COVID-a-19 je da se potpuno cijepi i primi booster-dozu, ako je indicirana, pravovremeno, uz poštovanje ostalih epidemioloških mjera.

Iako se loš ishod potpuno nepredvidivo i rjeđe može dogoditi i kod mlađih, zdravih osoba, velik broj istraživanja ukazuje na cijeli popis stanja i bolesti u podlozi (tzv. underlying diseases) koje mogu značajno doprinijeti lošem ishodu COVID-a-19. Skrećem fokus na neka stanja i bolesti iz tog popisa na koje se može utjecati promjenom životnog stila i navika te time dodatno i dugoročno smanjiti rizike od loših ishoda.

To su, prije svega, debljina, odnosno pretilost s BMI >30, šećerna bolest, koronarna bolest srca, visoki tlak, depresija, pušenje i s njim povezane plućne bolesti te stanja koja kompromitiraju naš imunitet.

Na početku nove kalendarske godine uvođenjem nekoliko jednostavnih navika možemo utjecati na sva ta stanja, a predlažem da ih se pokuša barem na ograničeno razdoblje od tri tjedna i potom revidirati učinak na zdravlje, što će pojačati motivaciju za ustrajanje i utrti put dobrim navikama: pokušati maksimalno izbaciti rafinirani šećer, a žudnju za slatkim nadomjestiti kombinacijom oraščića i suhog voća te svježeg voća.

Konzumacija rafiniranih šećera zbog naglih oscilacija u glikemijskom indeksu ima učinak i na raspoloženje i energiju tijekom dana. Treba jesti čim više za stolom, svjesno, a ne usputno za računalom ili pred TV-om, a nakon obroka prošetati ili biti aktivan u kućanskim poslovima.

Najmanje tri puta tjedno, a poželjno svakodnevno, valja provesti pola sata aerobne tjelovježbe, što može biti i samo brzo hodanje. Donesite odluku o prestanku pušenja i potražite pomoć u realizaciji – prijavite se za grupnu ili individualnu podršku u Odjelu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo na broj telefona 320-969.

Planirajte svoje obroke kroz tjedan tako da smanjite konzumaciju mesa na tri dana u tjednu, osobito crvenog mesa, a uključite u svoju prehranu više ribe i biljnih proteina (variva od mahunarki kao što su grah, leća, slanutak, grašak i slične) te integralne žitarice.

Povećajte unos povrća i voća tako da unosite dnevno dvije i pol čaše svježega ili kuhanog povrća i barem tri-četiri komada voća, kombinirajući različite boje (vitamine). Hranu ne dosoljavajte kod stola.

Za pomoć oko planiranja jelovnika i uvođenja promjena u prehrani sukladno zdravstvenom stanju nazovite Savjetovalište za prehranu na besplatni telefon ZZJZ 0800-200-163, također i za kontinuirano 24-satno mjerenje tlaka, radi pouzdanog uvida u vrijednosti tlaka kroz dan.

Smanjite stres kroz fizičku aktivnost, bolju organizaciju vremena, više druženja na otvorenom, kao i kroz traženje psihološke podrške – stres je percipirana opasnost koja najčešće nije realna – naši psihoterapeuti vam mogu pomoći da promijenite način razmišljanja i percepciju.

Spavajte 7-8 sati jer će to utjecati na apetit, raspoloženje i imunitet te smanjiti žudnju za nezdravim namirnicama. Boravite čim više na suncu radi vitamina D ili, tijekom zimskih mjeseci, uzimajte nadomjeske.

Piše: Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva

Život i društvo

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili školu plivanja koju je sufinancirala Općina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili su od 3. do 10. lipnja obuku plivanja koja se već tradicionalno organizira svake godine.

Veselu školu plivanja rado je pohađalo svih 67 učenika, iako su došli s različitim predznanjima.

U tome im se pridružila i Općina Petrijanec koja je njihovu školu plivanja sufinancirala u iznosu od 2245 eura.

Diplome učenicima podijelili su ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt jer znanje plivanja je od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca, a pogotovo djecu. Cilj je ovaj program škole plivanja provoditi i sljedećih godina za sve učenike koji će pohađati treći razred. Dani u školi plivanja djeci brzo prolaze. Djeca su zadovoljna i puna pitanja i drago mi je da sam i ove godine mogao podijeliti diplome zadovoljnim učenicima. Kad se jednom propliva stečeno znanje se dodatno usavršava. Program ljetne škole plivanja postao je tradicionalan i veoma cijenjen kod djece, ali i njihovih roditelja kojima smo maksimalno olakšali ovim sufinanciranjem – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim usvajanja plivačkih vještina mali polaznici su se i odlično zabavili, proveli ugodno vrijeme na bazenima jer se plivati uči kroz igru, a posljednji dan za sve je njih bio svečan s obzirom da su im podijeljene zaslužene diplome.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ljubitelji starina došli na svoje. Pogledajte kako je bilo na Sajmu antikviteta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas se u Varaždinu održava Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta. Tako je Ulica Augusta Šenoe bila puna izlagača, a tamo se moglo naći svega, od starog namještaja, posuđa, raznih ukrasa i brojnih drugih zanimljivih predmeta.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj razgledao je sajam u pratnji direktorice tržnice Željke Vincek Strugar.

– Plac subotom je obavezno mjesto za svakog Varaždinca. Ja sam već jutros obavio kupovinu, a sada ću razgledati sajam antikviteta. To nije samo sajam s tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije , Austrije Mađarske .. . već je ovdje i par humanitarnih akcija. Na primjer, imamo plac-činke, koje se rade od autohtonih sastojaka s varaždinske tržnice – rekao je gradonačelnik pobrojavši i druge brojne manifestacije koje se u subotu odvijaju u Varaždinu i demantirao one koji govore da se u Varaždinu ništa ne događa.

Direktorica tržnice Željka Vincek Strugar navela je da je ovo drugi sajam antikviteta.

– Odaziv je zaista velik, imamo tridesetak izlagača. Kako sajam ne bi bio samo izložbeno-prodajnog karaktera upotpunili smo ga i gastronomskom ponudom. Organizirali smo iza djecu i radionicu oslikavanja škrinjica, posjetit će nas i dame u povijesnim haljinama. Svaka naša organizacija ima i humanitarni karakter. Danas se prodaju palačinke a sav prihod je namijenjen Društvu osoba s invaliditetom Varaždin – rekla je direktorica.

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje kulturne baštine i tradicije naših varaždinskih krajeva, naveli su organizatori zadovoljni velikim interesom građana i posjetitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje