Povežite se s nama

Život i društvo

Komarci su potencijalni prijenosnici zaraznih bolesti

Objavljeno:

- dana

Većina ljudi problem komaraca prvenstveno gleda kroz njihovu ulogu napasnika (molestanta), no važno je istaknuti da su komarci i potencijalni prijenosnici zaraznih bolesti. Od bolesti posebno se ističe bolest Zapadnog Nila.

Tropsko i suptropsko područje je prirodno stanište invazivnih vrsta komaraca, ali kao posljedica globalizacije i klimatskih promjena došlo je do rasprostranjivanja vrsta komaraca koje nisu uobičajene za naše krajeve. Najinvazivniji, azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus) je široko rasprostranjen i, prema rezultatima monitoringa koji su tijekom 2016. proveli Hrvatski zavod za javno zdravstvo i županijski zavodi za javno zdravstvo, nalazi se na području cijele Republike Hrvatske. Njegovim se dolaskom javlja i rizik pojavljivanja određenih bolesti s kojima se donedavno u Hrvatskoj nismo susretali. Odlikuje se biološkom prilagodljivošću uz izvanrednu agresivnost prema novim prostorima i sposobnost preživljavanja zime.

Ukloniti vodu

Uloga svakoga pojedinoga građanina u provođenju mjera za smanjenje uvjeta za razvoj komaraca je iznimno značajna, jer svojim savjesnim, odgovornim ponašanjem i aktivnim uključivanjem sudjeluje u sprečavanju širenja invazivnih vrsta komaraca. Komarcima je za razmnožavanje potrebna voda. Ličinke se razvijaju iz jaja koje odrasle jedinke polažu u vodu.

Sami možete poduzeti mjere u svojim vrtovima, na terasama i balkonima za smanjenje broja komaraca. Preporučuje se da se s otvorenih prostora uklone nepotrebni predmeti u kojima se može nakupljati voda (stare automobilske gume, kante, kade i drugi krupni otpad) oko okućnica, kao i redovito pražnjenje vode (npr. iz dječjih bazena, podložaka za cvijeće i sl.), a ako to nije moguće, potrebno ih je pokriti poklopcima ili mrežicama koje će komarcima onemogućiti pristup vodi.

Kada liječniku?

Donosimo i tri koraka u osobnoj zaštiti od uboda komaraca. Zaštitite prozore i vrata mrežama, odnosno boravite u klimatiziranim prostorima. Također, preporuča se nošenje dugih hlača i rukava tijekom boravka u području s puno komaraca. Upotrebljavajte sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente. Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača.

I ubod komarca može biti opasan, pa u nekim slučajevima treba posjetiti liječnika. Ako se pojavi veliko ispupčenje, osip i temperatura, mudro je potražiti savjet liječnika jer se možda radi o pojačanoj alergijskoj reakciji. U vrlo rijetkim slučajevima treba potražiti liječnika odmah. To treba napraviti kada osobi otekne jezik ili usne ili kad ima teškoće s disanjem i kašalj.

Život i društvo

Varaždinski maturanti naučili više o policijskom pozivu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem informiranja maturanata s područja Varaždinske županije o raspisanom natječaju za zanimanje policajac te kako bi im približili policijski poziv, policijski službenici za prevenciju i policijski službenici za stručno usavršavanje Policijske uprave varaždinske, održali su informativna predavanja u završnim razredima srednjih škola.

Učenici su tom prilikom mogli saznali kako postati policajac i koje uvjete trebaju ispunjavati te kako se prijaviti na natječaj.

Isto tako, predstavljen im je policijski posao, vrste i način obavljanja policijskih poslova, koja su prava i obaveze, kao i prednosti i mane policijskog posla, mogućnosti napredovanja tijekom godina u službi te uspjesi policijskih službenika Policijske uprave varaždinske.

Maturanti su dobili sve potrebne informacije o upisu na Policijsku akademiju te su kroz druženje s policijskim službenicima, iskazali veliki interes za prijavu na natječaj za zanimanje policajac.

Podsjećamo, Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2021./2022. godini.

Ove se školske godine planira upis 550 polaznika koji će sa školovanjem započeti  20. rujna 2021. godine, a nakon završenog Programa, polaznici/polaznice će se primati u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova. Rok za podnošenje prijava je do 15. kolovoza 2021. godine.

Na natječaj se mogu javiti hrvatski državljani i državljanke koji imaju završenu trogodišnju i četverogodišnju srednju školu, koji na dan 20. rujna 2021. godine nemaju navršenih 28 godina života, koji imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, koji su dostojni za obavljanje policijske službe te nisu članovi političke stranke.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nezavisna lista iz Toplica “udvara“ se biračima neobičnom kampanjom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveprisutno razočaranje birača partijskim i stranačkim manipulatorima, s vremenom je i u varaždinskom kraju dovelo do formiranja brojnih nezavisnih lista. Većini je zajednički skromni budžet i malobrojno ljudstvo. Jednu od osebujnih – „Nezavisni sa stavom“, pronašli smo u Varaždinskim Toplicama.

Naime, nositelji lista poput spomenute, smišljaju različite načine kako bi uoči lokalnih izbora informirali građane o svojem postojanju i o namjerama. Tako se ta toplička nezavisna lista reklamira QR kodom…

I još k tome ne žele na Facebook kako ne bi “vlekli” politiku na profile građana. Stoga, ako nekog više zanima njihov program, skenira predmetni kod i dolazi do web stranice www.svismomigrad.info.

No, ni to nije sve, jer i tamo su drugačiji od mnogih tipičnih izbornih mrežnih stranica. Tu vas prvo pitaju: „Zanima li vas lokalna politika?“.

Ako pak prema njoj nemate ni malo afiniteta, nude vam da bezbrižno zaigrate jednostavne “vintage” igrice otprije dva desetljeća!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!